Biden újabb nagykövete állt bele a fogadó kormányba

Marek Brzezinski, az Egyesült Államok varsói nagykövete nyíltan támogatja az ellenzéket és az LMBT+ mozgalmak agresszív aktivistáit.

T. Kovács Péter
2023. 07. 06. 4:50
Mark Francis Brzezinski Az Egyesült Államok lengyelországi nagykövete Forrás: Wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marek Brzezinski nyíltan támogatja a lengyel ellenzék képviselőit, előszeretettel találkozik az LMBT+ mozgalmak agresszív aktivistáival, kormánykritikus bírákkal és ügyészekkel és a lengyel határok védelmét támadó celebekkel. Beavatkozása Lengyelország belügyeibe a diplomáciai kapcsolatokra vonatkozó 1961-es bécsi konvenció megsértésének gyanúját veti fel.

Vajon a varsói amerikai nagykövet, Mark Brzezinski egész Lengyelországnak vagy csak az ország balliberális részének a barátja? – teszi fel a kérdést a Sieci konzervatív lengyel hetilap a legfrissebb számában megjelent cikkében.

Marek Brzezinski a politika mesterségét apjától, a lengyel származású Zbigniew Brzezinskitől, Jimmy Carter egykori amerikai elnök (1971–1975) nemzetbiztonsági tanácsadójától tanulta. Nem meglepő, hogy demokrata körökben már régebben felmerült varsói nagyköveti jelölése. Dolgozott Bill Clinton demokrata elnök adminisztrációjában, korábban pedig a demokrácia és jogállamiság kelet-közép-európai meghonosítását célzó programot koordináló igazgató volt. Barack Obama elnöksége idején, 2011 és 2015 között stockholmi nagykövet volt. A varsói nagyköveti tisztséget 2022 óta tölti be.

A nagykövetség ünnepi rendezvényeire minden évben kiválasztott személyiségeket, politikusokat, újságírókat, élsportolókat, celebeket, művészeket hívnak meg. Konzervatív lengyel körökben kisebb botrányt okozott tavaly, hogy a július 4-i, függetlenség napi kerti parti egyik illusztris vendége az a Barbara Kurdej-Szatan színésznő volt, aki korábban nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel szidalmazta a lengyel kormányt a belarusz határ védelme és annak az illegális bevándorlók beözönlésével szembeni megerősítése miatt. Az egyébként példás kétoldalú viszonynak bizonyára ártott az a nagykövetség honlapján posztolt fénykép, amelyen Brzezinski a trágár színésznő és férje társaságában látható. Olyan időszakban, amikor Minszk, az illegális migráció megszervezésével és támogatásával „hibrid háborút” folytatott Lengyelország és tágabb értelemben az Európai Unió ellen.

Marek Brzezinski washingtoni szenátusi meghallgatásán, 2021. december 1-jén kijelentette, hogy varsói nagykövetként a pártatlan igazságszolgáltatást és független médiát, valamint az emberi jogok tiszteletben tartását fogja szem előtt tartani, beleértve az LMBT+ mozgalmak és más kisebbségek jogait.

Doktori disszertációját a lengyel jogállam építéséről írta, és könyvet adott ki Harc az alkotmányosságért Lengyelországban címmel. Mindez bizakodással töltötte el a lengyel liberálisokat a tekintetben, hogy az az ember, akivel ennyire közösek a nézeteik, segíthet a nemzeti konzervatív PiS-kormány hatalomból való eltávolításában, ha már az addigi hazai próbálkozásoknak, a Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) és a Nők Sztrájkja akcióinak vagy Donald Tusk ellenzéki vezetőnek, az Európai Tanács volt elnökének, korábbi lengyel miniszterelnöknek ez eddig nem sikerült.

Brzezinski hivatali időszakának kezdetén, a lengyel médiának adott interjúiban inkább csillapította ezeket a várakozásokat, nem folytatott nyíltan konfrontatív irányvonalat az Egyesült Jobboldal (ZP) táborával szemben. „Mint nagykövetség, a gazdaságra és a kétoldalú üzleti kapcsolatokra akarunk koncentrálni. A biztonságra, demokráciára, gazdaságra, értékekre, emberek közötti kapcsolatokra figyelünk, amelyek kölcsönösen függenek egymástól” – mondta egy 2022. júniusi interjújában.

De régóta nem okoz számára problémát, hogy ellenzéki politikusok társaságában mutatkozzék, és puszta jelenlétével szolgálatot tegyen nekik számukra fontos eseményeken. Tavaly augusztus 26-án részt vett az ellenzéki varsói főpolgármester, Rafal Trzaskowski rendezvénysorozata, a fiatalokat megcélzó Jövő Lengyelországa Campus (CPP) második részének nyitányán. Bár semmi olyat nem mondott, ami Trzaskowski közvetlen politikai támogatásaként lett volna értékelhető, jelenléte egyértelmű jelzés volt: a főpolgármester – a vezető ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) alelnöke és valószínű jövendő államfőjelöltje – olyan ember, akinek még az Egyesült Államok legmagasabb rangú lengyelországi képviselője sem mondhat nemet.

