Hosszú távú biztonsági garanciákat kell nyújtani Ukrajnának a német kancellár szerint

Hosszú távú biztonsági garanciákat kell nyújtani az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának, a német kormány meg is kezdte a tárgyalásokat erről – mondta Olaf Scholz német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben, a Bundestagban.

Magyar Nemzet
2023. 06. 22. 14:03
SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2023. június 22. Olaf Scholz német kancellár ismerteti a kormányának a brüsszeli EU-csúcson képviselendõ álláspontját a parlamenti alsóház ülésén Berlinben 2023. június 22-én. Az uniós tagállamok állam- és kormányfõi június 29-én kezdenek kétnapos tanácskozást a belga fõvárosban. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kancellár a NATO júliusi vilniusi csúcstalálkozójára kidolgozott német álláspontot ismertetve kiemelte, hogy Ukrajna nem lehet a NATO tagja, amíg háború dúl a területén, és ezzel a kijevi vezetés is tisztában van. Ezért Vilniusban arra kell törekedni, hogy a NATO hozzásegítse Ukrajnát harci erejének növeléséhez.

Németország is kiáll Ukrajna fegyveres támogatása mellett, a második legnagyobb támogató az Egyesült Államok után. Ugyanakkor hatékony és hosszú távú biztonsági garanciákra is szükség van, és a német kormány már meg is kezdte a tárgyalásokat erről Ukrajnával és partnereivel a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoportban és az EU-ban – tette hozzá Olaf Scholz. Mint mondta, „a konfliktus egyszerű befagyasztása nem hoz békét Ukrajnában. Átfogó, igazságos és tartós béke csak akkor érhető el, ha tiszteletben tartja a területi integritást és az ENSZ alapokmányának elveit.”

„Célunk kettős: Ukrajna fenntartható katonai támogatása, méghozzá modern nyugati fegyverekkel is, és ezzel együtt Ukrajna gazdasági ellenálló képességének erősítése” – mondta a német kancellár. 

Aláhúzta, hogy Németország már több mint 16 milliárd euró értékben nyújtott katonai és egyéb támogatást Ukrajnának, és további támogatást is biztosít, amíg csak szükséges. Az ukrán hadsereg képességeinek fejlesztését továbbra is főleg páncélozott harcjárművekkel, légvédelmi és tüzérségi eszközökkel és a használatukhoz szükséges lőszerekkel segíti, mert ezekre van leginkább szükség az orosz megszállás alatt álló területek felszabadítására indított ellentámadásban.

Ugyanakkor a német hadsereg fejlesztését is folytatják, így 2024-ben már a hazai össztermék két százalékának megfelelő összeget fordítanak védelemre, megfelelve a NATO-tagokkal szembeni elvárásnak.

Olaf Scholz arról is szólt, hogy minél hamarabb le kell zárni a svéd NATO-csatlakozási folyamatot. Mint mondta, szilárd meggyőződése, hogy „Finnország mellett Svédországnak is az asztalához kell ülnie új szövetségesként a csúcstalálkozón”, ezért felszólítja Recep Tayyip Erdogan török elnököt, hogy tegye szabaddá az utat a bővítésről a NATO tavalyi madridi csúcstalálkozóján közösen hozott döntés végrehajtásához.

Scholz szerint hatékony migrációmenedzsmentre van szükség

Történelmi jelentőségű az Európai Unió tagállami belügyminisztereinek megállapodása a közösség új menekültügyi rendszerének alapjairól – jelentette ki beszédében Olaf Scholz. 

Mint mondta, az évekig folytatott kemény tárgyalásokkal kidolgozott megállapodás történelmi, mert megmutatja, hogy az EU képes meghaladni az ellentéteket vitatott ügyekben. Hozzátette: 

a tervezett szabályokon ugyan még javítani kell, mielőtt formába öntik a rendszert, és Németország küzd is majd ezért, az alapelvekről szóló megállapodás mégis fontos, mert az eddigi rendszer teljességgel diszfunkcionális 

– fogalmazott.

Kiemelte, hogy a brüsszeli csúcson védelmébe veszi a miniszteri szinten kidolgozott kompromisszumot, és arra törekszik, hogy a külső határon fekvő tagországok felelősségét a többiek szolidaritásával összekötő új és méltányos menekültügyi rendszerről még a 2024-es európai parlamenti választás előtt elérjék a megállapodást az uniós parlamentáris testülettel.

Az uniós külső határon elvégzendő úgynevezett határeljárásról szólva hangsúlyozta, hogy hatékony migrációmenedzsmentre van szükség, már a közösség külső határán meg kell vizsgálni, hogy az érkezőknek van-e esélyük a menedékjog megszerzésére. 

Mint mondta, a külső határ biztonsága és a belső határok szabad átjárhatósága elszakíthatatlanul összekapcsolódik, hosszú távon az egyik nem létezhet a másik nélkül. Kiemelte, hogy az új menekültügyi rendszer révén vissza lehet szorítani a menedékkérők EU-n belüli áramlását, ami jelentősen csökkentené a Németországra nehezedő terheket. Hozzátette, hogy az illegális migráció korlátozása mellett bővíteni kell a legális, munkavállalási bevándorlás lehetőségeit.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár ismerteti a kormányának a brüsszeli EU-csúcson képviselendő álláspontját a parlamenti alsóház ülésén Berlinben 2023. június 22-én (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.