Újabb templomgyalázás történt Franciaországban + videó

Az épület falára az iszlámot éltető feliratokat festettek, fél éven belül ez volt a templom ellen elkövetett második vandál tett.

Magyar Nemzet
2023. 05. 07. 10:35
Illusztrció, kereszt, kereszténység Kép: Pixabay
Illusztrció, kereszt, kereszténység Kép: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem enyhül a franciaországi templomok elleni vandalizmus, az idei évben kiemelkedően sok ilyen eset történt. A sorozat már januárban elkezdődött, amikor egymást követően több rongálás is történt, majd áprilisban az ország nyugati részén a Loire mentén fekvő Angers városában a Sainte-Madeleine nevű templomban több szobrot is lefejeztek és megcsonkítottak, feszületeket törtek össze és a főoltárt is megrongálták. Gérald Darmanin belügyminiszter ezzel kapcsolatban azt írta a Twitteren, hogy efogadhatatlannak tartja a vandalizmust és mindent megtesz annak érdekében, hogy kézre kerítsék a vallási örökség elleni támadás elkövetőit.

A legutóbbi vandál tett célpontja a párizsi térségben lévő Lieusaint nevű település temploma, melynek falára azt írták, hogy 

éljen az iszlám, éljen a béke. 

A történtekről beszámoló CNews hírportálnak nyilatkozott a település polgármestere, Michel Bisson, aki elfogadhatatlannak és elítélendőnek tartja a rongálást és feljelentést tett az eset miatt. A templom falát haladéktalanul megtisztíttatta a városvezetés, a polgármester pedig kiemelte, hogy a város által üzemeltetett videós védelmi rendszer által készített felvételek felbecsülhetetlen értékűek lesznek a rendőrség számára a nyomozás során.

A CNewsnak nyilatkozott az a férfi, aki felfedezte a feliratot a templom falán, ám arcát és nevét nem vállalta, mert tart az esetleges megtorlásoktól, elmondása alapján teljesen sokkolta a templom falára festett felirat. 

A helyi nagy mecsetet kezelő Amicale des Musulmans de Lieusaint nevű egyesület a település muszlim közössége nevében elítélte a történteket. A lieusaint-i nagymecset szerint nem muszlimok az elkövetők, hozzátéve, hogy a két közösség jó kapcsolatban áll egymással.

A CNews arról is beszámol, hogy nem ez volt az első rongálás, melyet a fent említett templom ellen elkövettek, tavaly novemberben ugyanis több szobrot is ledöntöttek ismeretlen tettesek. A plébános véleménye szerint feltehetően gyerekek voltak az elkövetők, ám a rendőrségnek a mai napig nem sikerült kézre keríteni őket. 

A településen a fent említett templomgyalázáson kívül korábban is történt vallási töltetű vandalizmus, 2018 májusában a nagymecset közelében iszlamofób feliratokat írtak egy falra. Az egyik felirat szerint az iszlám egyenlő a rákkal, a másik pedig az iszlám üldözésére szólított fel.

A települést már öt éve is a mostani polgármester, Michel Bisson vezette, aki határozottan elítélte a történteket és azonnal értesítette a rendőrséget. Hozzátette, hogy Lieusaint mindenki városa, ahol az együttélésre törekednek és nincs helye a gyűlöletnek. A helyi muszlim közösség vezetője, Aziz Nakhil nem kívánt reagálni az esetre, derül ki az Actu.fr cikkéből.

Borítókép: Illusztráció (Kép: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.