Európába tartó migránsok holttestére bukkantak Tunéziában

Európába tartó kilenc migráns holttestére bukkantak az utóbbi napokban Tunéziában, az algériai határövezetben – közölte szerdán a kasszerinei városi bíróság szóvivője.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 17. 18:30
Az Egyesült Királyságot és Franciaországot összekötő La Manche csatornán kelnek át illegális bevándorlók 2023.03.05-én. (Fotó: Fdesouche.com est une revue de presse / Twitter)
Az Egyesült Királyságot és Franciaországot összekötő La Manche csatornán kelnek át illegális bevándorlók 2023.03.05-én. (Fotó: Fdesouche.com est une revue de presse / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szóban forgó illegális migránsok Fekete-Afrikából indultak el. Az algériai határtól nem messze, Haddra város közelében, a hegyek között, erdős területen találtak rájuk. Illegális határátlépők gyakran ezen a térségen keresztül jutnak el a tengerig, ahonnan megpróbálnak áthajózni Európába. Haláluk okát vizsgálják, ezért elrendelték a holttestek boncolását – mondta Riad Nvivi szóvivő.

Egy tunéziai jogvédő szervezetnek, a Gazdasági és Szociális Jogok Tunéziai Fórumának (FTDES) közlése szerint az eddig megismert információik arra utalnak, hogy a migránsok halálát a fáradtságon kívül a kiszáradás és a hideg okozta. A szervezet az eset kapcsán kiadott közleményében azt írta,

halálos kimenetelűnek minősíti az Európai Unió bevándorlási politikáját, amely véleményük szerint korlátozza szabad mozgásában a déli országok lakosságát. Hiányolják továbbá a tunéziai államnak a kialakult helyzetre adandó humanitárius válaszlépéseit, és követelik a határok demilitarizálását.

 A szervezet azt is kifogásolja, hogy

az algériai–tunéziai határövezetben hiányzik az a humanitárius intézményrendszer, amely segíthetné a hosszú és életveszélyes útra elinduló migránsokat.

A Földközi-tenger tunéziai térségében az év eleje óta számos esetben történt hajótörés; több száz ember fulladt a tengerbe.

Az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) adatai szerint idén január és április között 42 200 illegális bevándorló kísérelt meg a Földközi-tengeren át Európába jutni, ami háromszorosa az elmúlt év hasonló időszakában regisztrált próbálkozásoknak.

Tunéziával kapcsolatban viszont kiemelik, hogy az észak-afrikai országból Olaszországba tartó emberek számában tizenegyszeres növekedést észleltek, ami annak tudható be, hogy Tunézia egyes partszakaszai mindössze 150 kilométerre vannak Lampedusa olasz szigettől.

Borítókép: A La Manche csatornán kelnek át illegális bevándorlók 2023. március 5-én (Forrás: Fdesouche.com est une revue de presse/Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.