„Ukrajna nem folytat bölcs politikát Magyarországgal szemben”

Elvileg semmilyen érdeke nem fűződik Ukrajnának ahhoz, hogy kárt tegyen a Barátság kőolajvezetékben, de mivel a háborúban az érzelmek gyakran felülírják a logikát, kizárni semmit sem lehet – akár kormányzati, akár nem kormányzati csoportok részéről. Mindenesetre az egyébként is rendkívül megromlott magyar–ukrán kapcsolatokon nem segítenek a napvilágot látott állítások – nyilatkozta Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő lapunknak annak kapcsán, hogy az amerikai sajtó súlyos információkat szivárogtatott ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábbi kormányzati megbeszéléseiről.

2023. 05. 14. 15:36
null
Százhalombatta, 2013. július 25. A Barátság II. kõolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépõ vezetéke a fõelzáró csappal, elõtérben emléktábla Százhalombattán 2013. július 25-én. A Dunai Finomító a Mol-csoport legnagyobb, Magyarország egyetlen kõolaj-feldolgozó létesítménye. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ukrajna abból a szempontból nem folytat bölcs politikát, hogy nem azt nézi, mit ad Magyarország. Nagyon sok mindent ad humanitárius téren és más területen is, de sajnos sem az ukrán sajtó, sem az ukrán politika nem azt nézi, hogy hol segít Magyarország, hanem azt keresi, hogy hol nem adja meg ugyanazt, amit mondjuk Lengyelország. Úgy tűnik, elfelejtik, hogy mitől romlott meg ez a viszony 2014 után – jelentette ki lapunknak Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő. A magyar–ukrán viszony állapota annak kapcsán merült fel, hogy a The Washington Post amerikai napilap olyan hírszerző információkat szivárogtatott ki, amelyek szerint például Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban egy találkozón arról beszélt dühében, hogy fel kellene robbantani a Barátság kőolajvezetéket, amely kritikus fontosságú Magyarország szempontjából. Ha megakadna az orosz olaj szállítása, az tönkretenné a magyar ipart.

Demkó Attila emlékeztetett arra, hogy a hírszerzői információk is kiemelték: Zelenszkij elnök meggondolatlan kijelentéseket tehetett az említett megbeszélésen, miután rendkívül feldühítette, hogy Magyarország nem csatlakozik maradéktalanul az Oroszország elleni szankciókhoz. 

Javítani semmiképp sem fog a kapcsolatokon

– fűzte hozzá a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének szakértője az amerikai hírszerzők információihoz. Megjegyezte azonban, hogy Ukrajnának is rendkívül fontos a Barátság kőolajvezeték épsége, hiszen nemcsak drámaian magas tranzitdíjat kap az átmenő olajért, hanem a finomított dízelből is jócskán kap az ország. Az is elképzelhető, hogy ha szabotázs történne a vezeték egy szakaszán, akkor azért nem az ukrán kormány, hanem egyéb, nem teljesen kormányzati csoportok is felelhetnének.

Az a probléma, hogy nem mindig a logika érvényesül egy háborús helyzetben, az érzelmek felülírhatják a logikát. Elvileg semmilyen ukrán érdek nincs abban, hogy ez az infrastruktúra sérüljön, hiszen nagyon fontos nekik a visszaküldött gázolaj, illetve a bevétel. Mivel azonban a háború az érzelmekről is szól, és nem teljesen irányított mindenki egy háborúban, kizárni nem lehet

– válaszolta a biztonságpolitikai szakértő arra a kérdésre, hogy van-e annak kockázata, hogy szabotázs történik a vezeték ellen.

Bár a sajtóban kiszivárgott információkat sem az amerikai, sem az ukrán külügyminisztérium nem erősítette meg, emlékezetes, hogy korábban az ukrán médiában is megjelentek olyan felvetések, hogy adott esetben „baleset érheti a kőolajvezetéket”. Egy tavaly májusi megbeszélésen az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója, korábbi külügyminiszter-helyettes azt találta mondani, hogy 

Ukrajnának van egy erős ütőkártyája: a Barátság kőolajvezeték.

Demkó Attila ugyanakkor kizártnak tartja, hogy az ukránok magyar területen bármilyen szabotázst tervezzenek vagy végrehajtsanak, az ugyanis már egy olyan cselekedet lenne, amely egy NATO-tagország területén, az állam ellen irányulna, ennélfogva a háború súlyos eszkalációjához vezetne.

Az amerikai lap által kiszivárogtatott hírre Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is reagált. 

Hogy lehet, hogy Ukrajna szövetkezik egy NATO-tagország ellen?

– tette fel a kérdést Twitter-oldalán.

Borítókép: A Barátság II. kőolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépő vezetéke a főelzáró csappal, előtérben emléktábla Százhalombattán 2013. július 25-én. (Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.