Szlovéniában szabadon mozoghatnak a menedékkérelmet benyújtani szándékozó migránsok

Az ombudsman álláspontját egy nemrégiben hozott bírósági döntés is alátámasztotta.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 23. 16:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azokat az illegális migránsokat, akik kifejezték azt a szándékukat, hogy menedékjogot kérnek Szlovéniában, többé nem korlátozzák mozgásukban – közölte pénteken a ljubljanai kormány az emberi jogi ombudsmannak adott válaszában, aki többször is figyelmeztetett: törvényellenes a menedékkérők fogva tartása a menekültközpontokban.

Az ombudsman álláspontját egy nemrégiben hozott bírósági döntés is alátámasztotta, amely szerint Szlovénia megsérti a migránsok személyi szabadsághoz való alkotmányos jogát – írta a Dnevnik című szlovén napilap.

A közigazgatási bíróság egy 18 éves afgán állampolgár ügyét tárgyalta, akit más külföldiekkel együtt bezártak egy menekültközpontba, anélkül, hogy írásban tájékoztatták volna mozgásszabadságának megvonásáról vagy közölték volna vele, hogy mikor zárul le a menedékkérelmi folyamat. Az afgán férfi ügyvédje a lapnak elmondta, hogy a bíróság ugyanígy döntött egy pakisztáni menedékkérő ügyében is. A bevándorlási hivatal az STA szlovén hírügynökséggel közölte: az ítéletek nem azokra vonatkoznak, akik már nemzetközi védelmet kértek, hanem azokra, akik kifejezték erre irányuló szándékukat. Hozzátették: a menedékkérés szándékát kifejező külföldi állampolgárokat a menekültközpontban helyezik el, ahol ételt, egészségügyi ellátást és ruhát kapnak.

Rámutattak, hogy jelenleg a befogadóhelyre két jogszabály vonatkozik: az egyik kimondja, hogy az ott tartózkodók hivatalos kíséret nélkül nem hagyhatják el az épületet. A másik szerint pedig ha egy külföldi állampolgár kifejezi azt a szándékát, hogy nemzetközi védelemért folyamodjon, de ezt követően elhagyja a központot, ez azt jelenti, hogy már nem akar menedékjogot kérni, és így eltávolítható Szlovéniából.

A bevándorlási hivatal közölte, hogy 2022 szeptembere óta a jogszabály ellenére az ombudsman ajánlásainak megfelelően jár el. „Akik kifejezik a menedékjogi kérelem iránti szándékukat, szabadon mozoghatnak, nincsenek bezárva” – írták.

– Ha a hatóságok úgy ítélik meg, hogy bizonyos esetekben – például a közérdek védelmében – meg kell tagadni a menedékkérőktől a szabad mozgást, akkor először törvényben kell szabályozniuk az ilyen intézkedéseket

– mondta az ombudsman a lapnak nyilatkozva. Az ombudsman május végén arra is felszólította a kormányt, hogy biztosítson több szálláshelyet a migránsoknak.
    A kormány közölte: folyamatosan új helyszíneket keresnek, de problémát jelent a helyi közösségek jóváhagyása. Két nyilvános felhívást tettek közzé a szálláshelyek biztosítására, az első nem járt sikerrel, a második pedig a végső fázisban van – tették hozzá.

Borítókép: Európába érkező migránsok  (Fotó: Europress/AFP/Gabriele Maricchiolo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.