Fejlődést remél Peking a közép-ázsiai államokkal folytatott együttműködéstől

Csütörtökön kezdetét vette Kína és a közép-ázsiai államok csúcstalálkozója az északnyugat-kínai Hszian városában, ahol a kétoldalú tárgyalások sorozatával kívánják elmélyíteni az országok közti gazdasági, kereskedelmi és egyéb együttműködéseket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 19. 6:26
HSZI Csin-ping
Hszian, 2023. május 18. Hszi Csin-ping kínai elnök és felesége, Peng Li-jüan a kínai-közép-ázsiai csúcstalálkozó megnyitóünnepségére érkezik az északnyugat-kínai Hszianban 2023. május 18-án. MTI/EPA/Reuters/Pool/Florence Lo Fotó: Florence Lo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A péntekig tartó csúcstalálkozón Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán elnökei vesznek részt. Hszi Csin-ping kínai elnök és felesége, Peng Li-jüan csütörtök este tartott üdvözlő ünnepséget a közép-ázsiai vezetőknek és feleségeiknek.

Hszi az ünnepségen kijelentette, hogy Kína és a közép-ázsiai országok pozitív energiát fecskendeztek a regionális békébe és fejlődésbe, és új módon járultak hozzá az emberiség közös jövőjével rendelkező közösség felépítéséhez. Hozzátette: a diplomáciai kapcsolatok létrehozása óta Kína és a közép-ázsiai országok rendkívüli utat jártak be, és olyan eredményeket értek el, amelyek lenyűgözték a világot.

Csütörtökön a kínai elnök üdvözölte, majd tárgyalásokat folytatott a tádzsik, a kirgiz, az üzbég és a türkmén államfőkkel. A tárgyalásokon részt vett Caj Csi első titkár, Vang Ji államtanácsos és Csin Gang külügyminiszter is.

Emomali Rahmon tádzsik elnökkel folytatott megbeszélése során Hszi felidézte 2019-es tádzsikisztáni állami látogatását, amelynek során közösen jelentették be a közös fejlesztéseket és a biztonságot célzó közösség kiépítését, amely az elmúlt négy évben biztató előrelépést tett. Rámutatott: amióta a két ország diplomáciai kapcsolatokat létesített, a jószomszédi viszonyból átfogó stratégiai partnerség alakult ki.

Hszi hozzátette, hogy Kína kész együttműködni Tádzsikisztánnal, szeretné elmélyíteni a stratégiai együttműködéseket olyan kérdésekben, mint például a nemzeti szuverenitás, a függetlenség, a biztonság és a területi integritás. Fontosnak tartja a gazdaság és a kereskedelmi összeköttetések növelését, valamint Kína kész több minőségi mezőgazdasági terméket importálni Tádzsikisztánból is.

Rahmon elmondta, hogy országa támogatja a Kína által javasolt Globális biztonsági kezdeményezést, a Globális fejlesztési kezdeményezést és a Globális civilizációs kezdeményezést. A tádzsik fél készen áll arra, hogy összeegyeztesse fejlesztési stratégiáját az Egy övezet, egy út kezdeményezéssel, valamint hogy több téren is megerősítse a kétoldalú együttműködést.

A kínai elnök Szadir Zsaparov kirgiz elnökkel is tárgyalást folytatott, s a 31 éve tartó kapcsolatot kiemelve megemlítették a tavalyi két találkozójuk alkalmával született közös megegyezések és együttműködés hatékonyságát.

Hszi meggyőződését fejezte ki, hogy a két országnak a jószomszédi viszony mellett minden dimenzióban együttműködve szükséges hozzájárulnia mindkét ország fejlődéséhez.

Zsaparov kijelentette, hisz abban, hogy Kína új eredményeket fog elérni különböző területeken Hszi elnök erős vezetése alatt, és hogy Kína még fontosabb szerepet fog betölteni a világban. Hozzátette: Kirgizisztán támogatja Kína álláspontját Tajvannal, Hszincsianggal, Hongkonggal és más alapvető érdekeivel kapcsolatos kérdésekben is.

Az üzbég Savkat Mirzijojev elnökkel való beszélgetése során Hszi gratulált a legutóbbi sikeres népszavazáshoz, és a tavaly szeptemberben tett közös, kétoldalú kapcsolatokat megújító bejelentésüket megemlítve azt is elmondta, hogy a gazdasági, kereskedelmi és befektetési együttműködésen kívül az energetikai, az orvosi és az egészségügyi együttműködést is fejleszteni kell.

Mirzijojev kiemelve országa megbízhatóságát, elmondta, hogy Üzbegisztán hajlandó tanulni Kína szegénységet csökkentő tapasztalataiból, valamint erősíteni szeretné az emberek közötti kapcsolatokat is.

Serdar Berdimuhamedov türkmén elnökkel való tárgyalásán Hszi kijelentette, hogy új fejezetet nyitnak a harminc év óta tartó diplomáciai és bilaterális kapcsolatokban, és hozzátette, hogy Kína kész kibővíteni az együttműködést olyan területeken, mint a gazdaság, a kereskedelem, a földgáz és az összeköttetés, valamint a csúcstechnológia, azon belül is a kommunikáció és a repülés.

Rámutatott: Kína és a közép-ázsiai országok egy közösség, amelynek közös jövője van. Ezért Kína reméli, hogy a csúcstalálkozón részt vevő öt országgal való sikeres együttműködésen keresztül elősegítik a fejlődést, a békét, a stabilitást és a hosszú távú biztonságot a régióban.

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök és felesége, Peng Li-jüan a kínai–közép-ázsiai csúcstalálkozó megnyitóünnepségére érkezik az északnyugat-kínai Hszianban 2023. május 18-án (Fotó: MTI/EPA/Reuters/Florence Lo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.