időjárás 16°C Helga 2023. október 3.
logo

Revizionista vádak: román kettős mérce

Pataky István (Marosvásárhely)
2023.06.08. 14:00
Revizionista vádak: román kettős mérce

Miközben a román külügyminisztérium, bukaresti politikusok, a sajtó nagyobbik része folyamatosan revizionista törekvésekkel vádolja Magyarországot, addig Románia kulturális minisztere a Moldovai Köztársaságot is magába foglaló Nagy-Románia-térképpel emlékezett meg a trianoni döntésről, a parlamentben pedig egy ellenzéki szenátor nemrég ukrajnai területek elcsatolásáról nyújtott be törvénytervezetet. 

Lucian Romascanu tárcavezető egy Facebook-bejegyzésben emlékezett meg a 103 évvel ezelőtti eseményről.

 

Ma ünnepeljük Románia történelmének egyik legfontosabb napját, azt a napot, amikor a versailles-i Nagy Trianon-kastélyban aláírt szerződéssel a románok elérték, hogy nemzetközileg elismerjék azon határaikat, amelyekért hősiesen harcoltak a Nagy Háborúban. Nagy-Románia első alkalommal egyesítette a románok többségét egyazon állam határain belül, és köszönet illeti Emmanuel de Martonne francia geográfust is, aki segített az új határokat az etnikai valóságnak megfelelően meghúzni

 

– idézte a Maszol erdélyi portál a kulturális tárca vezetőjének június 4-i posztját, amelyet a szociáldemokrata Romascanu a mai Moldovai Köztársasággal kiegészülő Románia-térképpel illusztrált.  

Diana Sosoaca ellenzéki szenátor márciusban nyíltan követelte az egykor Romániához tartozó ukrajnai területek Románia általi annektálását. A szenátor törvénytervezetet nyújtott be e célból a parlamentben, amely felmondaná az 1997-es román–ukrán jószomszédi és együttműködési szerződést. A tervezet egyik cikkelyében azt írja: „Románia annektálja a hozzá tartozó történelmi területeket, nevezetesen Észak-Bukovinát, Hertát, Bugeacot, a történelmi Máramaros ukrajnai részét és a Kígyó-szigetet”.

Sosoaca azzal érvelt jogalkotási kezdeményezése mellett, hogy „így szeretnék helyreállítani a mintegy egymilliósra becsült román közösség kulturális identitását, hagyományait, szokásait és vallását”. 

A politikus az EurAsia Dailynek adott minapi interjújában megismételte, hogy „Ukrajna illegálisan birtokol területeket”. A Románok Egyesüléséért Szövetség listáján mandátumot szerzett, jelenleg a SOS pártot vezető szenátor elmondta: Ukrajnának „ki kell lépnie a háború logikájából, és le kell ülnie tárgyalóasztalhoz”. Mint fogalmazott: „Ukrajnának az a problémája, hogy olyan területeket birtokol, amelyek nem az övéi” és „fel kellene adnia a más nemzetektől birtokolt területeket”.

Borítókép: Lucian Romascanu, Románia kulturális minisztere (Fotó: Facebook/Lucian Romascanu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.