Nagy az ellenállás az EU–Mercosur kereskedelmi egyezmény miatt

Az EU kereskedelmi tárgyalói év elején egy extra fenntarthatósági dokumentumot nyújtottak be a Mercosur-országoknak, hogy megpróbálják eloszlatni az Amazonas-menti erdőirtással kapcsolatos európai aggodalmakat. Több uniós tagállam is a megállapodás régi ellenzői közé tartozik, akik az éghajlattal és a mezőgazdasággal kapcsolatos aggályok miatt ellenzik a megállapodást.

2023. 06. 13. 8:02
VON DER LEYEN, Ursula; LULA DA SILVA, Luiz Inácio
Brazíliaváros, 2023. június 12. Luiz Inacio Lula da Silva brazil államfõ (j) fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Planalto elnöki palotában, Brazíliavárosban 2023. június 12-én. MTI/EPA/EFE/Andre Borges Fotó: Andre Borges
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brazil elnök időt kért a kiegészítő dokumentumok miatt

Egyhetes dél-amerikai körútja során elsőként Brazíliába látogatott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki többek között Lula da Silva brazil államfővel tárgyalt. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón a bizottság vezetője ígéretet tett arra, hogy még idén tető alá hozza az EU–Mercosur megállapodást.

Emlékezetes, év elején az Európai Bizottság egy extra fenntarthatósági dokumentumot nyújtott be a Dél-amerikai Közös Piac, vagy röviden a Mercosur államainak (Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay), hogy eloszlassák az Amazonas-menti erdőirtással kapcsolatos európai aggodalmakat. Ursula von der Leyen a brazíliai útja során megsürgette a dél-amerikai partnereket, mire válaszul Lula kiemelte, hogy a kiegészítő jegyzőkönyv olyan kötelezettségeket tartalmaz, amelyek be nem tartása szankciókat vonhat maga után, ezért több idő kell az elfogadáshoz.

Elmondtam von der Leyen elnöknek, hogy aggályaink vannak a kiegészítő dokumentumokkal kapcsolatban, amely fokozza Brazília kötelezettségeit, és a megállapodás megszegése esetén szankciók tárgyává teszi Brazíliát. A stratégiai partnerek közötti előfeltételnek a kölcsönös bizalomnak kell lennie, nem pedig a bizalmatlanságnak vagy a szankcióknak

– jelentette ki a brazil elnök a találkozót követően.

Az uniós országok sincsenek megelégedve maradéktalanul

Az EU–Mercosur egyezmény célja hivatalosan a kétoldalú kereskedelem és a beruházások növelése, valamint a vámok és a nem vámjellegű kereskedelmi akadályok csökkentése, különösen a kis- és középvállalkozások számára. Az Európai Bizottság szerint a megállapodás mind az EU, mind a Mercosur-államok számára előnyös, mivel mindkét fél számára lehetőséget teremt a növekedésre, a munkahelyteremtésre és a fenntartható fejlődésre. 

A környezetvédők azonban nem így látják, hiszen szerintük az EU a megállapodás révén nemhogy nem védi a környezetet, hanem újabb szöget ver annak koporsójába azáltal, hogy a megállapodás további motivációt ad a termőterületek növelésének, így az esőerdők irtásának Dél-Amerikában.

Az osztrák gazdák is teljesen másképp látják a megállapodás következményeit az Európai Bizottsághoz képest. Ők attól félnek, hogy a dél-amerikai olcsó áru elárasztja az uniós piacot, és nem tudják majd tartani a versenyt.

A gazdák szerint felháborító, hogy míg nekik a szigorú uniós előírásokat kell követniük, ezáltal pedig a minőséget is tartaniuk kell, addig a dél-amerikai árukra nem vonatkoznak ezek a szigorú szabályok, így az ottani mezőgazdasági résztvevők megtehetik, hogy sokkal gyengébb minőségű árut küldenek az EU-ba jóval olcsóbban, mint az európai gazdák.

A jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nemrég úgy reagált az egyezményre, hogy az az utolsó szög lehet a mezőgazdaság koporsójában, amelyet az Európai Unió ütne be.

Mi viszont meg akarjuk őrizni Ausztria mezőgazdaságát, amelyre többek között a vidéki területek és az idegenforgalom fennmaradásához is égető szükség van

jelentette ki Peter Schmiedlechner, az FPÖ mezőgazdasági szakpolitikusa, aki szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP) kormánypárt ugyanolyan felelős ebben a kérdésben, mint az Európai Bizottság, mert a kormány semmit nem tett eddig azért, hogy megvédje az osztrák gazdák érdekeit.

De a franciák sincsenek kibékülve a megállapodás jelenlegi formájával. Olivier Becht francia külkereskedelmi miniszter szerint az EU Tanácsának soron következő spanyol elnöksége nem kényszerítheti ki az EU és a dél-amerikai Mercosur-csoport közötti kereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat, azt ugyanis nem lehet ész nélkül megkötni – hívta fel a figyelmet a Politico szaklap.

Fel kell hagynunk azzal a gondolattal, hogy az egyezmény megkötésére vagy a spanyol elnökség alatt kerül sor, vagy soha. Ha ez a spanyol elnökség alatt történik meg, mert addigra kiegyensúlyozott megállapodásunk lesz, az jó. Ha nem a spanyol elnökség alatt történik meg, az nem jelenti azt, hogy a megállapodás örökre halott, hanem inkább azt, hogy talán még egy kis időt kell adnunk magunknak

– magyarázta a lapnak a francia külkereskedelmi miniszter, aki hozzátette, hogy Párizs kész támogatni az EU–Mercosur megállapodást, ha teljesülnek a követelései. Párizs, amely régóta ellenzi a megállapodást, többször is kijelentette, hogy Franciaország csak akkor változtathatja meg a véleményét, ha a Mercosur-blokk vállalja, hogy leállítja az illegális erdőirtást az Amazonas vidékén, betartja a párizsi klímamegállapodást, és ugyanazokat a környezetvédelmi és egészségügyi előírásokat alkalmazza, mint az uniós mezőgazdasági termelők.

A francia Nemzetgyűlés egyébként éppen ma fogadhat el olyan állásfoglalást, amely arra szólítja fel a kormányt, hogy jelenlegi formájában ellenezze a Mercosur-megállapodást, és adjon beleszólási lehetőséget a nemzeti törvényhozóknak. 

Borítókép: Luiz Inacio Lula da Silva brazil államfő (j) fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Planalto elnöki palotában, Brazíliavárosban 2023. június 12-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Andre Borges)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.