Csupán órái maradtak hátra az eltűnt tengeralattjáró utasainak

Magyar idő szerint a kora délutáni órákban fogyhat el a Titan oxigénellátása.

2023. 06. 22. 8:13
PRINCE
Boston, 2023. június 21. Az amerikai parti õrség által közreadott képen a Titan elnevezésû merülõhajót keresi a Bahamában bejegyzett Deep Energy kutatóhajó a Massachusetts állambeli Boston partjainál 2023. június 21-én. A Titan öt emberrel a fedélzetén június 18-án indult útnak a 1912-ben elsüllyedt Titanic óceánjáró 3800 méter mélyen fekvõ roncsaihoz, de a merülõhajót mélybe bocsátó Polar Prince kanadai jégtörõ a Titan indulása után kevéssel elveszítette vele a kapcsolatot. A keresésben részt vevõ kanadai mentõcsapat tenger alatti zajokat észlelt a területen. MTI/EPA/Amerikai parti õrség Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem találják azt a tengeralattjárót, amely összesen öt fővel – köztük négy turistával – a fedélzetén indult az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsaihoz. Aaron Newman, a Titan tengeralattjáró korábbi utasa ugyanakkor azt állítja, a járművet úgy tervezték, hogy 24 óra múlva visszatérjen a felszínre: a tengeralattjáró ugyanis nehéz súlyok segítségével tud merülni, amelyek egy nap után automatikusan kioldódnak, ha addig a legénységnek ezt nem sikerül elérnie.

A tengeralattjáróról azonban nem érkeztek hírek, és becslések szerint csupán órák maradtak hátra, amíg az oxigénellátás teljesen el nem fogy a fedélzeten. Magyar idő szerint erre a kora délutáni órákban kerülhet sor.

Jules Jaffe, a San-Diego-i Egyetem szakértője szerint az oxigénmegtakarítás nem lehetetlen, ám ehhez nagyon nyugodtan kellene feküdniük az utasoknak, így lassítva az anyagcserét.

A mentési munkálatok mindeközben gőzerővel folynak, ám a fennálló körülmények között meglehetősen nehéz és időigényes a tengeralattjáró utáni kutatás. A Titanic roncsa az Atlanti-óceánnak egy olyan területén fekszik − közel négyezer méter mélységben −, ahol rendkívül hideg a hőmérséklet és folyamatosan sötétség borítja. Korábbi beszámolók szerint körülbelül kétórás merülés után lehet elérni az óceán fenekét és a tengeralattjárók lámpái csupán néhány méterre látnak el.

 

A kutató mentőalakulatok szerdán már a Victor 6000 nevű francia robotjárművet is bevetették, amely 6000 méter mélyre képes merülni.

A mentőcsoportok szerdán dörömbölésszerű hangokat is hallottak a Titan keresése közben, ám David Marquet, az amerikai haditengerészet nyugalmazott parancsnoka arról beszélt a BBC brit közmédiának, a hangok nem biztos, hogy a tengeralattjáróból származtak. Hozzátette: nem tartja kizártnak, hogy olyan hangokról lehet szó, amelyeket a különböző mentőalakulatok hajói bocsátanak ki. Mások ugyanakkor úgy látják, a Titan utasai próbálnak jelezni a külvilágnak – tekintettel arra, hogy a dübörgő hangokat körülbelül 30 percenként hallották.

Noha az elmúlt órákban megnőtt az esélye annak, hogy a Titant megtalálják, szakértők arra figyelmeztettek, a tengeralattjáró felhozatala már egy újabb kihívás lenne. Ehhez ugyanis távirányítású víz alatti járműre lenne szükség, amelynek segítségével a felszínen látják, hogy pontosan hova kell csatlakoztatni a kábeleket, amelyek több ezer méteren keresztül képesek a vízben felemelni a járművet − a Victor 6000 kapacitásai ehhez kevesek.

A Titant üzemeltető OceanGate vállalatot egyébként már évekkel ezelőtt figyelmeztették arra, a merülésnek katasztrofális következményei lehetnek – erről a The New York Times számolt be. Az amerikai napilap szerint a vállalat tengeri műveletekért felelős igazgatója, David Lochride 2018-ban arra mutatott rá, a tengeralattjárónak további tesztelésre lett volna szüksége a bevetés előtt.

Érdekesség, hogy a Titanon tartózkodó Stockton Rush – az OceanGate alapítója – felesége a Titanic halálos áldozatainak a leszármazottja. Wendy Rush ugyanis Isador Straus és Ida Straus ükunokája, akik a Titanic első osztályán utaztak 1912-ben. Túlélők később arról számoltak be, amikor a luxushajó legénysége igyekezett a nőket és gyermekeket a mentőcsónakokban elhelyezni, Ida Straus sorra utasította vissza a helyeket és inkább férjével a hajó fedélzetén maradt. Egyes vélekedések szerint a házaspár egymást átkarolva merült az Atlanti-óceán mélyébe és a hajó katasztrófájáról szóló, 1997-ben bemutatott világsikert arató Titanic című filmben őket is ábrázolták.

Borítókép: Az amerikai parti őrség által közreadott képen a Titan elnevezésű merülőhajót keresi a Bahamában bejegyzett Deep Energy kutatóhajó a Massachusetts állambeli Boston partjainál 2023. június 21-én (Fotó: MTI/EPA/Amerikai parti őrség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.