Orbán Viktor megérkezett az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójára

A magyar miniszterelnököt Maia Sandu moldovai elnök fogadta.

Magyar Nemzet
2023. 06. 01. 12:10
ORBÁN Viktor; SANDU, Maia
Bulboaca, 2023. június 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Maia Sandu moldovai elnök (j) az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának kezdetén a bulboacai Mimi-kastélyban 2023. június 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor csütörtökön részt vesz az Európai Politikai Közösség moldovai csúcstalálkozóján. A tanácskozásra érkezve a magyar miniszterelnököt Maia Sandu moldovai elnök fogadta a bulboacai Mimi-kastélynál. 

Az Európai Politikai Közösség létrehozását Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezte annak érdekében, hogy az időszerű politikai kérdéseket az Európai Uniónál szélesebb körben, kötetlenül és rugalmasan vitathassák meg. 

Az összejövetelen olyan országok is képviseltetik magukat, amelyek ugyan egyelőre még nem tagjai az EU-nak, de az együttműködésre törekszenek.

Az Európai Politikai Közösség első ülését tavaly október elején tartották meg Csehország fővárosában, Prágában. Az Európai Tanács hivatalos oldalán közzétett szöveg szerint a közösség célja, hogy a résztvevő országok között előmozdítsa a politikai párbeszédet és az együttműködést a közös érdekeket érintő kérdések kezelése érdekében, s megerősítse az európai kontinens biztonságát, stabilitását és jólétét. „Ugyanakkor ez a politikai koordinációs platform nem vált fel már meglévő szervezeteket, struktúrákat, illetve folyamatokat, és egyelőre az sem célja, hogy újakat hozzon létre” – írja az ET honlapja. 

ORBÁN Viktor; SANDU, Maia; MICHEL, Charles; ZELENSZKIJ, Volodimir
Csoportkép az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának résztvevőiről, középen Orbán Viktor miniszterelnök a bulboacai Mimi-kastélyban 2023. június 1-jén. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

„Egy olyan időszakban, amikor Európa stabilitása és biztonsága veszélyben van, több párbeszédre, meghallgatásra és kölcsönös megértésre, nem pedig kevesebbre van szükség” – mondta a prágai tanácskozást követően Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. A vezetők akkori megbeszéléseinek középpontjában két kérdés állt, a béke és biztonság, ezen belül különösen az orosz-ukrán háború, illetve az energiaválság. 

A mostani találkozót közvetlenül az ukrán határ mentén rendezik, Moldovában. A közösség vezetői először ülnek össze egy olyan országban, amely nem tagja az EU-nak. 

– Az egyeztetés a kontinens növekvő egységét tanúsítja, megerősíti a résztvevők béke iránti elkötelezettségét, Oroszország ukrajnai háborújának elítélését, valamint szolidaritásukat Kijevvel – mondta az eseményt megelőzően Maia Sandu, a rendezvény helyszínéül szolgáló Moldova elnöke. 

Az Európai Politikai Közösség ezen második ülésére 47 állam-, illetve kormányfő kapott meghívást: a 27 európai uniós tagállam, illetve több más ország is, így egyebek mellett Nagy-Britannia, Szerbia, Norvégia, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina és Ukrajna is. A háborús ország elnöke, Volodimir Zelenszkij szintén megérkezett Moldovába csütörtökön reggel.

A találkozóra meghívást kapott az Európai Tanács, az Európai Bizottság, illetve az Európai Parlament elnöke is. Az összejövetel hivatalos honlapja szerint a csúcs megbeszélései több fő témára összpontosítanak. Ezek pedig a közös erőfeszítések a békéért és a biztonságért, az energiaellátás és a klímavédelem, továbbá az európai országok közötti infrastrukturális hálózatok összeköttetéseinek javítása.

Az Európai Politikai Közösség következő üléseire Spanyolországban és az Egyesült Királyságban kerül majd sor. 

 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Maia Sandu moldovai elnök (j) az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának kezdetén a bulboacai Mimi-kastélyban 2023. június 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.