Korán-égetés = szólásszabadság?

Törvénymódosítás lehet a vége a Korán-égetési botránynak Svédországban.

Magyar Nemzet
2023. 07. 08. 19:44
null
Bagdad, 2023. június 30. Moktada az-Szadr iraki síita hitszónok hívei megrohamozzák Svédország bagdadi nagykövetségét a Svédországban elkövetett Korán-égetés elleni tiltakozásul 2023. június 29-én. Egy nappal korábban egy Svédországba menekült 37 éves iraki férfi, Salwan Momika tüntetõleg megtaposta és fegyújtotta a muszlimok szent könyvét Stockholm legnagyobb mecseténél az íd al-adha áltozati ünnep idején. Az iraki kormány elítélte a provokációt, Marokkó pedig az eset miatt hazahívta svédországi nagykövetét. MTI/EPA/Ahmed Dzsalil Fotó: Ahmed Dzsalil
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvénymódosítást fontolgat a svéd igazságügyi miniszter, hogy bizonyos esetekben felfüggessze a szólásszabadság védelmét. Gunnar Strömmer annak kapcsán beszélt erről, hogy az elmúlt napokban nemzetközi szinten is széles körben ítélték el a stockholmi Korán-égetést. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, június végén két tüntető elégette az iszlám vallás szent könyvének, a Koránnak egy példányát a svéd fővárosban egy mecset előtt. Mielőtt felgyújtották volna a könyvet, dobálták és szalonnát raktak rá, megcsúfolva az iszlám vallást. 

Az akciót a rendőrség a szólásszabadságra hivatkozva előzetesen jóváhagyta, de az heves reakciókat váltott ki az iszlám világban az elmúlt napokban, többek között megrohamozták a bagdadi svéd nagykövetséget, számos helyen pedig svéd zászlót égettek; az Európai Unió és Ferenc pápa is elítélte az esetet. 

Az ügynek azonban geopolitikai jelentősége is van, hiszen Svédország továbbra is bízik a gyors NATO-csatlakozásban. A Korán-égetést azonban a tagságát máig blokkoló Törökország is határozottan elítélte. Hakan Fidan török külügyminiszter leszögezte: 

az, hogy a svéd biztonsági rendszer nem képes megakadályozni a provokációkat, és olyan képet fest magáról, amely ahelyett, hogy erősítené, problémát jelent a NATO-nak, stratégiai és biztonsági szempontból is elgondolkodtató.

A svéd igazságügyi miniszter az Aftonbladetnek azt mondta, hogy a Korán-égetések növelik a terrorizmus kockázatát, és a kormány felülvizsgálja a helyzetet. 

„Egyértelmű, hogy elemeznünk kell a jogi környezetet. Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy a jelenlegi rendszer jó-e, vagy van-e okunk azt valamilyen szempontból felülvizsgálni” – fogalmazott Gunnar Strömmer.

Svédországban az elmúlt években egyébként többször törtek ki erőszakos zavargások Korán-égetések miatt, emlékeztet a Breitbart brit hírportál. A belső konfliktusok kialakulása mellett azonban most Svédország NATO-csatlakozási folyamatát is befolyásolhatja, hogy a szólás- és véleménynyilvánítás szabadsága terén mi engedélyezett az országban.    

Borítókép: Moktada az-Szadr iraki síita hitszónok hívei megrohamozzák Svédország bagdadi nagykövetségét az országban elkövetett Korán-égetés elleni tiltakozásul 2023. június 29-én (Fotó: MTI/EPA/Ahmed Dzsalil)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.