„A mongol nép hálás Magyarországnak”

Már ötszörös a túljelentkezés Mongóliában a magyar kormány Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramjára, mondta el Mongólia budapesti nagykövete.

Erdélyi Ákos
2023. 05. 17. 6:53
S. Baatarjav, Mongólia budapesti nagykövete megnyitó beszédet mond a Petőfi Irodalmi Múzeumban megrendezett "Köszönöm, Magyarország" c. rendezvényen, 2023. május 16-án
Mongol Magyar Fotó: Magyar Nemzet, Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „Köszönöm, Magyarország” nevű rendezvényt – Mongólia budapesti nagykövetsége és a Magyarországon tanuló Mongol Diákok Egyesületének közös szervezésében – a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezték meg május 16-án. Az esemény alkalmat adott, hogy a Magyarországon a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram segítségével tanuló mongol diákok beszámoljanak élményeikről. Az eseményt megnyitó Sainnyambuu Baatarjav, Mongólia budapesti nagykövete kiemelte, hogy Mongólia és Magyarország több évtizedes hagyományos kapcsolatrendszerre tekint vissza, és a mongol nép hálás Magyarországnak a gyakori segítségnyújtásért. 

A nagykövet elmondta, hogy az oktatás és a kultúra terén megvalósuló intenzív együttműködésben ma már kétszáz mongol diák tanul Magyarországon a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban, és köszönetet mondott az oktató tanároknak, a program munkatársainak, valamint a magyar kormánynak. 

Csoportkép a Mongólia magyarországi nagykövetsége által szervezett "Köszönöm, Magyarország" c. rendezvényen, 2023. május 16-án, a Petőfi Irodalmi Múzeumban,
Fotó: Teknős Miklós

A program roppant sikeres, hisz indulása óta sok száz hallgató végezte el az egyetemet, majd hazautazásukat követően a mongol gazdaságot gyarapították, fogalmazott lapunk kérdésére a nagykövet, majd hozzátette:

Mongólia az év végén természetesen támogatni fogja a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram további két évvel történő meghosszabbítását, hisz az egy olyan komoly szellemi befektetés Mongólia számára, hogy pénzben mérve fel sem lehet becsülni.

– A program roppant népszerű, hisz ma már ötszörös a túljelentkezés Mongóliában – mondta a nagykövet, hangsúlyozva, hogy a programnak komoly jövője van, mert az a kultúrát, a gazdaságot és a politikát – tehát a társadalmat érintő számos csatornát – is magába foglalja.

– Azok a mongol diákok, akik éveken át Magyarországon tanulva megismerték a magyarokat, sőt a magyar konyhát és kultúrát, Mongóliába hazatérve tovább terjesztik majd a Magyarországon megszerzett tudást és tapasztalatot, és ezzel együtt Magyarország dicséretét is, legyenek bárhol máshol is külföldön.

A rendezvényen szintén felszólaló Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára kiváló döntésnek nevezte, hogy a mongol diákok Magyarországot választották.

Lengyel Miklós, a Külgazdasái és Külügyminisztérium (KKM) helyettes államtitkára beszédet mond a Petőfi Irodalmi Múzeumban a "Köszönöm, Magyarország" c. rendezvényen, 2023.05.16-án
Fotó: Teknős Miklós

Elmondta, hogy a Stipendium Hungaricum program célja a magyar felsőoktatás nemzetköziesítése, illetve hogy a legjobb diákokat vonzza Magyarországra, tovább gazdagítva ezzel Magyarország kulturális örökségét is.

A helyettes államtitkár, aki május 8-án egyeztetett Mongólia budapesti nagykövetével az ösztöndíjprogram hosszabbításáról, kifejtette, hogy jelenleg kilencven ország és mintegy 12 ezer diák tartozik a programba, de hangsúlyozta, hogy Mongólia – lakosságához mérten – a legtöbb diákot küldi a programba. Hozzzátette: idén például rekordmennyiségű, körülbelül 57 ezer diák jelentkezett. 

Bár önmagában ez a rendezvény is jelzi a magyar kormány iránti hálát, ez a hála abban is megnyilvánulhat, ha a diákok jól és szorgalmasan tanulnak, szakmailag is fejlődnek, és hazatérve magukkal viszik Magyarország egy-egy szeletét, fogalmazott a helyettes államtitkár. 

 

Borítókép: Sainnyambuu Baatarjav, Mongólia budapesti nagykövete nyitóbeszédet mond a Petőfi Irodalmi Múzeumban megrendezett „Köszönöm, Magyarország” rendezvényen 2023. május 16-án (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.