időjárás 24°C Eufrozina , Kende 2023. szeptember 25.
logo

Orbán Viktor: Ősszel Magyarország ellenfelei egyszerre lépnek fel a követeléseikkel

Éppenhogy csak lekerült a bilincs Kailiről, már utazna

Magyar Nemzet
2023.06.02. 09:29 2023.06.02. 09:35
Éppenhogy csak lekerült a bilincs Kailiről, már utazna

Csupán egy hét telt el azóta, hogy Eva Kailit, az Európai Parlament (EP) korábbi szocialista alelnökét kiengedték a házi őrizetből, a politikus jogi csapata máris azon dolgozik, hogy a brüsszeli korrupciós botrány főszereplője elhagyhassa Belgiumot. 

Jogi eljárás indult a korlátozó feltételek, különösen az országból való kiutazás tilalmának eltörlésére

– idézte a Politico brüsszeli hírportál Kaili ügyvédjeinek közleményét.

A jogi csapat azzal indokolta az eljárás megindítását, hogy Kaili részt szeretne venni az EP következő plenáris ülésén, amelyre júniusban kerül sor Strasbourgban.

A testület volt alelnökét múlt héten helyezték szabadlábra, még az elektromos nyomkövető is lekerült róla. Akkor a Politico arról számolt be, Kaili valószínűleg hamar vissza fog térni a munkába, ám a brüsszeli portál most azt írta, a politikus nem vett részt az EP csütörtöki ülésén.

Érdekesség ugyanakkor, hogy hivatalos e-mail címe ismét működik, és a közösségi médiában is ismét aktív, a héten már Twitter-oldalán is voltak új bejegyzések.

Eva Kailit tavaly decemberben az elsők között vették őrizetbe a brüsszeli korrupciós botrányban egy Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított vizsgálati nyomozásban. Az előzetes letartóztatásból több mint négy hónap után, áprilisban helyezték házi őrizetbe elektronikus nyomkövető viselésének kötelezettségével. Eljárás indult emellett Kaili élettársa, Francesco Giorgi ellen is szintén korrupciós vádak miatt: Giorgit még februárban helyezték feltételes szabadlábra, ám sajtóértesülések szerint a pár engedélyt kapott arra is, hogy ismét egy fedél alatt éljenek.

Miután Kaili és élettársa hazatértek a börtönből, külön lakásban éltek, most viszont visszaköltözhetnek Brüsszel Rue Wiertz nevű utcájában található közös otthonukba.

Az EP volt alelnöke egyébként ezidáig sem lakott túl messze otthonától, élettársával közös, kétéves kislányával mindössze száz méterre lakott a lakástól.

Borítókép: 2022. október 10-én a marokkói fővárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban 2022. december 11-én (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

Korrupció az Európai Parlamentben

Sikerült Eva Kaili mesterterve, elhalasztják a korrupciós botrány főszereplőjének ügyét

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.