Elindult a küldetés, felderítik az univerzum sötét energiáját + videó

Felbocsátották szombaton a Kennedy Űrközpontból a SpaceX rakétáján az Európai Űrügynökség megfigyelő teleszkópját, amely az univerzum eddig nem ismert, úgynevezett sötét anyagát próbálja felderíteni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 02. 8:42
null
Cape Canaveral, 2023. július 1. Az Európai Ûrügynökség, az ESA 2023. június 29-i felvétele az ügynökség Euclid nevû ûrtávcsövérõl a floridai Cape Canaveral Kennedy Ûrközpontjában. Az Euclidot július 1-jén felbocsátották a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat Falcon 9 hordozórakétájával. Küldetésének célja a sötét anyag és a sötét energia természetének megértése, amihez az égbolt egyharmadáról készít majd kiváló minõségû térképet a galaxisok térbeli eloszlásáról. A hordozórakéta a Nap-Föld rendszer L2 Lagrange-pontján állítja keringési pályára a teleszkópot. MTI/AP/ESA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A floridai Cape Canaveralből a SpaceX mintegy hetven méter magas Falcon 9 rakétája emelte levegőbe az Euclid egységet, amely mintegy másfél millió kilométerre a Földtől tartózkodik majd, az L2 Lagrange-ponton. Ez a Nap–Föld rendszer olyan pontja, ahol a gravitációs erők kiegyenlítik egymást, így az ott tartózkodó tárgyak képesek „lebegni”.

Az Euclid teleszkóp feladata, hogy információkat gyűjtsön az univerzumban jelen lévő nem ismert, de feltételezett „sötét anyagról” és a „sötét energiáról”. A sötét anyag csillagászati műszerekkel közvetlenül nem mutatható ki, jelenlétére csak a látható anyagokra gyakorolt gravitációs hatásából lehet következtetni. A sötét energia az a feltételezett energiaforma, ami jelen van az egész univerzumban.

A csillagászok feltételezése szerint a sötét anyag és energia a világegyetem 95 százalékát teszi ki, míg öt százalékot jelentenek a tudósok által ma ismert elemei.

Az Euclid több hónapon keresztül tartó küldetésének költségvetése másfél milliárd dollár (520 milliárd forint), az Európai Űrügynökség (ESA) programjában az Egyesült Államok Űrkutatási Hivatala (NASA) is részt vesz.

Az európai űrtávcső a Naprendszernek hozzávetőleg azon a pontján végzi majd a tudományos megfigyeléseket, ahol az amerikai James Webb űrteleszkóp is tartózkodik, ami 2021 decemberében hagyta el a Földet.

Az Euclid programmal kapcsolatban az Európai Űrügynökség igazgatója, Josef Aschbacher szombaton a sikeres felbocsátás után öröméről és izgatottságáról beszélt, és úgy fogalmazott:

van egy küldetésünk.

Az amerikai űrhivatal washingtoni tudományos igazgatóságának hivatalvezetője, Nicola Fox azt mondta, hogy az Euclid nemcsak kikövezi az utat a NASA következő űrteleszkópja, a Roman Space számára, hanem megnyitja a megfigyelő csillagászat újabb aranykorát, ami oly módon segíthet megérteni a világegyetem történetét és szerkezetét, amire korábban nem volt lehetőség.

 

Borítókép: Az Európai Űrügynökség Euclid űrtávcsöve a floridai Cape Canaveral Kennedy Űrközpontjában (Fotó: MTI/AP/ESA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.