Orosz kibertámadás érte Finnországot

Helsinkit éppen azért vették célba, mert a mai napon hivatalosan is a NATO teljes jogú tagjává vált.

Magyar Nemzet
Forrás: yle2023. 04. 04. 16:14
A finn parlament épülete. (Fotó: Keith Meyers / Twitter)
A finn parlament épülete. (Fotó: Keith Meyers / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túlterheléses (DoS-) támadást hajtott végre egy orosz hekkercsoport a finn parlament honlapja ellen – hívta fel a figyelmet a yle finn lap. Az akciót a NoName057(16) csoport vállalta magára, mint azt a Telegram üzenetküldő alkalmazáson írták:

Finnország a NATO 31. tagja lett, [...] ezért egy sor kibertámadással küldjük őket a NATO-ba.

A támadás tényét a finn parlament is megerősítette.

A támadásaik sikeresek voltak, ugyanis elérhetetlenné vált a finnországi VTT Műszaki Kutatóközpont honlapja, sőt valamivel később Sanna Marin finn miniszterelnök honlapját is támadás érte.

A finn kiberbiztonsági központ munkatársai jelenleg a rendszerek megerősítésén és a támadások visszaverésén dolgoznak.

A hekkercsoport már 2022 augusztusában is sikeresen vette célba a finn parlament honlapját.

A Telegramon írt megfogalmazásuk arra enged következtetni, hogy kifejezetten „frusztráltak és csalódottak”, amiért a függetlenségét régóta hirdető, ám a Szovjetunióval – Oroszországgal már kevésbé – jó (fair) katonai kapcsolatokat ápoló Helsinki a nyugati védelmi-szövetség részévé vált.

Tettük – különösen egy súlyosabb esetben – ugyanakkor komoly válaszlépésekkel is járhatna, hiszen a NATO a kibertámadást is fegyveres támadásnak tekinti, amely a NATO 5. cikkelyét is életbe léptetheti. Ez azt jelentené, hogy az egyiküket ért támadást az egész szövetséget ért támadásként értékelnék, és ennélfogva minden tag köteles lenne támogatni a megtámadott felet – noha ennek mértéke nincs kőbe vésve.

Mindennek a veszélye jelenleg nem áll fenn.

Az 5. cikkelyt egyébként eddig csak egyszer, az Egyesült Államokat ért szeptember 11-i terrortámadás után hívták életre, ám akkor Washington részéről felkérés érkezett erre, amelyet a tagok egyöntetű politikai akarata követett.

Borítókép: A finn parlament épülete (Forrás: Keith Meyers/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.