Vádat emelne az amerikai elnök ellen a választók jelentős része

Egyre többen gondolják úgy, hogy a kongresszusnak eljárást kellene kezdeményeznie.

Gábor Márton
2023. 05. 21. 14:42
US-PRESIDENT-BIDEN-MEETS-WITH-CONGRESSIONAL-LEADERS-TO-DISCUSS-T Fotó: ANNA MONEYMAKER
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy felmérés szerint a szavazók 42 százaléka úgy gondolja, hogy a kongresszusnak meg kellene indítania a Joe Biden elnök ellen a vádemelési eljárást, míg 45 százalékuk szerint a törvényhozóknak nem kellene ilyen eszközökhöz folyamodniuk.

Továbbá a függetlenek 53 százaléka szerint valószínű, hogy hivatalba lépése óta Biden olyan súlyos bűncselekményeket és vétségeket követett el, amelyek indokolnák, hogy a kongresszus vádat emeljen ellene. Közülük 38 százalék szerint ez „nagyon valószínű”. Figyelemre méltó, hogy a demokraták több mint egyharmada szintén úgy véli, hogy az elnök bűncselekményeket követett el – számol be róla a Breitbart amerikai hírportál.

Abban a kérdésben azonban, hogy mennyire valószínű, hogy a kongresszus eljárást indít Biden ellen, a választóknak kétségeik vannak. A megkérdezettek 66 százaléka szerint erre nincs túl nagy esély.

A 40 év alatti szavazók sokkal kisebb valószínűséggel gondolják, hogy Biden elnökként vád alá helyezhető bűncselekményeket követett el, miközben az idősebb szavazók kisebb hányada hisz abban, hogy a kongresszus valóban eljárást fog indítani az elnök ellen.

A kutatás akkor készült, amikor Marjorie Taylor Greene republikánus képviselő bejelentette a Biden elleni vádemelési cikkelyeket, illetve elárulta annak részleteit.

A legnagyobb ünnepélyességgel jelentem be, hogy a mai napon vádemelési cikkelyeket fogok benyújtani ennek az Amerikát elvesztő végrehajtó hatalomnak a vezetője ellen, amely 2021. január 20. óta azon dolgozik, hogy módszeresen tönkretegye ezt az országot

 – mondta Greene csütörtökön, aki elsődleges problémaként említette a Biden-adminisztráció hanyag bevándorlási- és határpolitikáját. Azt állította, hogy

„Biden szándékosan veszélyeztette nemzetbiztonságunkat azzal, hogy megtagadta a bevándorlási törvények végrehajtását és a határaink biztosítását. Ezt az állítását Greene arra a statisztikai tényre alapozta, hogy Biden elnöksége alatt több mint ötmillió illegális bevándorló érte el az Egyesült Államok határát”.

A Fehér Ház szóvivője, Ian Sams elutasította Greene szavait, és „szégyentelen politikai mellékvágánynak” minősítette azokat, továbbá szélsőségességgel vádolta a republikánus törvényhozót.

Borítókép: Joe Biden elnök a kongresszus vezetőivel tárgyal (Forrás: Anna Moneymaker)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.