Liberális cenzúra az iskolában: nem mondhatod el a véleményed, ha az nekünk nem tetszik

Kirángattak a tornaóráról egy 12 éves amerikai kisfiút, mert olyan pólót viselt, amin az állt, hogy csak két nem létezik. Szerinte korlátozták a szólásszabadsághoz való jogát, a család ügyvédje szerint pedig „ez a cenzúra elég egyértelmű esete”.

Magyar Nemzet
Forrás: Fox News2023. 05. 05. 21:10
LMBTQ, Illusztráció Kép: Pixabay
LMBTQ, Illusztráció Kép: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hetedik osztályos Liam Morrison nemrég olyan pólót viselt az iskolában, amelyen az áll, hogy „Csak két nem létezik”. A massachusettsi diák a Fox News amerikai televíziós hálózatnak beszélt arról, hogy milyen következményei voltak annak, hogy szerette volna kifejezni véleményét egy olyan témában, amelyről sokat beszélnek az iskolákban szerte az Egyesült Államokban. 

Elmonda, számított egy-két megjegyzésre a társaitól, azonban az osztálytársai reakciója elsöprően pozitív volt. „Az osztályomban és a tornaórán mindenki támogatott” − mondta a Fox News Digitalnek. A 12 éves Morrison hozzátette, hogy egyetlen diáktársa sem jelezte neki, hogy sértené őt a felsőjén lévő felirat vagy hogy emiatt ne érezné magát biztonságban. 

Március 21-én azonban kirángatták a tornaóráról, és felszólították, hogy vegye le a pólót, mert állítólag több diák és a személyzet is panaszkodott. Amikor tisztelettudóan visszautasította, hogy levegye a pólót, az iskola tisztviselői felhívták az apját, hogy menjen érte.

Carolyn Lyons, a tankerület főfelügyelője kijelentette, hogy Morrison megsértette az öltözködési szabályzatot. Azt írta abban az e-mailben, amit a Fox News Digital is látott, hogy „Liam pólójának tartalma egy védett osztályba tartozó diákokat támadott, mégpedig a nemi identitás területén”. 

A diák azt mondta, azért viselte a pólót, mert élni akart a szólásszabadsághoz való első alkotmánymódosítás szerinti jogával. 

Azért viseltem, mert mindenkinek joga van a véleményéhez, és én ki akartam mondani a sajátomat egy olyan témában, amelyről sokan beszéltek

– fogalmazott. 

Hozzátette, megsértették a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát, és manapság szerinte ez rendszeresen előfordul. Ezért döntött úgy, hogy hallatja a hangját, és – mint mondta – ezzel nincs egyedül. Azt is elmondta, ha egy diák szólt volna neki, hogy a pólója sérti őt, akkor sem mondott volna mást, mint hogy „neki is joga van a véleményéhez, ahogy nekem is”.

Úgy tervezte, hogy május 5-én ismét viselni fogja a pólót az iskolában, az iskolai körzetet képviselő ügyvédi iroda azonban csütörtökön tájékoztatta Morrison családját, hogy az iskola továbbra is „megtiltja Liam Morrison vagy bárki más számára egy olyan póló viselését, amely valószínűleg diszkriminatívnak vagy zaklatónak tekinthető, beleértve azokat is, akik nemi identitásukban nem konformak, azt sugallva, hogy szexuális orientációjuk, nemi identitásuk vagy nemi kifejezésük nem létezik vagy érvénytelen”. 

A Morrison család most jogi lépésekre készül az iskolával szemben.

A Massachusetts Family Institute (MFI), egy pártatlan közpolitikai szervezet hétfőn már felszólító levelet küldött az iskolának, amelyben kifejtette, hogyan sértették meg Morrison első alkotmánymódosítási jogait. Sam Whiting, a szervezet munkatársa és a Morrison családot képviselő egyik ügyvéd a Fox News Digitalnek azt mondta, hogy 

Az iskola intézkedése „a cenzúra elég egyértelmű esete”.

Az ügyvéd ismertette, hogy az 1960-as évekre visszamenőleg létezik olyan esetjog, amely nagyon világosan kimondja, hogy a diákok nem veszítik el a szólásszabadsághoz való jogukat, amikor belépnek az iskola ajtaján. „Az iskola mégis ezt próbálta elérni. Liam megpróbálta kifejezni a véleményét egy olyan témáról, ami jelenleg vitatott a kultúránkban. Ez egy politikai téma. Sok embernek különböző véleménye van róla” –fogalmazott. Hozzátette:

De azt mondták, hogy ez a vélemény nem engedélyezett az iskolában, ezért nem mondhatod el

Whiting hozzátette, hogy hacsak egy diák nem okoz anyagi kárt vagy jelentős zavart az iskolában, vagy nem támogat valami olyasmit, mint például az illegális droghasználat, akkor a diákoknak „joguk van kifejezni politikai véleményüket – kifejezni a meggyőződésüket ilyen dolgokról”. 

A törvény egyértelmű: az, hogy más diákok felháborodnak valamin, amit mondasz, még csak meg sem közelíti azt a fajta jelentős zavarkeltést, ami indokolná, hogy lecsapjanak a szólásszabadságodra

– emelte ki.

Borító kép: Illusztráció (Kép: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.