Borítékolható a jobboldali győzelem Spanyolországban

A miniszterelnöki széknek egy kiemelt esélyese van, de nem biztos, hogy végül kormányozhatja az országot.

Tóth Brigitta (Murcia)
2023. 06. 11. 5:50
null
The Popular Party (PP) party's leader Alberto Nunez Feijoo gives a press conference at the party headquarters in Madrid on May 29, 2023 one day after local and regional elections. Spanish Prime Minister called a snap election on July 23 on May 29, 2023, a day after his Socialists suffered a drubbing in local and regional polls that saw the main opposition Popular Party (PP) chalk up the largest number of local votes. (Photo by Pierre-Philippe MARCOU / AFP) Fotó: AFP/Pierre-Philippe MARCOU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszületett pénteken Spanyolországban a baloldali szövetség, amely kicsavarhatja a kormányzási lehetőséget a regionális választásokon győztes Néppárt (PP) kezéből. Az országot jelenleg irányító szocialisták drámai vereséget szenvedtek a május 28-ai helyhatósági voksolásokon – a párt több mint 1500 képviselői helyet és olyan bástyának tartott régiókat veszített el, amelyeket több mint egy évtizeden át kormányzott. Pedro Sánchez miniszterelnök a vereség után néhány órával bejelentette, hogy nem várja meg a decembert, hanem előre hozza az országos választásokat július 23-ra. 

Bár az 1976-ban megkezdett feljegyzések óta senki sem kényszerítette választóurnához az állampolgárokat a nyaralószezon kellős közepén, Sánchez úgy vélte, hogy a spanyoloknak mihamarabb el kell dönteniük, milyen irányba szeretnének tovább menni.

Persze a rendkívüli bejelentés stratégiai lépés is volt, hisz az egyre inkább szárnyaló Néppárt és Vox így nem tudja tovább ostromolni az utóbbi időben alaposan megtépázott baloldali kormánykoalíciót, ráadásul kevesebb idejük maradt kidolgozni kormányprogramjukat.

Felmérések szerint a Néppárt élén álló, Galícia autonóm közösséget 2009 óta megszakítás nélkül kormányzó Alberto Núnez Feijóo győzelme az országos választásokon is borítékolható. A szavazatok 32 százalékát szerezheti meg, ami 137 mandátumot jelent pártjának, szemben a 2019-ben elért 89 képviselői hellyel. Ugyanakkor ez is messze van az önálló kormányzáshoz szükséges, 176 fős abszolút többségtől. A felmérések rámutatnak, hogy bár a szocialisták sokat vesztettek népszerűségükből, így is a második helyen végeznek majd, de 21 mandátumról kell lemondaniuk. 

Akár konzervatív, akár progresszív győzelem születik július 23-án, egyik erő sem fog tudni egyedül kormányt alakítani, vagyis a választások után meg kell kezdeniük a tárgyalásokat  lehetséges szövetségeseikkel. 

A Néppárt mondhatni egyetlen, de legalábbis legnagyobb esélye a Vox, amely az önkormányzati választásokra a harmadik legerősebb párttá vált. A gond azonban az, hogy egyáltalán nem rajonganak egymásért, ami nem véletlen, hisz a Vox olyan képviselőkből alakult meg, akiknek elegük lett a Néppárt mérsékelten jobboldali politikájából és határozottabb lépéseket akartak tenni a hagyományos értékek, például a család védelme érdekében. A Néppárt túl szélsőségesnek tartja a Voxot ahhoz, hogy együttműködjön vele, a Vox pedig „gyáva jobboldalként” emlegeti anyapártját. A számokkal azonban az ideológiai különbségek ellenére sem lehet vitatkozni. A Vox támogatói bázisa rohamtempóban növekszik. A májusi regionális választásokon dupla annyi szavazatot kaptak, mint négy évvel korábban.

A kormányfői szék várományosának péntek délutánig csak a Vox okozott fejtörést. Ha a választások után mégis találtak volna közös nevezőt, kényelmes abszolút többséggel irányíthatták volna az országot, ha mindeközben nem alakult volna meg az a baloldali párttömörülés, amely Pedro Sánchez oldalára állva kicsavarhatja kezükből a kormányzás lehetőségét. A Sumar névre keresztelt pártszövetség élére Yolanda Díaz állt, aki eddig a szocialisták mellett koalíciós partnerként kormányzó Unidas Podemos képviselője, egyben Pedro Sánchez kormányfő egyik alelnöke volt. 

Díaz gyakorlatilag kiszakadt a Podemosból, miután ideológiai nézeteltérések mellett előbbi egyre több lehetőséget kezdett meglátni a Sumarban, amit a közelmúltban pártként jegyeztetett be.

Péntek délelőttig a szövetség 14 baloldali, szélsőbaloldali, nacionalista és zöld pártból állt, végül minden ellenkezés ellenére a Podemos is csatlakozott hozzá, hogy közös erővel induljanak a júliusi választásokon. A liláknak egyébként nem volt jobb lehetőségük, miután komoly visszaesést tapasztaltak a helyhatósági választásokon. Ha nem álltak volna be a Sumar mögé, hasonló útra léptek volna, mint a jobbközép Ciudadanos, amelynek vezetői a napokban közölték, hogy az elmúlt évek kudarcai miatt felfüggesztik politikai tevékenységüket. 

Azzal, hogy a Sumar maga mellé állította a Podemost, megfoszthatja a Néppártot és a Voxot az abszolút többségtől. Yolanda Díaz, aki kifinomult, ugyanakkor határozott és megbízható karakterének köszönhetően rendkívül népszerű a spanyol állampolgárok körében,  a harmadik legerősebb erővé válhat a felmérések szerint, leszorítva a Voxot a képzeletbeli dobogóról. 

Ha a július 23-án leadott szavazatok alapján egyik párt sem tud önállóan vagy koalícióban abszolút többséget felmutatni, úgy a második körben már elegendő lesz az egyszerű többség megszerzése is, amely akár az egyébként vesztes Sánchez-kormány hatalmon maradásához is vezethet. 

Borítókép: Alberto Núnez Feijóo, a spanyolországi Néppárt vezetője (Fotó: AFP/Pierre-Philippe Marcou)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.