Augusztus 29-én a közösségi médiában számolt be arról, hogy találkozott a Iustitia és Themis bírói és a LexSuperOmnia ügyészi társaság képviselőivel.

Fotót is mellékelt a kormánykritikus bírákkal és ügyészekkel tartott összejöveteléről a következő kommentárral: „A jogállamiság és átláthatóság az erős demokráciák alapja, egyúttal a külföldi befektetések megszerzésének és a gazdasági fejlődésnek a kulcsa”. Egyesek a bejegyzésben burkolt fenyegetést véltek felfedezni: az igazságszolgáltatás reformjának megkísérlése a külföldi figyelmeztetések ellenére véget vethet az amerikai üzleteknek. 

A „szivárványos ideológia” támogatása Brzezinski tevékenységének egyik legfontosabb területe. Hol arról posztol, amint amerikai zászlót lengetve vonul a varsói pride-on, hol arról, amint az LMBT+ közösségek egyik vezető személyiségét a VIP-szektorba invitálja Joe Biden amerikai elnökkel való találkozóra, hol levelet küld, 46 varsói nagykövettársa aláírását mellékelve, az LMBT+ mozgalom támogatása érdekében, azt sugallva, hogy emberi jogaikban sérelmet szenvednek Lengyelországban. Az ellenzék iránti elfogultságát jól szemlélteti, hogy kik kapnak meghívást a lengyelországi Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényeire.

Witold Waszczykowski korábbi külügyminiszter, aki kezdetben kifejezetten örült Brzezinski washingtoni jelölésének, utóbb, látva azt, ahogyan a nagykövet kilép szerepéből, csalódott benne, és az ellenzéki bírákkal és ügyészekkel tartott találkozó után így írt neki:

Nagykövet úr olyan jogász körökkel találkozott, amelyek politikai akciót folytatnak a lengyel kormány ellen. (…) Nem a jogállamiság érdekében tevékenykednek! Segíteni akarnak a demokratikusan megválasztott kormány megdöntésében. Vajon Ön is meg akarja dönteni a kormányt?

Még élesebben fogalmazott Ryszard Legutko lengyel EP-képviselő, az Európai Konzervatívok és Reformerek frakció társelnöke a PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva: „Ez az ember úgy viselkedik, mint Averkij Arisztov lengyelországi szovjet nagykövet (1961–1971). Veszi magának a pimaszságot, hogy levelet írjon a szejm elnökének, és beavatkozzon a törvényhozási folyamatba. Megáll az ember esze!” 

Az amerikai nagykövet többek között a szejm és a szenátus elnökeinek, a nemzetvédelmi és a külügyminiszternek, a Nemzetbiztonsági Hivatalnak, valamint az elnöki hivatalnak is levelet írt az ingatlankezelési törvénytervezet parlamenti vitája során.

Aggodalmának adott hangot, hogy az új szabályokból olyan országok húzhatnak hasznot, amelyek „nem keltenek bizalmat”, és erősíthetik jelenlétüket Lengyelországban.

Figyelmeztetett, hogy ez hatással lehet a kétoldalú kapcsolatokra, a NATO-beli együttműködésre és a lengyel területeken zajló katonai műveletekre. Felhívta a lengyel parlamenti képviselőket, hogy folytassanak tárcaközi konzultációkat az ügyben. 

A nagykövet különös figyelmet fordít a lengyel kormányt élesen támadó, amerikai tulajdonú TVN televízióra, de feltűnően jó viszonyt ápol általában az ellenzéki médiával. Kitüntetett figyelmet tanúsít Adam Michnik kormányellenes napilapja, a balliberális Gazeta Wyborcza iránt, amely újságíró nővérének, Mika Brzezinskinek közlése szerint napi olvasmánya.

Miközben odaadóan küzd az „értékekért”, hallgatott, amikor a TVN aljas támadást intézett Szent II. János Pál pápa ellen. 

Érdekes, hogyan értékelik Brzezinski nagyköveti tevékenységét a washingtoni külügyminisztériumban. Az ukrajnai háború 2022. február 24-i kezdete óta az amerikai adminisztrációnak különösen nagy szüksége van Lengyelországra egy erős segítségnyújtási front kiépítésében, így tompított a PiS-kormány elleni kritikáján. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök közelmúltbeli fehér házi látogatása során Kamala Harris alelnök dicsérte a lengyel kormányt, és a közös értékeket hangsúlyozta, amelyeket, mint mondta, megerősítettek Oroszország Ukrajna elleni agressziója nyomán. Ezt Marek Brzezinskinek is meg kellene értenie, de időnként olyan benyomást kelt, mintha az ő „személyes missziója” fontosabb lenne annál, amit Washingtonban szabtak meg számára. Ami az ukrajnai háború és a világszerte tapasztalt jelenlegi feszültségek időszakában egyszerűen káros – fejeződik be a Sieci cikke.

Borítókép: Marek Francis Brzezinski, az Egyesült Államok lengyelországi nagykövete (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.