Belgiumot is megviseli a brüsszeli korrupciós botrány

A belga belügyminiszter, Annelies Verlinden a Politicónak azt mondta, a nyomozás, amely feltárta azokat az állításokat, amelyek szerint külföldi adományokkal vesztegettek meg európai uniós politikusokat, következményekkel jár a Benelux állam diplomáciai kapcsolataira az érintett országokkal.

Magyar Nemzet
2023. 05. 24. 8:46
null
BELGIUM-BRITAIN-EU-POLITICS-BREXIT Fotó: KENZO TRIBOUILLARD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Verlinden tárcavezetőként a belga rendőrséget is irányítja, melynek korrupcióellenes egysége szerepet játszik az ügy feltárásában, vagyis annak kiderítésében, hogy Katar és Marokkó hogyan fizethetett le embereket, vásárolhatott befolyást az Európai Parlamentben. 

A belga rendőrség a decemberi razziasorozat lebonyolításában is segített, amelynek során több nyomot is talált, köztük egy készpénzzel teli bőröndöt.

A Politico hírportál Marokkó példáját hozta fel. Mint magyarázták, az afrikai ország azon tíz legnagyobb állam között van, ahová Belgium visszaküldi a migránsokat, ha a bevándorlási kérelmüket elutasítják. A folyamat azonban az utóbbi időben nehézkessé vált, mondta Verlinden anélkül, hogy ő maga kifejezetten megnevezte volna Marokkót.

A belga belügyminiszter elzárkózott attól, hogy más példákat hozzon fel a brüsszeli korrupciós botrány következményeire. Hozzátette: csak a külügyi tárca vezetőjének van teljes képe a diplomáciai hangulatról, de az egyértelmű, hogy az érintett országok követik az ügyészségi nyomozást. 

Fordított esetben valószínűleg mi is ezt tennénk, egy ilyen ügy hatással van az országok közti kapcsolatokra. Nehéz megmondani, pontosan mi mindenre terjed ki, de biztosan vannak következményei. Ezzel tisztában vagyunk

− mondta Verlinden.

Az elmúlt hónapokban Alexander De Croo belga miniszterelnök és Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi miniszter is határozottan kiállt a nyomozás és Belgiumnak mint az európai intézmények befogadó országaként vállalt felelőssége mellett.

Ezt erősítette meg a belügyminiszter is. Kiemelte: 

azzal, hogy az európai intézmények egy része Belgiumban van, a befogadó államban, nekik felelősségük van, legyen szó a korrupció leküzdéséről vagy az európai vagy más vezetők biztonságának garantálásáról, amikor Brüsszelbe érkeznek.

A cikk szerint Belgium már azelőtt tervezte, hogy megerősíti a korrupció elleni harcát, még mielőtt a brüsszeli korrupciós botrány megrázta volna az EU intézményeit. 

– Nem szabad alábecsülnünk, hogy ha ezt nem próbáljuk megfékezni, az aláássa a demokráciánkat – mondta a kereszténydemokrata politikus.

A Politico emlékeztet, az elmúlt negyed évszázad legnagyobb korrupciós botránya robbant ki a télen Brüsszelben, amikor több politikus neve is felmerült vesztegetési ügyekben, köztük Eva Kailié is. A görög származású szocialista politikus az EP alelnöke volt. Lakásán jelentős értékű pénzt találtak a belga rendőrök. A politikus több mint négy hónapot töltött előzetes letartóztatásban, jelenleg pedig házi őrizetben van, elektronikus nyomkövetővel.

Borítókép: Az Európai Parlament ülése Brüsszelben (Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.