Független Palesztinát hozna létre Peking

Pekingben találkozott a kínai vezető és Mahmúd Abbász palesztin elnök, a megbeszélést követően bejelentették, hogy stratégiai partnerségre lépnek egymással. Hszi Csin-ping bejelentése alapján Kína kész arra, hogy közvetítőként elősegítse a béketárgyalásokat annak érdekében, hogy helyrehozza az Egyesült Államok és Izrael által okozott károkat.

Magyar Nemzet
2023. 06. 15. 8:48
ABBÁSZ, Mahmúd; HSZI Csin-ping
Peking, 2023. június 14. Hszi Csin-ping kínai államfõ (j) és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke kezet fog a pekingi Nagy Népi Csarnokban tartott fogadási ünnepségen 2023. június 14-én. MTI/EPA/AFP pool/Jade Gao Fotó: Jade Gao
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többnapos látogatásra Pekingbe érkezett Mahmúd Abbász palesztin elnök, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel egyeztetett. A Bloomberg értesülései szerint Kína sürgeti a béketárgyalásokat, a kínai vezető bejelentette, hogy hajlandó aktív szerepet játszani a palesztinkérdéssel kapcsolatos tárgyalások elősegítésében, továbbá azt kérte, hogy a terület váljon az ENSZ teljes jogú tagjává.

Hszi Csin-ping egy három pontból álló megállapodást terjesztett elő, melyben megismételte Peking javaslatát egy független Palesztina létrehozására az 1967-ben kijelölt határok alapján, valamint szorgalmazta a palesztinoknak nyújtott fejlesztési és humanitárius segítségnyújtást.

A kínai vezető kiemelte, hogy ragaszkodni kell a béketárgyalások helyes irányához, hozzátéve, hogy ebben vállalná a közvetítő szerepét, a cikk azonban kitér rá, hogy egyelőre nem világos, hogy a több évtizedes izraeli–palesztin konfliktusban valamelyik fél új közvetítőt keres-e.

Az Izrael és Palesztina közti konfliktus lezárására irányuló béketárgyalások 2014 óta megrekedtek és egyelőre nincs egyértelmű politikai törekvés a lezárására, az ENSZ szerint a múlt év volt a konfliktus egyik legsötétebb éve, rengetegen vesztették életüket, miután fellángolt az erőszak a két fél között.

Kína sokáig nem vett részt béketárgyalásokban, az utóbbi időben azonban egyre aktívabb szerepet játszik a Közel-Keleten, márciusban ugyanis Peking adott helyet a Szaúd-Arábia és Irán közötti tárgyalásoknak, így kínai közreműködéssel állapodott meg a két ország a kapcsolataik rendezéséről az évek óta tartó diplomáciai patthelyzetet követően. A jelentős politikai eseményt megelőzően tavaly decemberben a kínai elnök a szaúdi fővárosban járt, februárban pedig Pekingben fogadta az iráni elnököt.

A kínai vezető a palesztin béketárgyalásokban betöltendő szerepe mellett felvázolt egy tervezetet az orosz–ukrán háború politikai rendezésére is; Hszi Csin-ping tűzszünetre szólította fel a feleket, ám ezt Kijev, valamint az Egyesült Államok és szövetségesei egyaránt elutasították, mert az hozzásegítené Oroszországot a területi előnyeinek megszilárdításában.

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai államfõ (j) és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke kezet fog a pekingi Nagy Népi Csarnokban tartott fogadási ünnepségen 2023. június 14-én (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Jade Gao)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.