Közösen állt ki a gyermekvállalás mellett Giorgia Meloni és Ferenc pápa + videó

A miniszterelnök és a katolikus egyház vezetője a demográfiai tél megállítását sürgette.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 12. 13:58
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Ferenc pápa
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Giorgia Meloni hangsúlyozta: – Olyan nemzetet akarunk, melyben nem számít botrányosnak kijelenteni, hogy a gyermek egy férfitól és egy nőtől születik, nem számít tabunak, hogy az anyaság nem eladó, hogy a méhet nem lehet bérbe venni, és hogy a gyerekek nem bolti áruk, akiket polcról lehet kiválasztani, mint egy szupermarketben vagy lecserélni, ha észreveszed, hogy másmilyet szerettél volna.

Az olasz miniszterelnök hozzátette, hogy kormánya olyan nemzetet akar, amelyben apának vagy anyának lenni nem divatjamúlt dolog, hanem elismert érték. Egy gyermek édesanyjaként Meloni azt állította, hogy a gyermekvállalás nem foszt meg semmitől, nem akadályoz meg semmiben, az csodálatos dolog. Megjegyezte, évtizedeken keresztül az uralkodó kultúra ennek az ellenkezőjét diktálta.

A kormányfő az esélyegyenlőségért, a családokért és születésért felelős minisztérium, az úgynevezett születési alapítvány, valamint a családszervezeteket tömörítő szövetség rendezte konferencia zárónapján szólalt fel. A Vatikán szomszédságában zajló találkozó az SOS, érjük el az ötszázezret! címet kapta, arra utalva, hogy 2030 és 2032 között évi félmillió gyermek születését szeretnék elérni Olaszországban. Utoljára 2008-ban született több mint ötszázezer gyermek az országban, az újszülöttek száma tavaly már 393 ezerre csökkent.

Giorgia Meloni hangsúlyozta, hogy tavaly októberben megalakult kormánya első perctől kezdve a születéseket és a családokat helyezte az összes politikai döntése középpontjába. Ahogy fogalmazott:

Azt akarjuk, hogy Olaszországnak ismét legyen jövője, egy jobb jövőbe vesse reményét és bizalmát a jelenlegi bizonytalan jelennel szemben.

A találkozón a Giorgia Meloni mellett ülő Ferenc pápa avval kezdte felszólalását, hogy a Szent Péter térre gyerekek helyett egyre inkább háziállattal érkeznek az emberek. – Ez a mai valóság, és vigyáznunk kell, máskülönben ez lesz a bevált szokás a jövőben – mondta a pápa, aki kijelentette, hogy a születések kérdése mindenkinek központi jelentőségű, Olaszország és Európa jövőjét is tekintve. Hozzátette, a gyermekek születése a legfontosabb mutató annak felmérésére, hogy egy népben mekkora a remény. – Ha kevesen születnek, azt jelenti, hogy kevés a remény, és ez nemcsak gazdasági és társadalmi következményekkel jár, hanem a jövőbe vetett bizalmat aknázza alá – szögezte le. Ferenc pápa úgy vélte, ma a gyermekek világra hozatala családokat terhelő, titáni vállalkozásnak tűnik, és ez befolyásolja a fiatal generációk szemléletét, akik bizonytalanságban vagy illúziók nélkül és félelemben élnek.

Háborúk, járványok, tömeges migráció és az éghajlatválság közepette a jövő még inkább bizonytalannak tűnik, és ezzel egy időben mindenki szeme előtt lebeg, hogy a szabadpiac az elengedhetetlen korrekciók nélkül vaddá válik, és egyre súlyosabb egyenlőtlenséget teremt, melyben a kultúra a családellenséget súrolja

– állította a pápa. aki kiemelte a fiatal nők nehézségeit, amikor a karrier és az anyaság között kell választaniuk. Az egyházvezető kijelentette, hogy a hátunk mögött kell hagyni a demográfiai telet, ezt azonban kizárólag szemléletváltással lehetséges elérni. A család nem a probléma, hanem a megoldás részét képzi. A pápa kiemelte, hogy nem szabad átadnunk magunkat a szürkeségnek és a steril pesszimizmusnak.

Borítókép: Ferenc pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.