idezojelek

Folytatódik a brüsszeli korrupciós szappanopera

Csak nehogy kihozzák, hogy az Európai Parlament volt alelnök asszonya ártatlan!

Cikk kép: undefined

Mindenkit érdekel, hogyan végződik az a brüsszeli korrupciós botrány, amelynek a főszereplője Eva Kaili görög szocialista EP-képviselő (volt alelnök). A botrány hullámai egyelőre nem akarnak elsimulni − egyre több uniós tisztségviselő kerül a belga rendőrség látókörébe, de maradjunk most Kaili asszony eseténél.

Újabban a sajtó birtokába került kihallgatási jegyzőkönyvek borzolják a kedélyeket. Ezekből kiderül, hogy Eva Kailinak a védekezés terén igen tág a mozgástere, hiszen a kihallgatásokra alaposan fel tud készülni. Nyugodtan mondhatja például, hogy nem tűnt fel neki a lakásában tárolt több-bőröndnyi pénz. Mondta is.

Az emberrel gyakran megtörténik, hogy hazamegy, lát otthon néhány pénzzel kitömött bőröndöt, kikerüli, majd készít magának egy szalonnás rántottát. Ez teljesen életszerű, bármikor megeshet velünk.

Kaili asszony – a Metropol.hu tájékoztatása szerint – látta ugyan, hogy a férje éveken keresztül hordott eurószázezrekkel telerakott bőröndöket a brüsszeli lakásukba, de mint a vallomásában kifejtette, nem nagyon érdekelte a pénz eredete. „Azt hittem, a párom ilyen jól keres” – mondta, és ez nyilván meggyőzően hangzik majd a bírósági tárgyaláson is.

Fogalmunk sincs, hogy az élettárs, Francesco Giorgi hol dolgozott, illetve hivatalosan kikkel állt üzleti kapcsolatban, de azt el tudjuk képzelni, amint fizetésnapon megkérdezi tőle a munkaadója: − Te Franci, utaljuk át a gázsidat, vagy inkább adjuk át egy bőröndben? Franci meg azt feleli: − Inkább bőröndben kérem, ahogyan mindig.

Így már érthető, hogy hosszú évek során az asszony hozzászokott a bőröndök látványához. Az is logikus, hogy az Európai Parlament szocialista alelnökének az érdeklődését nem a mentelmi jogot élvező lakásában elhelyezett tárgyak kötötték le, hanem a hivatali teendői. Magasröptű összefüggésekben kellett gondolkodnia és felelősségteljes döntéseket hoznia.

Meg kellett szavaznia a hazánkat elmarasztaló Sargentini-jelentést, bírálnia kellett Magyarországot és Lengyelországot, dolgoznia kellett annak érdekében, hogy ne jussunk hozzá a bennünket megillető uniós forrásokhoz. Tavaly novemberben megszavazta azt a Cseh Katalin és Molnár Csaba által is előterjesztett indítványt, amely szerint nem szabad elfogadni hazánk nemzeti tervét, mert fennáll az uniós forrásokkal való visszaélés veszélye. Nem utolsósorban pedig lobbiznia kellett Katar ügyében. Túl sok ez egy jóhiszemű brüsszeli tisztségviselőnek.

Eva Kaili talán a párja foglalkozásáról sem tudott. Gondolhatta azt is, hogy bőröndkereskedő. Vallomása szerint tisztában volt azzal, hogy a bőröndökben pénz van, de fel sem merült benne, hogy az korrupcióból származik. A magyarországi korrupcióról viszont nagyon meg lehetett győződve. Azt ugyanis olyan szavahihető balliberális képviselőktől is hallhatta, mint a makulátlan Cseh Katalin.

Filmbe illő jelenet lehetett, amikor a szőkeség – a jegyzőkönyvek szerint – arról beszélt, hogy nagyon megrémült, amikor a párja távollétében belenézett az egyik pénzzel teli bőröndbe.

Pánikba esett, holott máskor azt állította, hogy tudott a pénzekről. Állítólag azt hitte: a barátja azért nincs otthon, mert autóbalesetet szenvedett. Nem tudni, ezt honnan vette. A párjától biztosan nem, mert ő éppen letartóztatásban volt.

Eva időnként alaposan összezavarhatja a belga rendőröket, akik nyilván próbálják követni a gondolatmenetét. Egyszer azt mondta, hogy tudott a pénzekről, máskor azt, hogy nem, és azt sem, hogy a pénz a barátjáé. Ennek ellenére saját apját bízta meg az ismeretlen eredetű pénz elszállításával, aki az ő szavaival „nagypapa minőségében vitte el a bőröndöt”.

El kell ismerni, ez a nagypapamotívum nagyon hatásos. Egy nagypapa a bőröndnyi pénzzel igazán szívbe markoló. Képzeljük el, hogy a kisöreg azért vitt magával több kiló bankjegyet, mert valami szép ajándékot akart venni az aranyos kisunokájának. Milyen szép lett volna a jelenet, ha Mikulásnak öltözik!

Ebben a történetben minden olyan cuki. Akár egy többrészes szappanoperában. Azért többrészesben, mert Eva Kaili még gyakran változtathat a korábbi vallomásain. A brüsszeli botrány tovább gyűrűzik, és mindenkit érdekel a vége. Csak nehogy kihozzák, hogy Eva asszony ártatlan.

A szerző író, újságíró

Borítókép: Eva Kaili (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.