Szükségállapotot hirdettek ki a drogbandák okozta erőszakhullám miatt Ecuadorban

Szükségállapotot hirdetett ki Guillermo Lasso ecuadori elnök a latin-amerikai ország három régiójában a kábítószer-kereskedő bűnszervezetek gerjesztette erőszakhullám miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 02. 16:29
null
Cayambe, 2023. március 16. A 2023. március 3-i képen az ecuadori kábítószerellenes hatóság lefoglalt kokaintéglák megsemmisítésére készül a fõváros, Quito térségében levõ Cayambe településen. Az ENSZ Kábítószer-ellenõrzési és Bûnmegelõzési Hivatalának (UNODC) március 16-i jelentése szerint 2020 és 2021 között világviszonylatban 35 százalékkal nõtt, és ezzel rekordot döntött a kokacserje-termesztés. A három legnagyobb kokaintermelõ országban: Kolumbiában, Peruban és Bolíviában együttvéve több mint 300 ezer hektáron termesztettek kokacserjét 2021-ben. A jelentés szerint 2020-ban a kokaintermelés több mint kétezer tonnára nõtt, ami minden idõk legnagyobb mennyisége. Az UNODC arra is rámutatott, hogy Délkelet-Európában és Afrikában új kábítószer-csomópontok alakultak ki. MTI/AP/Dolores Ochoa Fotó: Dolores Ochoa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnaptól hatályos rendkívüli jogrend Guayaquil kikötővárosára, Durán és Samborondón elővárosra, illetve két tengerparti tartományra, Santa Elenára, valamint Los Ríosra terjed ki. Az intézkedések egyebek között éjszakai kijárási tilalmat foglalnak magukban.

Az elnök nem közölte, hogy a szükségállapotot meddig tervezik fenntartani.

„Közös ellenségünk van: a bűnözés, a kábítószer-kereskedelem és a szervezett bűnözés” – hangsúlyozta Lasso rádióban és televízióban is közvetített lakossági felhívásában.

Az ország konzervatív elnöke tavaly már három alkalommal rendelt el szükségállapotot Guayaquilban, a Kolumbiával határos, tengerparti – kábítószer-bűnözés sújtotta – Esmeraldas tartományban már március elején rendkívüli jogrendet vezettek be 60 napra.

Ecuador a világ két legnagyobb kokaintermelő országával, Kolumbiával és Peruval határos. A dél-amerikai állam időközben az Európába és az Egyesült Államokba irányuló kábítószer-csempészet egyik csomópontjává vált. A legtöbb csempészügyletet Guayaquil kikötőjén keresztül bonyolítják.

Különböző bandák rivalizálnak egymással a kábítószer-kereskedelem ellenőrzéséért. Mindemellett mexikói drogkartellek Ecuadorban mossák tisztára illegális ügyleteikből szerzett pénzüket. A bűnszervezetek tevékenységével az erőszak is elszabadult, a hatóságok adatai szerint a gyilkosságok száma a 2021 után 2022-re a százezer főre jutó 14 esetről 25-re emelkedett.

Borítókép: A 2023. március 3-i képen az ecuadori kábítószer-ellenes hatóság lefoglalt kokaintéglák megsemmisítésére készül a főváros, Quito térségében levő Cayambe településen. (Fotó: MTI/AP/Dolores Ochoa)

 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.