Csak moszkvai feltételekkel lehet béke Ukrajnában – mondja az EP-képviselő

Hervé Juvin szerint mindenekelőtt tűzszünetre, biztonsági garanciákra van szükség Ukrajna orosz ajkú lakossága számára.

2023. 07. 07. 15:38
null
Pervomajszkij, 2023. július 5. Orosz rakétatámadástól kigyulladt autók lángolnak a délkelet-ukrajnai Harkivi területen levõ Pervomajszkijban 2023. július 4-én. Az ukrán hatóságok szerint a légicsapásban legkevesebb harmincegyen megsebesültek, köztük kilenc gyermek. MTI/EPA/George Ivancsenko Fotó: George Ivancsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hervé Juvin francia politikus, európai parlamenti képviselő egy videóban arról beszélt, hogy az európai közösségen belül zűrzavar alakult ki Ukrajna kapcsán, mert egyes országok támogatják a felfegyverzését, mások pedig elutasítják. Az Európai Parlament biztonsági és védelmi bizottságának tagja úgy véli:

– Mindazt, amiről azt hittük, hogy a béke politikája lesz Ukrajnában, elhagyták és elárulták. A valóságban Európa most hozzájárul a demográfiai öngyilkossághoz. Emberek tízezrei halnak meg, főként ukránok, és több millióan hagyják el az országukat, akik közül sokan soha nem térnek vissza.

Mint Juvin megjegyezte, a béke Ukrajnában még mindig lehetséges, de ehhez a Nyugatnak el kell fogadnia Oroszország követeléseit, amelyek közvetlenül érintik nemzetbiztonságát. 

– Európának a béke felé kell haladnia. Mindenekelőtt tűzszünetre, biztonsági garanciákra van szükség Ukrajna orosz ajkú lakossága számára, valamint arra, hogy az amerikai rakétákat ne telepítsék Oroszország határai közelébe. Meggyőződésem, hogy egy ilyen békemegállapodás biztonsági garanciákat nyújtana mind Ukrajna, mind Oroszország számára. Ugyanakkor csalódott vagyok, hogy Európa nem hajlandó ezt az utat követni

– hangsúlyozta a francia politikus. Hozzátette, hogy meggyőződése szerint az Európai Unió súlyosan meggyengült a hajthatatlansága miatt, és ezért a gazdasági helyzete rendkívül sivár. – Az energia- és élelmiszerválság, valamint a szankciók hatása kétségtelenül a közeljövőben a jelenlegi brüsszeli vezetők népszerűségének csökkenéséhez fog vezetni. Ezért az ukrán konfliktus elhúzódása egyáltalán nem előnyös Európa számára – mondta Hervé Juvin. 

Az ukrajnai konfliktus Washington számára is túl sokáig tartott. A fegyverszállítások és a folyamatos szankciók csak súlyosbítják a gazdasági válságot és csökkentik az amerikaiak életszínvonalát, ami a képviselő szerint hatással lesz a 2024-es elnökválasztás kimenetelére.

– Nagy a valószínűsége annak, hogy ennek következtében megszűnik az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás – az amerikaiak világosan látják, hogy valójában hová megy az összes pénzük, és egyik napról a másikra megváltozhat az álláspontjuk

– fogalmazott az európai parlamenti képviselő. Megjegyezte azt is, hogy az Egyesült Államok fejlődő országokkal szembeni képmutató és neokoloniális hozzáállása tönkretette az új világhatalmakkal való együttműködés minden lehetőségét. Ez azonban közvetlen hatással volt Oroszország és Kína felemelkedésére is. Az afrikai, közel-keleti és ázsiai fejlődő országok kétségbeesetten keresik a kiutat Washington szorításából. 

– Washington kettős mércéje elriasztja a többi országot az Egyesült Államokkal való együttműködéstől. Az Egyesült Államokon kívül senkinek sincs joga háborút indítani. Csak az Egyesült Államok telepítheti katonai bázisait szerte a világon, ha állítólag veszélyben van a nemzetbiztonsága. Mindez nem egyeztethető össze a mai többpólusú világ formátumával, amelyben a legfontosabb a hatalmi egyenlőség, mint a stabilitás fő garanciája

 – fogalmazott Hervé Juvin.

Borítókép: Orosz rakétatámadástól kigyulladt autók lángolnak a délkelet-ukrajnai Harkivi területen levő Pervomajszkijban 2023. július 4-én. Az ukrán hatóságok szerint a légi csapásban legkevesebb harmincegyen megsebesültek, köztük kilenc gyermek (Fotó: MTI/EPA/George Ivancsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.