A szárazság miatt több francia településen is kritikus a helyzet + videó

Rendkívüli szárazság sújtja a dél-franciaországi régiót, az agrárminiszter a koronavírus okozta krízishez hasonlította a helyzetet és segítséget ígért a gazdáknak. A víztakarékoskodás okán betiltják az udvarokon felállítható medencék árusítását is.

Magyar Nemzet
2023. 05. 07. 14:30
FRANCE - VINCA DAM
szárazság
France, Vinca, 2023-02-25. Low level of water in Vinca Lake near the dam in Pyrenees Orientales. Photography by Stephane Ferrer Yulianti / Hans Lucas. France, Vinca, 2023-02-25. Niveau d eau tres bas au lac du barrage de Vinca dans les pyrenees orientales. Photographie de Stephane Ferrer Yulianti / Hans Lucas. (Photo by Stephane FERRER / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Fotó: Hans Lucas via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi mértékű aszály sújtja a Franciaország déli részén lévő Pyrénées-Orientales nevű régiót, 

a helyzet olyan súlyos, hogy több települést is természeti katasztrófa sújtott területté nyilvánítottak. 

A BFMTV nevű francia lap értesülései szerint 1959 óta, tehát több mint hatvan éve nem volt olyan rendkívüli szárazság a megyében, mint most, ezért a megye vezetése válságintézkedéseket vezet be, melyek előreláthatóan a nyár végéig érvényben maradnak. A rendelkezések vízkorlátozást és a vízkészletek hatósági kezelését egyaránt tartalmazzák, a helyzet különösen a Spanyolországgal közös Têt és Agly folyók mentén kritikus.

A prefektus április végén arról számolt be a Twitteren, hogy a térség 226 településéből 186-ban kilenc konkrét víztakarékossági intézkedést vezettek be és munkálatokat fognak végezni azokon a településeken, ahol jelentős szivárgást észleltek a vízhálózaton.

Az idegenforgalmi vállalkozások és a kikötők is elkötelezték magukat amellett, hogy a szokásos fogyasztásukhoz képest 30–70 százalékkal visszafogják a vízhasználatukat, továbbá a prefektus a témával kapcsolatos kommunikációs kampányokat indít minden lakos, turista és fiatal számára.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel a Francia Köztársaság Hivatalos Lapja (Journal Officiel) május 3-án közzétett egy miniszteri rendeletet, melynek értelmében mindenkinek, akit kár ért a rendkívüli aszály miatt, 30 nap áll rendelkezésére, hogy a kárt bejelentse a biztosítójának. A közlemény alapján a helyzet a 2022 nyarán tapasztalt aszályhoz kapcsolódik. 

Május 6-án, szombaton a térségbe látogatott Marc Fesneau francia agrárminiszter, aki ígéretet tett a térség gazdáinak arra, hogy az állam kárpótolja őket a kivételes szárazság miatt elszenvedett veszteségeikért.

A TF1 számolt be róla, hogy 

a miniszter a koronavírus idején tapasztalt válsághoz hasonlította a helyzetet, elmondása alapján az érintett gazdák a beépítetlen földjeik után automatikus adókedvezményben részesülnek és haladékot kapnak a társadalombiztosítási járulékok befizetésére. 

A politikus ezen kívül hosszú távú intézkedéseket is kíván tenni a helyzet megoldása érdekében, mivel Pyrénées-Orientales megyében több mint egy éve fennálló tartós szárazság miatt rendkívüli helyzet alakult ki, emellett Franciaország arra kéri az Európai Uniót, hogy emelje meg a KAP támogatás előlegének összegét, melynek folyósítására október 16-tól kerül sor.

A politikus a Twitteren közzétett közleményében azt is kiemelte, hogy a francia kormány maximálisan támogatja a szektorban dolgozókat és segíti a gazdákat gazdasági és ökológiai átalakulásukban, mivel ez az egyetlen lehetséges út, hozzátéve, hogy nincs mezőgazdaság víz nélkül.

A térségben a lakosságra vonatkozó rendelkezéseket és tilalmakat is bevezetnek annak érdekében, hogy minél kevesebb vizet pazaroljanak az emberek. A témával kapcsolatban az Rtl-nek nyilatkozott Christophe Béchu francia környezetvédelmi miniszter, aki bejelentette, hogy a jelenleg is érvényben lévő locsolási, autómosási és medence feltöltési tilalom mellett május 10-től Pyrénées-Orientales régióban megtiltják a föld feletti medencék árusítását.

A hír hallatán, aki csak teheti, még igyekszik gyorsan beszerezni a forró nyár egyik elengedhetetlen kellékét. Így tett egy, a stáb által megkérdezett többgyermekes anya is, aki el sem tudja képzelni a nyarat a felfrissülést biztosító kerti medence nélkül. 

A riportban szereplő nő azonban, bár még az utolsó pillanatban sikerült szert tennie egy medencére, nem örülhet felhőtlenül a szerzeménynek, mivel az érvényben lévő rendelkezés értelmében tilos azt vízzel feltölteni.

A tűzoltóknak is komoly fejtörést okoz az esetleges tűzesetekre való felkészülés, a rendkívüli szárazság miatt ugyanis a térségben fokozott a tűzveszély. A tűzoltók minden lehetőséget megragadnak, hogy feltöltsék vízkészleteiket, a BFMTV stábjának nyilatkozó csapat például egy kemping medencéjéből szivattyúzta ki a vizet. 

A riportból kiderül, hogy tavaly összesen 108 erdőtüzet regisztráltak a régióban és az idén is arra számítanak a tűzoltók, hogy sok tűzesettel kell majd megküzdeniük, ezért próbálnak maximálisan felkészülni az előttük álló időszakra és feltölteni a víztartályokat.

Az idei év első nagy erdőtüze egyébként nemrég, áprilisban volt, mely során 950 hektár égett le és 500 tűzoltót kellett mozgósítani a lángok megfékezésére.

Borítókép: Szárazság Franciaországban (Fotó: AFP/Hans Lucas/Stephane Ferrer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.