Nem csitulnak a kedélyek Európában a migránskvóták miatt + videó

Határozati javaslatot készül elfogadni a lengyel parlament, amelyben a kormány arra kaphat felhatalmazást, hogy éljen a vétójogával és ne fogadja el a migránskvótákról szóló előterjesztést a következő uniós csúcson. Ausztriában eközben online petíció indult a kényszerű áttelepítések elutasítása érdekében. A német jobboldal pedig tovább forrong a javaslat miatt.

2023. 06. 14. 14:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős parlamenti felhatalmazást készülnek elfogadni

A Jog és Igazságosság (PiS) lengyel kormánypárt egy határozattervezetet készített, amellyel erős felhatalmazást szeretne adni a kormánynak arra vonatkozóan, hogy utasítsa el Brüsszelben a migránsok kvóták szerinti kényszeráttelepítését.

Erről múlt héten döntöttek az uniós belügyminiszterek tanácsán, a tervek szerint a tagországok vagy befogadnak bizonyos számú bevándorlót, vagy migránsonként kénytelenek legalább húszezer eurót befizetni az EU-s kasszába. Rafal Bochenek, a párt szóvivője felidézte, hogy a lengyel parlamentben már korábban is születtek a mostanihoz hasonló elutasító állásfoglalások, például 2016-ban, de ezek arra adtak felhatalmazást, hogy uniós szinten tárgyaljanak ezekről a kérdésekről. 

Most határozott felhatalmazást akarunk adni a lengyel kormánynak, hogy az Európai Tanácsban erős vétóval éljen

jelentette ki a kormánypárt szóvivője. A Jog és Igazságosság politikusai a határozattervezetben azt írják, hogy a „Lengyel Köztársaság Szejmje határozottan ellenzi azt a kísérletet, hogy uniós szinten az illegális gazdasági migránsok kényszerbetelepítésére irányuló mechanizmusokat vezessenek be”. 

Petíció a tömeges migráció ellen

Eközben az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jobboldali párt online petíciót indít Ausztria erődje címmel az illegális tömeges bevándorlás ellen. – Ausztria szuverén állam, az Európai Unió tagja, ráadásul schengeni ország. Az EU koncepciójában ez azt jelenti, hogy lemondunk a saját államhatáraink ellenőrzéséről, ha az EU teljesíti a külső határok védelmére vonatkozó kötelezettségét. Ez azonban távolról sincs így. Sőt, ez a valóságban azt jelenti, hogy Brüsszelbe kell utazni, hogy könyöröghessünk azért, hogy csak bizonyos helyeken és korlátozott ideig ellenőrizhessük újra a saját határainkat – bírálta a schengeni övezet működését és a brüsszeli vezetést Herbert Kickl, az FPÖ elnöke. 

Hozzátette, hogy Ausztriát az elmúlt nyolc évben kétszer is nagy migrációs hullámok sújtották, mindkettő óriási károkat okozott országszerte.

– Az EU 2015 óta minden lehetőséget elszalasztott arra, hogy megvédje Európa polgárait a terror és a társadalmi feszültségek importjától – erről már Harald Vilimsky, az FPÖ európai delegációjának vezetője beszélt. Úgy véli, az egyetlen remény, hogy a jövő évi uniós választásokkal alapvető fordulatot lehet kezdeményezni, utána pedig népszavazással lehet letérni erről az elhibázott útról. A politikus szerint inkább a migránsok hazájában kellene segítséget nyújtani, hogy el se induljanak.

Elszalasztották az összes lehetőséget

Németországból is éles bírálat érkezik szinte minden nap. Az Alternatíva Németországért (AfD) párt szerint az elfogadott tervezet a részletekben is rendkívül hatástalan

A német kormány nyomására a kísérő nélküli kiskorúak a külső határon egyszerűen, megállás nélkül átmehetnek, beleértve a gyorsított eljárást is. Ugyanez vonatkozik például a Szíriából érkező egész családokra is. Azzal a problémával sem foglalkoznak, hogy a Németországba érkezők nyolcvan százaléka korábban regisztráció nélkül haladhatott át az EU-n

– jelentette ki Gottfried Curio, az AfD parlamenti képviselőcsoportjának belügyi szóvivője. A politikus kiemelte, hogy az Európai Unión belüli elosztás után is folytatódni fog a Németországba irányuló másodlagos migráció mindaddig, amíg ebben az országban nem jön létre az akarat és a struktúrák egy hatékony automatikus elutasítási és kitoloncolási rendszerhez. Hozzátette, hogy a brüsszeliták hamis elveket tartanak fenn, például azt, hogy az EU-ba való beutazáskor akkor is lehet valaki menekült, ha már sok-sok biztonságos harmadik országon átutazott. Emellett elszalasztották a lehetőséget, hogy kézzelfoghatóan ellensúlyozzák a drámai túlterhelést, különösen Németországban – fogalmazott Gottfried Curio.

Borítókép: Illegális bevándorlók különvonattal az osztrák–német határ német oldalán fekvő Freilassingból Schönefeldbe érkeznek 2015. szeptember 18-án (Fotó: MTI/EPA/Bernd Settnik)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.