időjárás 24°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Etikai normákat dolgozna ki az Európai Bizottság a korrupció ellen

Árki Tamás
Forrás: Politico
2023.06.07. 21:58 2023.06.07. 22:11
Etikai normákat dolgozna ki az Európai Bizottság a korrupció ellen

Az uniós végrehajtó hatalom által szerdán elfogadott, etikai szervezetre vonatkozó javaslat szerint kilenc uniós intézmény kötelező érvényű kötelezettségeket vállalna arra, hogy közös etikai normákat vezet be a náluk dolgozó politikai tisztviselőkkel szemben, és ezeket betartatná – írja a Politico brüsszeli hírügynökség.

A törekvés – amely jóval megelőzte az Európai Parlamentet hat hónappal ezelőtt megrázó korrupciós botrányt – az Európai Bizottság kísérlete arra, hogy leküzdje azokat a jogi és politikai akadályokat, amelyek egy független etikai testületet akadályoznának abban, hogy az egész európai intézményrendszerben érvényt szerezzen a szabályoknak.

Az új testületnek nem lenne hatásköre arra, hogy vizsgálatokat indítson vagy megbüntesse a szabálysértéseket; a Politico birtokába került javaslat arra irányul, hogy ez a szervezet kötelezze a politikai tisztviselőket arra, hogy jobban ellenőrizzék magukat, és hozza nyilvánosságra a tényt, ha ezt nem teszik.

 

Az elképzelés szerint mind a kilenc európai uniós intézmény jelölne egy-egy képviselőt az etikai testületbe, amelynek hat hónap állna rendelkezésére, hogy közös normákat dolgozzon ki.

Amint megállapodnak  a vagyon közzétételére, a mellékállásokra, a harmadik féltől kapott ajándékokra, a hivatalból való távozás utáni munkakörökre és az átláthatóságra vonatkozó új alapszabályokról, a testület közös normákat dolgozna ki ezek belső érvényesítésére.

„A pártok vállalják, hogy a tagjaik magatartására vonatkozó belső szabályzóikba is beemelik a normákat” – olvasható a javaslatban. 

Az intézményeket az Európai Unió Bíróságán lehetne megtámadni, ha az etikai testület többi tagja úgy véli, hogy nem tartják be a vállalásaikat.

Az etikai testületben az uniós tisztviselők mellett öt független szakértő is helyet kapna, akik megfigyelnék a tárgyalásokat, és mérlegelnék, hogy az egyes intézmények mennyire tartják be a vállalásaikat.

 A normákat és az intézmények megfelelésének értékelését egy weboldalon tennék közzé.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az uniós testület heti rendes ülésének kezdetén Brüsszelben 2023. április 26-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.