Éppenhogy csak lekerült a bilincs Kailiről, már utazna

Az EP korábbi alelnöke élete visszatérhet a régi kerékvágásba: Strasbourgba készül és élettársával is összeköltözhet.

Magyar Nemzet
2023. 06. 02. 9:29
KAILI, Eva;
Rabat, 2022. december 22. 2022. október 10-én a marokkói fővárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban 2022. december 11-én. MTI/EPA/Dzsalal Morsidi Fotó: Dzsalal Morsidi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csupán egy hét telt el azóta, hogy Eva Kailit, az Európai Parlament (EP) korábbi szocialista alelnökét kiengedték a házi őrizetből, a politikus jogi csapata máris azon dolgozik, hogy a brüsszeli korrupciós botrány főszereplője elhagyhassa Belgiumot. 

Jogi eljárás indult a korlátozó feltételek, különösen az országból való kiutazás tilalmának eltörlésére

– idézte a Politico brüsszeli hírportál Kaili ügyvédjeinek közleményét.

A jogi csapat azzal indokolta az eljárás megindítását, hogy Kaili részt szeretne venni az EP következő plenáris ülésén, amelyre júniusban kerül sor Strasbourgban.

A testület volt alelnökét múlt héten helyezték szabadlábra, még az elektromos nyomkövető is lekerült róla. Akkor a Politico arról számolt be, Kaili valószínűleg hamar vissza fog térni a munkába, ám a brüsszeli portál most azt írta, a politikus nem vett részt az EP csütörtöki ülésén.

Érdekesség ugyanakkor, hogy hivatalos e-mail címe ismét működik, és a közösségi médiában is ismét aktív, a héten már Twitter-oldalán is voltak új bejegyzések.

Eva Kailit tavaly decemberben az elsők között vették őrizetbe a brüsszeli korrupciós botrányban egy Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított vizsgálati nyomozásban. Az előzetes letartóztatásból több mint négy hónap után, áprilisban helyezték házi őrizetbe elektronikus nyomkövető viselésének kötelezettségével. Eljárás indult emellett Kaili élettársa, Francesco Giorgi ellen is szintén korrupciós vádak miatt: Giorgit még februárban helyezték feltételes szabadlábra, ám sajtóértesülések szerint a pár engedélyt kapott arra is, hogy ismét egy fedél alatt éljenek.

Miután Kaili és élettársa hazatértek a börtönből, külön lakásban éltek, most viszont visszaköltözhetnek Brüsszel Rue Wiertz nevű utcájában található közös otthonukba.

Az EP volt alelnöke egyébként ezidáig sem lakott túl messze otthonától, élettársával közös, kétéves kislányával mindössze száz méterre lakott a lakástól.

Borítókép: 2022. október 10-én a marokkói fővárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban 2022. december 11-én (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.