Etikai normákat dolgozna ki az Európai Bizottság a korrupció ellen

A politikai tisztviselők továbbra is önbevallásos alapon adnának számot ajándékaikról, vagyonukról, mellékállásaikról.

Forrás: Politico2023. 06. 07. 21:58
VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2023. április 26. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke az uniós testület heti rendes ülésének kezdetén Brüsszelben 2023. április 26-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós végrehajtó hatalom által szerdán elfogadott, etikai szervezetre vonatkozó javaslat szerint kilenc uniós intézmény kötelező érvényű kötelezettségeket vállalna arra, hogy közös etikai normákat vezet be a náluk dolgozó politikai tisztviselőkkel szemben, és ezeket betartatná – írja a Politico brüsszeli hírügynökség.

A törekvés – amely jóval megelőzte az Európai Parlamentet hat hónappal ezelőtt megrázó korrupciós botrányt – az Európai Bizottság kísérlete arra, hogy leküzdje azokat a jogi és politikai akadályokat, amelyek egy független etikai testületet akadályoznának abban, hogy az egész európai intézményrendszerben érvényt szerezzen a szabályoknak.

Az új testületnek nem lenne hatásköre arra, hogy vizsgálatokat indítson vagy megbüntesse a szabálysértéseket; a Politico birtokába került javaslat arra irányul, hogy ez a szervezet kötelezze a politikai tisztviselőket arra, hogy jobban ellenőrizzék magukat, és hozza nyilvánosságra a tényt, ha ezt nem teszik.

 

Az elképzelés szerint mind a kilenc európai uniós intézmény jelölne egy-egy képviselőt az etikai testületbe, amelynek hat hónap állna rendelkezésére, hogy közös normákat dolgozzon ki.

Amint megállapodnak  a vagyon közzétételére, a mellékállásokra, a harmadik féltől kapott ajándékokra, a hivatalból való távozás utáni munkakörökre és az átláthatóságra vonatkozó új alapszabályokról, a testület közös normákat dolgozna ki ezek belső érvényesítésére.

„A pártok vállalják, hogy a tagjaik magatartására vonatkozó belső szabályzóikba is beemelik a normákat” – olvasható a javaslatban. 

Az intézményeket az Európai Unió Bíróságán lehetne megtámadni, ha az etikai testület többi tagja úgy véli, hogy nem tartják be a vállalásaikat.

Az etikai testületben az uniós tisztviselők mellett öt független szakértő is helyet kapna, akik megfigyelnék a tárgyalásokat, és mérlegelnék, hogy az egyes intézmények mennyire tartják be a vállalásaikat.

 A normákat és az intézmények megfelelésének értékelését egy weboldalon tennék közzé.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az uniós testület heti rendes ülésének kezdetén Brüsszelben 2023. április 26-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.