A brit kormány sátrakkal spórolna a migránsok elszállásolásán + videó

A brit belügyminisztérium becslései szerint a nyár végén megnő a menekültek száma, ezért nagy befogadóképességű sátrakat szerzett be a bevándorlók elhelyezésére. A civil szervezetek tiltakoznak.

Homoky Réka
Forrás: The Times2023. 07. 29. 11:00
Illegális migránsok keltek át a La Manche-csatornán, hogy eljussanak az Egyesült Királyságba, 2022.06.15-én. (Fotó: Ben Stansall / AFP / Getty Images)
Illegális migránsok keltek át a La Manche-csatornán, hogy eljussanak az Egyesült Királyságba, 2022.06.15-én. (Fotó: Ben Stansall / AFP / Getty Images)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alaposan felkavarta a kedélyeket a brit kormány azon intézkedése, amely szerint nagy méretű sátrakat vásárolt abból a célból, hogy azokban szállásolja el a La Manche-csatornán csónakkal érkező bevándorlókat – derül ki a The Times cikkéből. 

A brit lap azt írja, hogy Suella Braverman belügyminiszter azért szerezte be a nagy befogadóképességű sátrakat, hogy azokban augusztus végéig akár kétezer migránst is el tudjon szállásolni. A sátrakat használaton kívüli katonai területeken fogják felállítani és arra szolgának majd, hogy a kormány vészhelyzeti tervének keretében elhelyezhesse bennük a bevándorlókat. 

A brit vezetés becslései szerint ugyanis a nyár végéig ugrásszerűen megnőhet a Franciaország felől a tengeren érkező bevándorlók száma, ahogy történt ez tavaly is.

A cikkből az is kiderül, hogy a belügyminiszter ezzel a módszerrel szeretné elkerülni a migránsok szállodai elhelyezését, ami meglehetősen magas költségekkel jár. Az illegális bevándorlás leküzdésére irányuló terve részeként a konzervatív kormány ígéretet tett rá, hogy csökkenti a menedékkérők szállodai elszállásolásának költségeit, tudniillik

 

szobánként átlagosan 109 fontba kerül a belügyminisztérium által hotelekben elszállásolt menedékkérők elhelyezése, ez éves szinten 2,3 milliárd fontot (mintegy 2,6 millliárd eurót) tesz ki.

 

Ennek érdekében a brit kormány használaton kívüli katonai létesítményeket, illetve dokkokat venne igénybe. 

A Daily Mail felhívja rá a figyelmet, hogy az idén már több mint 14 000 illegális migráns kelt át a La Manche-csatornán, és, mivel az elkövetkező hetekben várható, hogy megnő az illegális átkelések száma, a brit kormány készenléti terveken dolgozik. A brit parti őrség előrejelzése szerint a következő három hónapban lesz a legélénkebb a csónakforgalom a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő La Manche-csatornán, csakúgy, mint tavaly. 2022-ben összesen 45 755 csónak kelt át a tengeren, és ennek a fele a fent említett három hónapban érkezett a szigetországba.  

A brit kormány tervét azonban hevesen ellenzi néhány civil szervezet, amelyek szerint az uszályokon és egykori katonai bázisokon való elhelyezés káros a kiszolgáltatott menekültek egészsége szempontjából, valamint biztonsági aggályaik is vannak ezzel kapcsolatban. 

Natasha Tsangarides, a Freedom from Torture nevű egyesület társigazgatója a Sky Newsnak nyilatkozott ezzel kapcsolatban, elmondása alapján a sátor nem megfelelő hely menedékkérők elhelyezésére. 

Az emberjogi civil szervezet vezetője azzal érvelt, a brit kormány nemrég fogadta el az illegális migrációról szóló törvényt. Natasha Tsangarides felhívta rá a figyelmet, hogy a szigetországba érkező menekülteknek nincs hozzáférésük a menekültügyi rendszerhez, nem tudnak védelmet kérni, a brit kormány azonban nem tudja hová visszaküldeni őket.

A Freedom from Torture vezetője felvázolta a megoldást is: szerinte hatékony erőforrásokat kell biztosítani a rendszer számára, igazságos és gyors döntéseket kell hozni, a menekülteket a közösségben kell elhelyezni és lehetővé kell tenni a számukra, hogy dolgozni tudjanak. 

Borítókép: illegális migránsok a La Manche-csatornán 2022. június 15-én (Fotó: Ben Stansall/AFP/Getty Images) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.