A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Így büntetné a francia jobboldal az iskolai zaklatókat

A francia iskolákban egyre nagyobb méreteket ölt az iskolai zaklatás, öngyilkosság is történt miatta. Míg az oktatási miniszter az áldozat helyett az elkövetőt távolítaná el az intézményből, a Nemzeti Tömörülés a szülőket célozná meg az anyagi támogatás megvonásával.

Magyar Nemzet
2023. 05. 19. 5:20
Teenage,Girl,Stressed,Out,About,Some,High,School,Drama
200190830 Fotó: antoniodiaz
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli méreteket ölt Franciaország-szerte az iskolai zaklatásos esetek száma, az utóbbi időben egyre több incidensről hallani. Az év elején tragédia is történt, januárban Vosges megye Golbey nevű településén egy 13 éves fiú öngyilkos lett, mert már nem tudta elviselni, hogy folyamatos zaklatásnak van kitéve. A Le Point nevű lap számolt be róla, hogy a fiú nem bírta tovább a hónapokon keresztül tartó homofób jellegű iskolai zaklatást, ezért az otthonában felakasztotta magát. A folyamatos bántalmazás miatt a kisfiú édesanyja bejelentést tett az iskolában, mégsem történt semmi, tovább folytatódott a piszkálódás. A nyomozók az elhunyt fiú négy diáktársát vették őrizetbe a történtek miatt, mindannyian kiskorúak. 

A tragédiát követően Pap Ndiaye oktatási miniszter könnybe lábadt szemmel beszélt a kiskamaszról, aki az iskolai zaklatás miatt önkezével vetett véget életének. A miniszter a részvétét fejezte ki Lucas hozzátartozóinak.

Az öngyilkos kiskamasz tragikus halálát követően a szenátus jelentést adott ki az iskolai zaklatásról, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy nemzeti üggyé tegyék az iskolai bántalmazás témáját. Az iskolákban fel vannak ugyan tüntetve azok a segélyhívó számok, melyeket a zaklatás áldozatai hívhatnak, és értekezleteket is tartanak, valamint képzéseket a tanárok számára, a statisztikák azonban mégis azt mutatják, hogy nagy a baj. 

A szenátus által kiadott dokumentumból kiderül ugyanis, hogy évente nyolcszázezer és egymillió között van azoknak a diákoknak a száma, akiket zaklatnak az iskolában, ez a diákok hat–tíz százalékát jelenti.

Az oktatási főigazgatóság által publikált adatok szerint még ennél is aggasztóbb a helyzet az online zaklatás terén, a felső tagozatos általános iskolások 25 százaléka legalább egy alkalommal áldozatul esett már internetes zaklatásnak, a középiskolások esetében ez az arány 14 százalék.

Egy tavaly életbe lépett törvény értelmében Franciaországban az iskolai zaklatás három év szabadságvesztéssel és 45 ezer eurós pénzbírsággal büntetendő bűncselekmény. Ha az elszenvedő öngyilkos lesz vagy megkísérli azt, a zaklató akár tíz év börtönbüntetést és 150 ezer eurós pénzbírságot is kaphat. 

Eddig az volt a bevett szokás, hogy ha egy tanulót zaklatás ér az iskolában, akkor ő megy át másik intézetbe, Pap Ndiaye oktatási miniszter azonban áprilisban bejelentette, hogy ezen változtatni kíván, és ezentúl a zaklatónak kell iskolát váltania. 

A jobboldali Nemzeti Tömörülés párt szerint azonban ez nem elég, ezért törvényjavaslatot terjesztettek elő, mely szerint a zaklató diák szüleit szankcionálnák, méghozzá a pénztárcájukon keresztül. 

Az ötlettel előálló ellenzéki politikus, Kevin Mauvieux szerint véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy a bántalmazott kétszeresen is megbűnhődik. Először azért, mert zaklatják, másodszor pedig azért, mert ő az, akinek ki kell szakadnia a megszokott környezetéből, és iskolát kell váltania. Mauvieux szerint a szülőknek felelősséget kell vállalniuk a gyerekük tettéért. 

A Nemzeti Tömörülés elképzelése alapján a visszaeső iskolai zaklató tanulók családjától egytől hat hónapig tartó időszakra részben vagy teljes egészében megvonnák a családi pótlékot.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.