Írország katonai semlegessége formálisan is a múlté lehet

Írország már a második világháború, de leginkább egy 1994-ben kelt koalíciós szerződés óta katonailag semleges államnak vallja magát; ezt egy egyedülálló rendszer biztosítja számára. Azonban Ukrajna támogatása ennek a semlegességnek az átgondolását hozhatja el, akár annak ellenére is, hogy komoly ellenzői vannak az irányváltásnak.

2023. 04. 15. 18:04
Az Ír Védelmi Erők tagjai a mozambiki elnök hivatalos látogatásán 2014 júniusában. (Forrás: Wikimedia Commons / Ír Védelmi Erők)
Az Ír Védelmi Erők tagjai a mozambiki elnök hivatalos látogatásán 2014 júniusában. (Forrás: Wikimedia Commons / Ír Védelmi Erők)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai háború kapcsán az ukrán erők fő támogatóiként egyértelműen az Egyesült Államok, Lengyelország és Németország tűnnek fel, azonban van egy ország, amely katonai semlegességének fogalmi kereteit feszegetve nyújt támogatást a háború viselőinek: Írország a maga módján egyértelmű támogatója lett Ukrajnának a háborúban.

A Kijevnek nyújtott széles körű támogatás azonban most vitát vált ki Dublinban – és ahogy más semleges európai nemzetekben, úgy itt is a háború a régóta követett politikák átgondolására késztet, írja a Deutsche Welle.

 

Az ír semlegesség tartalma és háttere

Az elmúlt több mint száz évben Írország kormányai – bár törvényi kötelezettségük nem volt rá – tartották magukat a semlegesség politikájához. Ennek ugyanakkor részét képezte különböző kiképzési feladatok végrehajtása – hasonlóan az ukrán katonák képzéséhez –, illetve a Shannon repülőtér használatának biztosítása NATO-erők részére. Írország az ENSZ Biztonsági Tanácsának akkori elnökeként az iraki inváziót megalapozó 1441-es határozatot is megszavazta.

Ezzel együtt Írországnak mindmáig Oroszország, Kína, Franciaország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság – azaz az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjainak – engedélyére van szüksége, ha tizenkettőnél több katonát akar harci övezetbe vezényelni. Így ezt többnyire az ENSZ békefenntartó misszióinak támogatására teszi.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön Dublinban a törvényhozók előtt tartott beszédében ezt külön kiemelte; szerinte Írország békefenntartóként jelentős nemzetközi hitelességet szerzett, és „morális tekintélye van a világ nemzetei előtt”.

Írország vezetői azonban ragaszkodnak ahhoz, hogy mindez nem jelenti azt, hogy az ország politikailag vagy erkölcsileg semleges; kiváltképp az ukrajnai háború fényében.

 

Egyre törékenyebb az ír semlegesség

Írország ugyanis 122 millió euróval (45,5 milliárd forinttal) támogatta eddig Ukrajnát, például üzemanyaggal, élelmiszerrel, orvosi felszereléssel vagy védőfelszereléssel. A hatóságok emellett engedélyezték, hogy az ír védelmi erők harminc tagja különleges kiképzést nyújtson ukrán katonáknak.

A háború kezdetét követően alakult, és kimondottan a semlegesség megvédését zászlójára tűző Semlegességi Liga részéről Paul Murphy parlamenti képviselő arról beszélt, a semlegességet támadás éri.

Murphy és a csoport többi tagja tiltakozik az ír kormány azon lépése ellen, hogy az ír védelmi erőket bevonja az EU ukrajnai katonai kiképzési missziójába, valamint az ellen, hogy ír tisztviselők részt vegyenek az Ukrajna védelmi kapcsolattartó csoport ülésein, amelyet Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter hozott létre a Kijevnek nyújtott katonai segítség mintegy 50 ország közötti koordinálására. Murphy képviselő szerint ezek a lépések aláássák az ír semlegességet.

– Úgy gondoljuk, hogy Írországnak ebben a szakaszban fel kellene emelnie a hangját az ukrajnai béke érdekében, hogy tűzszünetre szólítson fel

– mondta Murphy. – Borzalmas emberi szenvedés zajlik. És úgy gondoljuk, hogy a békéért kellene kiállnunk – tette hozzá.

Murphy szerint a közvélemény továbbra is erősen támogatja a semlegességet, amit az Irish Times és az Ipsos 2022 áprilisában végzett közvélemény-kutatása is alátámaszt, ahol a megkérdezettek kétharmada támogatta az ország jelenlegi modelljét.

 

Nem semleges, csak védtelen

Cathal Berry független parlamenti képviselő és volt katona azonban úgy véli, hogy a semlegességet a naiv védelmi politika ürügyeként használták fel.

– Nem is ismerjük fel, mennyire sebezhetők és kiszolgáltatottak vagyunk

– mondta a német közszolgálati csatornának. – Nem hiszem, hogy semlegesek vagyunk, csak védtelenek – hangsúlyozta.

2021-ben Írországnak voltak a legalacsonyabbak a védelmi kiadásai az EU tagállamai közül: a GDP mindössze 0,2 százalékát tették ki, szemben a blokk egészére vonatkozó 1,3 százalékos átlaggal. – Írországnak nincs automatikus kötelezettsége arra, hogy csapatokat küldjön bármely más országba beavatkozás céljából – mondta Berry. – De nincs automatikus kötelezettsége egyetlen országnak sem, hogy Írország segítségére siessen, ha nehézségekbe kerülünk – fűzte hozzá.

A potenciális ellenfelektől való fizikai távolsága ellenére az ír egészségügyi szolgálatot 2021-ben ért kibertámadás sebezhetőségeket tárt fel. Az Írország partjaihoz közeli tenger alatti adatkábelek szintén aggodalomra adtak okot.

– Elég csábító célpont vagyunk, ha valaki komoly kárt akar okozni a transzatlanti kereskedelemben, a transzatlanti járatokban, a transzatlanti adatátvitelben – mi tényleg az Achilles-sarkunk vagyunk

– emelte ki a szakértő.

 

Az új valóság átírhatja az ír állam alapállását

Az ukrajnai háború nyomán a kormány új fejezetet nyit. Micheal Martin kormányfőhelyettes egy júniusban tartandó nemzetközi biztonságpolitikai konzultatív fórum terveit is bemutatta.

– Láttuk, hogy Oroszország szemérmetlenül és brutálisan figyelmen kívül hagyja a nemzetközi jogot és Európa kollektív biztonsági struktúráját… és a katonai semlegesség hagyományos politikája nem mentesít minket attól, hogy reagálnunk kell erre az új valóságra

– mondta Martin a bejelentés idején. – Komoly és őszinte beszélgetést kell folytatnunk a rendelkezésre álló nemzetközi biztonságpolitikai lehetőségekről – jelentette ki.

 

Borítókép: Az Ír Védelmi Erők tagjai a mozambiki elnök hivatalos látogatásán 2014 júniusában (Forrás: Wikimedia Commons/Ír Védelmi Erők)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.