Kínosan magyarázkodik Washington, miután Dél-Afrikának esett

Az Egyesült Államok nagykövete azzal vádolta meg partnerét, hogy fegyvereket szállít Oroszországnak.

Gábor Márton
2023. 05. 13. 16:32
A military personnel stands on board the Russian military frigate "Admiral Gorshkov" docked at the port in Richards Bay on February 22, 2023. South Africa embarked on February 17, 2023 on a 10-day joint military exercise with Russia and China. The controversial drills, dubbed "Mosi" meaning "smoke" in the local Tswana language, are taking place off the port cities of Durban and Richards Bay. (Photo by Guillem SARTORIO / AFP) Fotó: Europress/AFP/Guillem Sartorio
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok pretoriai nagykövete magyarázkodásba kezdett, miután azzal vádolta meg a Dél-afrikai Köztársaságot, hogy fegyvereket szállított Oroszországnak.

Reuben Brigety a közösségi médiában azt írta: hálás a lehetőségért, hogy kijavíthatja a nyilvános megjegyzéseiből adódó téves benyomásokat, miután Naledi Pandor külügyminiszterrel folytatott megbeszélést. 

A nagykövet elmondta, hogy a beszélgetés során megerősítette a két ország közötti erős partnerséget.

A pretoriai kormány úgy értelmezi Reuben Brigety bejegyzését, hogy azzal beismerte, átlépett egy határt, és fenntartások nélkül bocsánatot kért. 

Ahogyan lapunk is megírta: csütörtökön Reuben Brigety azt mondta, hogy tavaly decemberben egy orosz hajót lőszerekkel és fegyverekkel rakodtak tele Fokváros közelében. Beszámolója szerint egy szankciókkal sújtott vállalathoz kapcsolódó teherhajóról, a Lady R-ről van szó, amely titokban kötött ki a dél-afrikai haditengerészeti támaszponton.

A Dél-afrikai Köztársaság azonban azt állítja, hogy semmilyen nyoma sincs fegyvereladásnak. Ennek ellenére Cyril Ramaphosa elnök vizsgálatot rendelt el annak feltárására, hogy mit keresett a Lady R a támaszponton. Az ország kötelezettséget vállalt arra, hogy nem kereskedik hagyományos fegyverekkel olyan államokkal, amelyek bármiféle agressziót folytatnak. 

A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője nem kívánt nyilatkozni a nagykövet állításainak részleteiről. John Kirby, a védelmi minisztérium szóvivője azonban azt mondta, hogy komoly kérdésről van szó, mivel az Egyesült Államok következetesen felszólította az országokat, hogy ne nyújtsanak támogatást Oroszországnak az ukrajnai háborúban.

Eközben egy dél-afrikai miniszter kijelentette, hogy Dél-Afrika nem hagyja magát megfélemlíteni az Egyesült Államok által. – Az Egyesült Államok az, amely szankciókkal sújtja Oroszországot. Nem szabad belerángatniuk minket az Oroszországgal kapcsolatos ügyeikbe – mondta Khumbudzo Ntshavhenió a SABC közszolgálati médiumnak adott interjúban.

A vita igen rosszkor jött Washingtonnak, amely szerette volna meggyőzni az afrikai országot arról, hogy csatlakozzon azokhoz az államokhoz, amelyek elítélik Moszkvát.

A Dél-afrikai Köztársaság egyike annak a maroknyi országnak, amely tartózkodott az ukrajnai háborúról szóló ENSZ-szavazáson, és nem volt hajlandó nyilvánosan elítélni az inváziót, mivel ragaszkodik ahhoz, hogy az ügy kizárólag Oroszország és Ukrajna hatáskörébe tartozik.

Az afrikai ország hónapok óta azt állítja, hogy inkább a konfliktus békés rendezését támogatja. A Moszkvának történő fegyverszállítás ezt az álláspontját is aláásná, azon túl, hogy felelnie kellene mind a saját állampolgárai, mind a nemzetközi közösség előtt, ha valóban segítette volna Oroszországot.

A diplomáciai zűrzavart ráadásul egy Kreml-nyilatkozat is tetézett, amely szerint Vlagyimir Putyin elnök telefonon beszélt dél-afrikai hivatali partnerével, Cyril Ramaphosa elnökkel, és a két fél megállapodott a kölcsönösen előnyös kapcsolatok elmélyítésében. 

Szakértők szerint ugyanakkor az afrikai országnak fontosabbak a kereskedelmi kapcsolatai a Nyugattal, ezért ha tovább romlik a viszony az Egyesült Államokkal, annak súlyos gazdasági következményei is lehetnének. 

 

Borítókép: Katonai személyzet a Dél-afrikai Köztársaság kikötőjénél dokkoló Admiral Gorskov orosz katonai fregatt fedélzetén 2023. február 22-én. (Fotó: Europress/AFP/Guillem Sartorio)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.