Egy norvégiai parlamenti bizottság bírálta a számikra kényszerített asszimilációt

Bírálta egy norvégiai parlamenti bizottság csütörtökön a számi (lapp) és a többi kisebbség ellen a XIX. és a XX. században elkövetett történelmi igazságtalanságokat és asszimilációs kísérleteket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 02. 6:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Norvégia, Svédország, Finnország sarkvidéki területein és Oroszország északnyugati részében élő, több évezreden át rénszarvastenyésztéssel, vadászattal, halászattal és gyűjtögetéssel foglalkozó, az uráli nyelvcsaládba tartozó finnugor nyelveket beszélő lakosok, a számik a megalázó gyarmatosítás következményeinek estek áldozatul.

A „bizottság az igazságért és a megbékélésért” elnevezésű testületet 2018-ban állították fel a norvég parlamentben. Feladata a Norvégia északi sarkkörön túli részén élő őshonos népekkel kapcsolatos politikák tanulmányozása.

A bizottság csütörtökön közzétette az ezekből a népektől származó, több mint 760 ember meghallgatása alapján levont következtetései egy részét.

Az az igazság, hogy Norvégiának nincs mivel büszkélkednie a kisebbségekkel való bánásmóddal kapcsolatos történelmével

− jelentette ki Dagfin Hrybrlten, a bizottság elnöke.

A számik által átélt számos igazságtalanság a nagyközönség előtt feltehetően kevéssé ismert − mondta a bizottsági elnök.

A jelentés bírálja a hatóságok által az őshonos népek asszimilálása érdekében a hatóságok által végrehajtott „norvégizálási” politikát. Mintegy egy évszázadon át, az 1850-es évektől a hatóságok csak a norvég nyelv használatát engedélyezték az ország területén. 

Emiatt − mutatott rá a bizottság elnöke − sokan lemondtak az eredeti nyelvükről, a norvégot választották, és a számi és más kisebbségi nyelvek a kihalás szélén vannak.

A bizottságot azért hozták létre, mert a képviselők úgy ítélték meg, hogy Norvégia nem tette meg a szükséges lépéseket az őshonos népei védelmében − emlékeztetett Masud Gharahkhani házelnök, aki szerint ez mára súlyos megerősítést nyert.

A szomszédos Svédországban hasonló „igazság bizottságot” hoztak létre.

Február óta gyűjtik a szakértők a skandináv sarkvidék számi lakosainak tanúvallomásait az őshonos nép által évszázadok által elszenvedett nép megpróbáltatásainak feltérképezésére.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.