Migránsok százai érkeztek Spanyolországba a húsvéti hétvégén

Pedro Sánchez miniszterelnök 2018-as hatalomra kerülése óta rekordokat dönt az illegális bevándorlás.

Tóth Brigitta (Murcia)
2023. 04. 11. 19:13
null
Arrecife, 2023. április 09. Európába igyekvõ afrikai illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén fekvõ Arrecife kikötõjében 2023. április 9-én. A spanyol tengeri mentõszolgálat hajója 145 migránst vett fedélzetére három csónakból. MTI/EPA/EFE/Adriel Perdomo Fotó: Adriel Perdomo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) statisztikai adatai szerint Pedro Sánchez kormányzása idején minden eddiginél több illegális bevándorló lépett be Spanyolországba. Hétvégén újabb migrációs hullám érte el a spanyolországi partokat, a hatóságok tájékoztatása szerint közel 400 embert húztak szárazföldre az ország különböző pontjain. A legtöbben a kanári-szigeteki Lanzarotét vették célba, ott 161 afrikai állampolgárt emeltek ki a vízből, majd 93 fő kötött ki a granadai Motrilnál, 73 fő Almeríában, de többen érkeztek a Baleár-szigetekre és Murcia régióba is. A legtöbben észak-afrikai férfiak, akik annak ellenére, hogy törékeny csónakokon összezsúfolva hányódtak a tengeren, kiváló egészségi állapotban értek célba. 

Az UNHCR a húsvéti hosszú hétvége előtt tette közzé legfrissebb adatait, amelyek azt mutatják, hogy Pedro Sánchez 2018. júniusi hatalomra kerülése óta már több mint 222 ezer illegális bevándorló érkezett Spanyolországba, akiknek nagyobb részét azóta sem küldték vissza származási országába.

A spanyol belügyminisztérium statisztikái szerint 2019-ben több mint 32 ezer migráns lépett be törvénytelen úton az ibériai állam területére, majd a következő évben hiába robbant ki a koronavírus-járvány, az afrikai állampolgárok beáramlása nem állt le, további 42 ezer ember lépte át a határt, többnyire a tengeren keresztül. Az ENSZ-adatok szerint ezután 2021-ben 43 ezren, 2022-ben pedig 32 ezren érkeztek Spanyolországba. Előbbibe ráadásul nem számolták bele a ceutai határostrom idején betört 12-14 ezer főt, akikkel együtt viszont több mint 50 ezerre nőne az éves statisztikai adat. 

Az idei év első három hónapjában eddig mindössze 4372 afrikait fogadott be a dél-európai ország, ami kevesebb az egy évvel ezelőtti, azonos időszakban számolt adatokhoz képest, ugyanakkor már bőven elég ahhoz, hogy ki lehessen jelenteni, hogy a Sánchez-kormány idején történelmi rekord dőlt meg az illegális bevándorlás tekintetében. 

A spanyol miniszterelnök múlt héten találkozott az olasz kormányfővel, Giorgia Melonival, akivel az ideológiai különbségek ellenére egyetértettek abban, hogy meg kell fékezni a mindkét országot sújtó illegális migrációt. Pedro Sánchez azonban Melonival ellentétben még mindig az Európai Uniótól várja a végső megoldást. Sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „az illegális bevándorlás európai probléma, amire európai választ kell adni”, majd hozzátette, hogy ennek „kulcsfontosságú lépése lesz a leendő EU-s migrációs és menekültügyi paktum”. Sánchez a találkozón kiemelte azt is, hogy mind Olaszország, mind Spanyolország részéről fontos lenne sűrűbb kapcsolattartást bevezetni az illegális migrációs útvonalakat használó állampolgárok származási és tranzitországaival, melyek szintén jelentősen hozzájárulhatnának a probléma megoldásához.

Borítókép: Európába igyekvő afrikai illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén fekvő Arrecife kikötőjében, 2023. április 9-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Adriel Perdomo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.