Mesterséges intelligencia figyeli az embereket az olimpián

Jóváhagyta a legfelsőbb francia bíróság a parlament korábbi döntését, mesterséges intelligencia segítségével ügyelnek az emberek biztonságára. Baloldali politikusok szerint ez sérti a személyiségi jogokat.

Magyar Nemzet
2023. 05. 18. 8:40
Paris 2024, Olimpia (Kép: Facebook/Paris 2024)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia parlament áprilisban hagyta jóvá azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi kiterjedt, valós idejű kamerarendszerek kísérleti alkalmazását. Ezek a rendszerek algoritmusokkal elemzik a gyanús viselkedéseket, például a felügyelet nélkül hagyott csomagokat, s a tömegek váratlan mozgását az olimpia ideje alatt. A rendszer a tervek szerint 2025. márciusáig működik. A javaslatot a francia legfelsőbb bíróság is jóváhagyta, de iránymutatást is adott a megvalósuláshoz. A bírósági határozat értelmében az új intézkedéseket lehetővé tevő jogszabály nem sérti a személyiségi jogokat, mert biztosítja, hogy az emberek „ellenőrizzék az algoritmusok fejlesztését és alkalmazását”.

Ez újabb csapást jelent a mesterséges intelligencia ellen kampányoló baloldaliakra, akik korábban az adatvédelemre hivatkozva ellenezték a rendszer használatát, írja a Politico brüsszeli lap. Azt is kifogásolták, hogy túl hosszú ideig használják majd a rendszert, ugyanis hét hónappal a játékok befejezését követően állítják azt le. A párizsi olimpiát egyébként 2024. július 26-a és augusztus 11-e között tartják meg. 

A bíróság indoklása szerint a mesterséges intelligencián alapuló rendszerek célja a „közrend megsértésének megakadályozása”, ami álláspontjuk szerint teljesen összhangban van az alkotmánnyal. 

Hozzáteszik, a kamerát csak olyan sport-, szabadidős vagy kulturális rendezvényeken helyezik el, amelyeken nagy a terrortámadás veszélye. Azt is kiemelik: a hatóságoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a rendszer ne tartalmazzon arcfelismerést, s hogy a begyűjtött felvételeket, valamint adatokat ne kapcsolják össze más adatbázisokkal. 

A bíróság felhívta a figyelmet arra, hogy a speciális kamerák használata csak a törvény által meghatározott célokra engedélyezett, jelen esetben az ötkarikás játékokra. A hatóságoknak egyértelműen meg kell adniuk, hogy ki a felelős személy az adatok feldolgozásáért, hogy pontosan mely eseményeket követik nyomon, mikor, hol és mennyi ideig. 

A francia kormány üdvözölte a bíróság döntését.

A párizsi olimpián nem csak a biztonságról fog gondoskodni a mesterséges intelligencia. 

Egyes sportágakban a bírók szerepét is részben átveszi, a szertorna esetében minden számban ilyen rendszer segíti a pontozást, ezzel is elkerülve a visszaéléseket. 

Korábbi sajtóhírek szerint alig észrevehető dobozokat helyeznek el a versenyterületeken, amelyek háromdimenziós lézerérzékelőkkel követik nyomon a tornászok mozgását, majd az adatok egy központi rendszerbe kerülnek, ahol mesterséges intelligencia elemzi a test helyzetét, sebességét s a szögállásokat.

Borítókép: Illusztráció (Kép: Facebook/Paris 2024)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.