Radikálisan átalakítaná az amerikai mezőgazdaságot a Biden-kormány

Az adminisztráció tervei nagy felháborodást váltottak ki a republikánus képviselők körében.

Gábor Márton
2023. 05. 29. 17:25
mezőgazdaság, tejipar, tej, tehén, tehenészet, állat Fotó: KURUCZ ÁRPÁD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

John Kerry, a Biden-adminisztráció éghajlatvédelemért felelős elnöki különmegbízottja nemrég arról beszélt, hogy a kibocsátás csökkentése érdekében át kell alakítani az élelmiszer-termelés módját. 

„Sok embernek fogalma sincs arról, hogy a mezőgazdaság a világ összes károsanyag-kibocsátásának mintegy 33 százalékát adja. Nem juthatunk el a zéró szén-dioxid-kibocsátáshoz, nem tudjuk elvégezni ezt a munkát, hacsak nem helyezzük a mezőgazdaságot a megoldás középpontjába” − jelentette ki Kerry.

A műtrágya alkalmazása, a földhasználat és a tehenek számának csökkentését egyaránt szorgalmazzák azok az aktivisták, akik az élelmiszer-termelés által okozott kibocsátás csökkentésére törekszenek. A tehenek által okozott metánkibocsátás visszaszorítása érdekében felmerült egyik ötlet, 

hogy a tehenekből származó fehérjéket ehető bogarakkal kellene pótolni, vagy pedig a teheneket kellene bogarakkal etetni, hogy csökkentsék a takarmány előállítása során keletkező szennyezőanyag-kibocsátást.

Kerry szerint a mezőgazdasági ágazatnak most nagyobb szüksége van az innovációra, mint valaha, ugyanis egyszerre kell megoldani az éghajlatváltozás következményeit és a Föld élelmezését is. 

„Nem vagyok hajlandó a jelenséget többé klímaváltozásnak nevezni. Ez nem változás, ez válság − jelentette ki a különmegbízott. Hozzátette, vannak tudósok, akik ma azt mondják, hogy Afrika nagy részének mezőgazdasági kapacitása összeomolhat, ha nem teszünk valamit. Évente 15 millió ember hal meg ezen a bolygón az üvegházhatású gázok kibocsátásának következményeként − húzta alá.

Még áprilisban Joe Biden amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy kezelni fogja az éghajlati válságot, és elérhető közelségben tartja a felmelegedés 1,5 Celsius-fokos határértékét, valamint 2030-ig 50–52 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátást. 

Mindemellett ígéretet tett arra is, hogy egymilliárd dollárt biztosít a zöld éghajlatvédelmi alap számára. Biden tervei között szerepel az energiaszektor dekarbonizálása, illetve a zéró kibocsátású járművek elterjesztése és a nemzetközi hajózás környezetbaráttá tétele.

 

Felháborodást váltottak ki Kerry tervei

A kongresszus republikánus tagjai az elnöki megbízott kijelentései után felszólították az Egyesült Államok mezőgazdasági miniszterét, Tom Vilsackot, hogy ítélje el Kerry megjegyzéseit. A miniszternek címzett levélben azt írták, hogy 

ezek a megjegyzések hatalmas pofont jelentenek a keményen dolgozó amerikai emberek számára, akik az egész életüket azzal töltik, hogy fenntartható módon termeljék meg a világ élelmét és üzemanyagát. Bár a világ mezőgazdasága a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 22 százalékáért felelős, Kerry narratívája nem mutatja be az amerikai mezőgazdaság teljes helyzetét.

 

Nem az USA az egyetlen

Nem az Egyesült Államok az egyetlen ország, ahol az éghajlatvédelem érdekében felszámolnák a hagyományosnak mondható mezőgazdaság jó részét. Kanadában a Trudeau-kormány tervet készített a mezőgazdaságból származó kibocsátások csökkentésére. Az ágazat 2019-ben tíz százalékkal járult hozzá a nemzet károsanyag-kibocsátásához. Ezt a kormány a nitrogénalapú műtrágyák használatának csökkentésével orvosolná. 

Hollandia pedig az Európai Unió nyomására egy országos programot indított a mezőgazdaságból származó kibocsátás csökkentésére. Ennek részeként az állam felvásárolná és bezárná a gazdaságok jó részét, illetve korlátoznák a nitrogénműtrágya használatát.

Borítókép: Tehenek az istállóba való behajtás közben. (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.