A Tinder és Oroszország kapcsolati státusza: bonyolult

Kivonul az orosz piacról a Match nevű egyesült államokbeli cég, azaz a Tinder, a Hinge, a Plenty of Fish és más társkereső alkalmazások tulajdonosa. Az intézkedést június 30-áig tervezi végrehajtani a vállalat. A kivonulás okaként emberi jogi aggályokat említenek, azonban más okok is közrejátszanak.

2023. 05. 12. 5:04
Illusztráció (Fotó: UnSplash / Alexander Sinn)
Illusztráció (Fotó: UnSplash / Alexander Sinn)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ néhány legnépszerűbb társkereső applikációját, köztük a Tindert is birtokló Match június 30-ig teljes kivonulást tervez az orosz piacról. A hivatalos indoklás szerint az emberi jogok védelme miatt teszik ezt, miután az oroszországi működéshez az ország biztonsági szervei által meghatározott környezetben, hozzáférés biztosítása mellett tárolhatna csak felhasználói adatokat a vállalat.

Elkötelezettek vagyunk az emberi jogok védelme mellett

– áll a cég egyik éves jelentésében. „Márkáink lépéseket tesznek a szolgáltatásaikhoz való hozzáférés korlátozására Oroszországban, és 2023. június 30-ig befejezik kivonulásukat az orosz piacról.”

 

Elkésett a randiról a Match – egy év után kezdett aggódni a vállalat

A Match egyik részvényese, a Friends Fiduciary Corp. szerint a Match követendő példát mutat azzal, hogy döntését az ukrán népet fenyegető emberi jogi kockázatokhoz kötötte.

Kétségtelen, hogy az ismerkedést segítő randiappok felületein a felhasználók legszemélyesebb közlései, adott esetben személyes titkai, bankkártyaadatai is megtalálhatók, amelyeket a különböző adatlopásos esetekben az oldalt feltörő bűnözők félig nyilvános fórumokon meg is osztanak. 

Az Euronews hírportál ugyanakkor rámutat, hogy a lépés mégis több mint egy teljes évvel azután történt, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. Ez úgy különösen szembetűnő, hogy a Match egyik legnagyobb versenytársa, a Bumble és a Badoo tulajdonosa, a Bumble Inc. már 2022 márciusában bejelentette, hogy Oroszországban és Belaruszban is blokkolja az alkalmazások letöltését. A furcsaságok sorát gyarapítja, hogy az orosz hatóságok a Tindert már 2019-ben felszólították a felhasználói adatok megosztására. Akkor a vállalat közölte, beleegyezett a feltételekbe, de leszögezték, hogy adatmegosztás nem történt.

 

A pénzügyi teljesítményt is balra húzták

A teljes képhez szorosan hozzátartozik, hogy az elmúlt egy évben a Match jelentős veszteségeket halmozhatott fel a kelet-európai jelenléttel. A Dallas Morning News egyesült államokbeli helyi napilap már tavaly májusban arról írt, hogy a Match Group arra számít, hogy üzleti negyedévente mintegy tízmillió amerikai dolláros bevételkieséssel kell, hogy szembenézzen a háború miatt. 

Az európai teljesítményt befolyásolta az ukrajnai orosz invázió, ami csökkentette a bevételt Oroszországban, Ukrajnában és több más közeli országban

– mondta már akkor Gary Swidler operatív és pénzügyi igazgató az elemzőknek a vállalat 2022. márciusi beszámolóján.

 

A szerelmeseket összehozó legjobb barát szerepében: a hekkerek és a virtuális magánhálózatok

Az ukrajnai, valamint orosz felhasználók védelme, illetve az Oroszország ellen hozott gazdasági–pénzügyi szankciók támasztotta erkölcsi kötelesség teljesítésén túl kérdéses, van-e haszna a kivonulásnak. A legtöbb hasonló, „lezárt” szolgáltatás ugyanis egyszerűen megkerülhető virtuális magánhálózatot (VPN) biztosító előfizetések alkalmazásával, amelyek biztosítói egyes országokban jelentős szerverparkkal rendelkeznek, így amennyiben az orosz hatóságok – például a jelentős adatforgalomból – azt észlelik, hogy a felhasználók ilyeneket használhatnak, a tinderezni vágyók gyorsan találnak maguknak másik csatornát.

Elképzelhető, hogy trükközésre sem lesz szükség, mivel úgy tűnik, a Tinder és a Match többi márkájának távozása egyelőre nem rengette meg Oroszországot. Egy, a TikTokra feltöltött videó szerint sokan eddig sem használták az alkalmazásokat. A legszemléletesebb választ azok a lányok adták, akik a kérdésre, mihez kezdenek így, nevetve úgy reagáltak – nem függetlenül a gyorséttermek és üdítők piacán bekövetkezett változásoktól –

majd lesz másik.

 

Saját piacuk lesz csalódott A lépéssel a Match nem kizárólag a kelet-európai piacot zárja be, de „honos”, egyesült államokbeli felhasználói bázisának egy látható részét is elvágja magától. Számtalan mítosz és legenda kering arról, hogy az Egyesült Államokban egyfajta sikk lett orosz vagy kelet-európai nőkkel randevúzni. Ez egy nehezen igazolható jelenség, azonban tény, hogy az internetes keresők meglehetősen sok ilyen témájú közvetítőoldalt listáznak, illetve az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének honlapján is szerepelnek egyrészt internetes randioldalakkal kapcsolatos csalásokra figyelmeztető információk, illetve házastársi vagy jegyesi vízumigénylési folyamatot részletező oldal is megtalálható.

Borítókép: illusztráció (Fotó: UnSplash / Alexander Sinn)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.