Kiléphet az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződésből Oroszország

Parlamenti vitában mérlegelik a szerződésből való kilépés lehetőségét. Moszkva egyébként jelenleg is szünetelteti részvételét a megállapodásban, amely meghatározza a tüzérségi erők, a páncélozott harci járművek, a harci repülők és a helikopterek számát.

Magyar Nemzet
2023. 05. 10. 13:36
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. május 9. Vlagyimir Putyin orosz elnök a beszéde alatt a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2023. május 9-én, a II. világháborúban Németország felett aratott győzelem és a háború befejezésének 78. évfordulóján. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Gavriil Grigorov Fotó: Gavriil Grigorov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország kiléphet az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződésből. Erről számolt be a RIA Novoszty orosz hírügynökség. Vlagyimir Putyin orosz elnök Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettest nevezte ki, hogy képviselje őt az az erről szóló parlamenti vitában.

Ezt a szerződést még 1990. november 19-én írta alá Párizsban a NATO és a Varsói Szerződés 22 tagállama. A dokumentum meghatározza, hogy az Atlanti-óceántól az Urál-hegységig, az Urál folyóig és a Kaszpi-tengerig terjedő területen a részt vevő államok azonos számú hagyományos fegyverrel és felszereléssel rendelkezhetnek. A megállapodás 1992-ben lépett hatályba, megújítására pedig 1999-ben került sor, Isztambulban írták alá a felek az új szerződést. 

A megállapodás kitér a tüzérségi erők, a páncélozott harci járművek, a harci repülők és a helikopterek számának korlátozására is. A szerződés azt is szabályozta, hogy ezeknek az erőknek csak egy része lehetett harcképes, azonnal bevethető állapotban. 

Az orosz duma ratifikálta ezt a megállapodást, de Moszkva eközben azzal vádolta meg a NATO-t, hogy keleti terjeszkedésével jelentősen aláásta a katonai erők viszonyát Európában, és ezzel komolyan kétségbe vonta az egész szerződés lényegét.

Oroszországnak a szerződésből való kilépéséről szóló rendelet szerdán jelent meg a hivatalos orosz jogi információs portálon. Moszkva egyébként jelenleg szünetelteti részvételét ebben a megállapodásban.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a beszéde alatt a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2023. május 9-én, a II. világháborúban Németország felett aratott győzelem és a háború befejezésének 78. évfordulóján (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Gavriil Grigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.