A koszovói válság kitörése előtt konzultált az albán kormányfővel Soros fia

Véletlen egybeesés lenne, hogy az amerikai oligarcha, Soros György fia röviddel azelőtt járt lobbiúton, hogy fokozódott a feszültség?

Magyar Nemzet
Forrás: Tűzfalcsoport2023. 05. 30. 11:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Edi Rama albán miniszterelnök és Alex Soros üzletember, Soros György fia együtt vacsorázott bő egy héttel ezelőtt. Rama közösségimédia-bejegyzésében azt írja, hogy munkavacsorát tartottak, hangsúlyozva, hogy Albániáról és a régióról, valamint a diákok digitális technológia felé való további ösztönzéséről beszélgettek. 

Kedves barátommal, Alex Sorossal egy tiranai munkavacsora után, ahol Albániáról és a régióról, valamint a diákok digitális technológia felé való további ösztönzéséről beszélgettünk

 – írta az albán miniszterelnök bejegyzésében, amelyet a Tűzfalcsoport blog szemlézett.

Ugyanezt a képet posztolta Alex Soros egy nappal később, a fotó érdekessége, hogy a kabát, amelyet furcsán átkarol az albán miniszterelnök egy albán hadsereg által használt – egyébként az eBay-en is elérhető – katonai zubbony, amely így a kompozíciót meglehetősen szerencsétlen kontextusba helyezi, miután alig tíz nappal később súlyos fegyveres konfliktus tört ki Koszovóban az albánok és a szerbek között.

Egy komment Soros bejegyzése alatt megjegyzi, hogy Edi Rama hadnagyi rangban szolgált édesapja kommunista időkből származó pufajkáját mutogatja. 

Ami a kirobbant konfliktust illeti, Jeff Hovenier, az Egyesült Államok koszovói nagykövete hétfőn azt tweetelte, hogy „az Egyesült Államok határozottan elítéli a tüntetők erőszakos akcióit” Zvecsanban, „beleértve a robbanószerek használatát” a KFOR-csapatok ellen. „Megismételjük felhívásunkat az erőszak vagy a feszültséget szító vagy konfliktust elősegítő cselekmények azonnali leállítására” – írta a nagykövet.

A Rama–Soros-találkozó időzítésén túl elgondolkodtató az is, hogy még 2021-ben élesen reagált arra a szerb kormányfő, hogy Albin Kurti koszovói miniszterelnök utalásokat tett egy esetleges referendumra, amely országának Albániával való egyesítéséről szólna. Ana Brnabics szerint ez a nyilatkozat ismét hozzájárul a regionális stabilitás és biztonság aláásásához. Kurti egyébként azt mondta korábban, ő személy szerint az egyesítésre szavazna, amennyiben az demokratikus és békés keretek közt zajlik le.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Soros György tőzsdespekuláns érdekeit érvényesítve avatkozott be az albán választásokba 

– írta a New York Post. A jobboldali amerikai napilap felidézi: a tavaly hivatalba lépett demokrata párti Blinken egyik első tette külügyminiszterként az volt, hogy kitiltotta az Egyesült Államokból az albániai ellenzék egyik vezéralakját, a kommunistaellenes Sali Berishát. Albánia egykori elnöke (1992–97) és miniszterelnöke (2005–13) Soros György és az általa alapított Nyílt Társadalom Alapítványok heves bírálója. Blinken arra hivatkozva tiltotta meg Berishának, feleségének és gyermekeinek az Egyesült Államokba való beutazást, hogy „korrupt tettei aláásták a demokráciát Albániában”.

Hogy Soros Györgynek milyen nagy hatalma is van a Balkánon, azon belül Albániában, arra a XXI. Század Intézet 2020-as elemzése világított rá. A Wikileaks által kiszivárogtatott e-mailből kiderül, hogy Hillary Clinton akkori külügyminiszter Soros több tanácsát is elfogadta az albán belpolitikai folyamatokba való amerikai beavatkozás során, amelynek célja az ellenségesnek titulált Berisha-kormány leváltása volt.

Edi Rama hatalomra kerülésével Soros befolyása jelentősen megnőtt az országban. A korábban Soros-ösztöndíjban részesülő baloldali politikust több szál is szorosan fűzi Soros Györgyhöz.

A teljes cikk Alex Soros az albán kormányfővel a koszovói válság kitörése előtt konzultált címmel olvasható a Tűzfalcsoport blog honlapján.

Borítókép: Alexander Soros üzletember és Edi Rama albán miniszterelnök (Forrás: Facebook/Edi Rama)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.