A kínai puskaporos hordó − kinek segít Peking?

Nagy mennyiségű lőport szállított az egyik kínai cég az orosz hadifelszerelés-gyárba. Újabb kérdések merülnek fel Pekingnek az orosz–ukrán háborúban betöltött szerepéről.

Magyar Nemzet
2023. 06. 24. 17:19
Ammo.ammunition,On,Dark,Background.,,top,View,And,Free,Space,For, illusztráció, lőszer, hüvely
1468444364 Fotó: sarun_J
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly két alkalommal is vasúti kocsik dübörögtek át a kínai–orosz határon Zabajkalszk városnál. Oroszország ázsiai részén, a Bajkálon túli határterületen több tízezer kilogramm olyan anyagot szállítottak, amely összességében legalább 80 millió lőszer elkészítéséhez elegendő. A The New York Times amerikai napilap közlése szerint a port a Poly Technologies állami tulajdonú kínai vállalat szállította, amelyre az Egyesült Államok korábban szankciókat vetett ki a rakétatechnológia globális értékesítése és az Iránnak nyújtott támogatása miatt. A cég egyébként rakétákkal és egyéb katonai termékekkel foglalkozik.

A szállítmány úti célja a Barnaul Cartridge Plant volt, egy lőszergyár Közép-Oroszországban, amely termékeivel már korábban is ellátta az orosz vezetést.

Az amerikai médium szerint ezek a korábban be nem jelentett szállítmányok, amelyeket az Import Genius, az egyesült államokbeli kereskedelmi adatgyűjtő azonosított, új kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy Kína milyen szerepet játszott Oroszország támogatásában az ukrán terület elfoglalásáért folytatott harcában. Amerikai tisztviselők aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Kína olyan termékeket szállíthat Oroszországba, amelyek segíthetik Moszkva háborús erőfeszítéseit, habár azt nem mondták ki egyértelműen, hogy a távol-keleti ország küldött volna ilyeneket.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere ugyanakkor hétfőn Pekingben még arról beszélt, Kína biztosította Washingtont arról, hogy nem nyújt halálos segítséget Oroszországnak, és 

az amerikai kormány jelenleg nem lát semmi olyasmit, ami ennek ellentmondana.

Ezzel szemben aggodalmának adott hangot, hogy magáncégek viszont segítséget nyújthatnak az oroszoknak a céljaik eléréséhez − tette hozzá.

A Twitterre feltöltött közlése szerint a kínai elnökkel való találkozóján őszinte, tartalmas és építő jellegű beszélgetést folytattak Pekingben. Mint Blinken megjegyezte, számos fontos kérdést megvitattak, többek között a kapcsolatuk felelősségteljes kezelésének szükségességét.

 

 

Egyes szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy Moszkva komoly támogatást kaphatott Kínából. A vámnyilvántartások szerint a Poly Technologiesnek a háború megkezdése óta küldött szállítmányai értéke mintegy kétmillió dollárt tett ki. Ezek felhasználásával az orosz Kalasnyikovok és a mesterlövészpuskák által használt lőszereket készítették.

William George, az Import Genius kutatási igazgatója azt mondta, hogy a szállítmányok következményei egyértelműek.

Amikor nagy mennyiségű, katonai töltények készítésére szánt lőport szállítanak egy háborúban álló országba, észszerűtlen elképzelni, hogy a készterméket nem használják halálos célokra a csatatéren

 – mondta George.

Alexander Gabuev, a Carnegie Intézet vezető munkatársa ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy eddig Kína általában tartózkodott minden olyan cselekedettől, amely láthatóan és erőteljesen átlépné azokat a határvonalakat, amelyeket az Egyesült Államok kormánya a háború elején állított fel arról, hogy mi minősül a nyugati szankciók megsértésének. Mivel a Poly Technologies már a háború előtt is szállított a barnauli gyárba, Kína ezeket a szállítmányokat a rendszeres kereskedelmi forgalom részének tekintheti.

Az orosz Barnaul Cartridge Plant lőszergyár decemberben került fel az Európai Unió által szankcionált cégek listájára. Egyes információk ugyanis azt sugallták, hogy az üzem kiképzőtáborként szolgálhatott a Prigozsin-féle Wagner-csoportnak. A szállítmányokat küldő Poly Technologies pedig Kína egyik legnagyobb fegyverexportőre. Rendőrségi és katonai erők számára gyárt felszereléseket, beleértve az egyéni védőfelszereléseket, a robbanóanyagokat és a rakétarendszereket. A The New York Times szerint az elmúlt évtizedekben bírálatot kaptak a kézi lőfegyverek Zimbabwébe történő szállítása miatt. Az elmúlt néhány évben fegyverszállítmányokat küldtek Pakisztánba, Srí Lankára és Nigériába is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: sarun_J)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.