Jócskán megvágnák a külföldi segélyezést a republikánusok

Március 9-én bemutatta költségvetési javaslatát Joe Biden amerikai elnök. A szövetségi büdzsé mintegy 70,5 milliárd dollárt tartalmaz a 2024-es pénzügyi évben a külügyekre, ami jelentős, 11 százalékos növekedést jelent az idei esztendőhöz viszonyítva. A tervezet 63,1 milliárd dollár forrást irányoz elő a külügyminisztérium és az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének, amelynek nagyjából a felét a szervezet kezelhetné.

Magyar Nemzet
Forrás: Tűzfalcsoport2023. 05. 12. 12:27
David Pressman budapesti amerikai nagykövet és Samantha Power az USAID vezetője találkozott az ellenzéki média néhány képviselőjével a fővárosi Szabó Ervin könyvtárban 2023.02.11-én. (Forrás: Samantha Power / Twitter)
David Pressman budapesti amerikai nagykövet és Samantha Power az USAID vezetője találkozott az ellenzéki média néhány képviselőjével a fővárosi Szabó Ervin könyvtárban 2023.02.11-én. (Forrás: Samantha Power / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség, a USAID a közelmúltban úgy került a hazai hírekbe, hogy Samantha Power volt amerikai ENSZ-nagykövet vezetésével újraindította tevékenységét Magyarországon, és dollármilliókkal támogat Soros Györgyhöz közel álló szervezeteket. Politikai elemzők arra figyelmeztettek, hogy a USAID újraindításával az Egyesült Államok „színes forradalmat” próbál elindítani Magyarországon – idézi fel a Tűzfalcsoport.

A javasolt költségvetés számai világosan jelzik, hogy a Biden-kormányzat aktívan erősíteni kívánja Amerikát a geopolitikai versenyben, és a konfliktusok vállalására készít fel. Például kétmilliárd dolláros finanszírozási ösztönzést is javasol az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társasága (DFC) részére a tőkebefektetési képességének erősítése érdekében, a Kína ellen irányuló erőfeszítések részeként. Ezt a fejlesztési bankot 2018-ban Kína növekvő gazdasági befolyásának ellensúlyozására hozták létre, de Donald Trump elnökségének utolsó pénzügyi évében, 2020-ban „csak” 150 millió dollár volt elkülönítve a DFC részére.

A USAID és a DFC idén áprilisban egyetértési nyilatkozatot írt alá Ukrajna kormányával a befektetések vonzásának támogatására, ami jelzi a Biden-adminisztráció gazdasági és geostratégiai érdekeit a háború sújtotta országban.

Ezenkívül a Biden-büdzsé több mint 2,3 milliárd dolláros szövetségi finanszírozást javasol a külügyminisztérium és a USAID számára azért, hogy támogassák a nyitott, biztonságos és összekapcsolt indo–csendes-óceáni térséget, és hogy megerősítsék a partnerségeket a régióban. A költségvetés ugyanakkor több ponton nem tartalmaz részletes lebontást arról, hogy a külügyekre szánt pénzt mely konkrét programokra és kezdeményezésekre hogyan osztanák fel.

A képviselőház felügyeleti bizottságának republikánusai emiatt is már hónapok óta azt szorgalmazzák, hogy az Ukrajnának összességében milliárdos nagyságú katonai-pénzügyi segélyt adományozó kormányhivatalok nyújtsák be azokat a dokumentumokat, amelyek biztosítják a pénzügyi átláthatóságot, így tehát azt, hogy a pénzügyi alapok megfelelően védettek a visszaélésekkel szemben.

A képviselőházban a republikánusok év elején megkezdték a saját költségvetési javaslatuk kidolgozását a pazarlónak talált szövetségi kiadások lefaragása érdekében. A felvázolt elképzelések a gazdaság rendbe tételét célozzák, a szerintük meggondolatlan washingtoni kiadások okozta, rekordmértékű infláció és az emelkedő kamatok mielőbbi megfékezését, az ellátásilánc-hiányok és az amerikai bankrendszerben tapasztalt instabilitás megoldását. A republikánusok csökkentenék a gáz és az egyéb energetikai közművek költségeit, és felelős adósságlimit-emelést szorgalmaznak.

A javasolt költséglefaragások között megtalálható az amerikai külföldi segélyek, vagyis az említett szerv, a USAID keretének 22 százalékos csökkentése is.

A USAID, amely elsősorban a polgári külföldi segélyek és fejlesztési segélyek igazgatásáért felelős, mintegy harmincmilliárd dolláros költségvetésével a világ egyik legnagyobb hivatalos segélyszervezete. Működése azonban – ahogy általában az USA külgazdasági segítségnyújtása – az 1950-es évek óta folyamatosan éles viták és kritika tárgya, amelyet az utóbbi idők sajátos külügyi tendenciái csak fölerősíteni látszanak – írja a Tűzfalcsoport.

A USAID például egy újfajta szervezeti esélyegyenlőségi képzési metódus (Diversity, equity, and inclusion, röviden DEI) alapján működő tanácsadókat telepített minden fontosabb külügyi irodába és tengerentúli misszióba. (A DEI eredetileg az olyan szervezeti keretekre utal, amelyek a minden ember iránti méltányos bánásmódot és teljes körű részvételüket kívánják előmozdítani, e körben különös tekintettel a történelmileg alulreprezentált vagy identitásuk, fogyatékosságuk miatti diszkriminációnak kitett csoportokra.) A DEI mostanra azonban már doktriner jelleggel maga alá vonta az ügynökség irányítását, hogy folyamatosan nyomon követhesse, a személyzet megfelel-e az adminisztráció DEI-irányelveinek. Ezek az elvárások a republikánusok meglátásában sokkal inkább ideológiai konformitást és alávetettséget követelnek, és a konzervatívok szerint nem is lenne helyük a kormányzati munkahelyeken.

A Tűzfalcsoport megjegyzi, hogy a számok ezúttal sem hazudnak. A Szövetségi Választási Bizottság adatai azt mutatják, hogy a 2019–2020-as választási ciklus során az USA külügyminisztériumi alkalmazottaitól származó összes politikai hozzájárulás 93 százaléka – és a USAID alkalmazottaitól származó összes hozzájárulás 96 százaléka – a Demokrata Párt jelöltjeihez vagy politikai akcióbizottságaihoz irányult.

Az eredeti cikk A republikánusok jelentősen megvágnák a USAID költségvetési keretét címen olvasható a Tűzfalcsoport oldalán.

Borítókép: David Pressman budapesti amerikai nagykövet és Samantha Power, az USAID vezetője találkozott az ellenzéki média néhány képviselőjével a fővárosi Szabó Ervin könyvtárban 2023. február 11-én (Forrás: Twitter/Samantha Power)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.