Japánban fakivágással védekeznek a pollenszennyezés ellen

Japánban felgyorsítják a cédruserdők kivágását hogy a cédrus- és ciprusfák okozta pollenszennyezés felére csökkenjen a következő harminc évben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 30. 19:12
People enjoy cherry blossom season in Tokyo
TOKYO, JAPAN - MARCH 22 : People enjoy a beautiful day to walk and relax in a park with family, friends or colleague as they enjoy the cherry blossom season in Tokyo, Japan on March 22, 2023. Public places in Tokyo are busy with tourists and residents again after being banned from regrouping in order to avoid any risk of spreading the covid-19 in the city for 3 years. David Mareuil / Anadolu Agency (Photo by david mareuil / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szénanátha megközelítőleg a japánok több mint negyven százalékát érinti, így a kormány azt tervezi, hogy húsz százalékkal csökkenti a cédrusültetvények területét a következő tíz évben. 

Ennek érdekében a jelenlegi 50 ezer hektárról 70 ezer hektárra növelné az évente kivágott erdőterületet.

Az orrfolyást, tüsszögést és szemviszketést kiváltó pollen mennyiségének csökkentése érdekében a következő tíz évben a fiatal cédrusfák több mint 90 százalékát kevésbé allergén fajokra cserélnék.

Az orvosi ellátás területén Kisida kormánya kötelezettséget vállalt arra, hogy lépéseket tesz az allergiás tünetek enyhítésére szolgáló immunterápiás gyógyszerek gyártásának növelésére.

A kormány szuperszámítógépek és a mesterséges intelligencia segítségével akarja javítani a pollen-előrejelzések pontosságát, emellett pedig ígéretet tett arra, hogy ösztönözni fogja a hazai cédrus építőipari felhasználását. A tokiói vezetés egyúttal arra buzdította a vállalatokat, hogy tegyék lehetővé a távmunkát a pollennek való kitettség csökkentése érdekében.

A japán kormányfő rámutatott, hogy a szénanátha sokaknak okoz szenvedést, és egy olyan társadalmi nehézség, amelyet eddig nem kezeltek hatékonyan. Hozzátette: a probléma megoldásához hosszú távú megközelítésre van szükség.

Egy felmérés szerint a japánok 42,5 százaléka szenvedett szénanáthától 2019-ben. 2008-ban még 29,8, 1998-ban pedig 19,6 százalék volt az arányuk. Japánban a második világháborút követő gyors gazdasági fellendülés időszakában sok cédrusfát ültettek a letarolt területek újraerdősítése céljából.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Anadolu Agency/Anadolu Agency via AFP/David Mareuil)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.