Hiú ábránd Ukrajna újjáépítési terve

Minél tovább tart a háború, annál valószínűtlenebb, hogy visszatér az elmenekült lakosság, nélkülük pedig esély sincs a helyreállításra.

Magyar Nemzet
2023. 07. 24. 14:20
null
Csuhuiv, 2022. május 31. Ukrán belsõ menekültek érkeznek egy befogadóközpontba a Harkiv megyei Csuhuivban 2022. május 30-án, amikor az orosz haderõ újabb támadást intézett a keleti frontvonalon fekvõ Harkiv városa ellen. MTI/EPA/Szergej Kozlov Fotó: Szergej Kozlov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz invázió közel másfél éve alatt Ukrajna óriási károkat szenvedett, amelyek jó része visszafordíthatatlannak tűnik a demográfiai adatok tükrében. A háborús országból több mint hatmillióan menekültek el az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) adatai alapján.

Összességében az egykori, körülbelül negyvenmilliós lakosság mintegy harmadát teszik ki azok, akik elhagyták otthonukat, és akár más országba, akár Ukrajnán belül váltak menekültekké. Azok, akik a háborús ország más részén kezdtek új életet, még hozzájárulhatnak az ország lábadozásához, azonban sokan nem terveznek visszatérni egy ideig, miután munkát találnak külföldön.

Mivel a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el hazájukat az elrendelt hadiállapot következtében, az ukrán menekültek jelentős része nő

Ukrajnában egyébként már a háború előtt is gyenge demográfiai adatokat becsültek, a termékenységi ráta 1,2 volt, ami európai szinten a legrosszabbnak minősül.

 – Amennyiben Ukrajnának nem sikerül rávennie a mintegy 2,8 millió munkaképes korú nőt a hazatérésre, az az ország háború előtti bruttó hazai termékének (GDP) tíz százalékába kerülne – nyilatkozta Alekszander Iszakov, a Bloomberg hírügynökség munkatársa. Ez a legrosszabb forgatókönyv szerint évi húszmilliárd dollár (18 milliárd euró) is lehet.

Bár a kormánynak ambíciózus tervei vannak a háború utáni újjáépítést illetően, a gazdasági minisztérium szerint 4,5 millió munkavállaló és vállalkozó hiányzik a célok eléréséhez.

Az emberek termelik a GDP-t. Attól tartok, hogy sok intelligens fiatal, főleg nő hagyja el Ukrajnát

 – Oleg Gorokovszkij, a Monobank ukrán online bank vezérigazgatója. 

A szomszédos országok közül Lengyelországba menekültek a legtöbben, de hasonló számban, mintegy egymillióan érkeztek Németországba is. Egy júliusban közzétett, hétezer németországi ukrán bevonásával készült hivatalos felmérés szerint a menekültek 44 százaléka több évre vagy véglegesen ott akar maradni. Háromnegyedük német nyelvórákra is jár, ami fontos előfeltétele a munkavégzésnek.

A menekültek visszacsábítása pedig annál nehezebb lesz, minél tovább tart a háború Ukrajnába. Az ENSZ adatai szerint Boszniának csaknem egy évtizedébe telt, mire annak a kétmillió főnek a fele hazatért, akik az 1990-es évek háborúja miatt hagyták el hazájukat.

 

Borítókép: Ukrán belső menekültek érkeznek egy befogadóközpontba a Harkiv megyei Csuhuivban 2022. május 30-án, amikor az orosz haderő újabb támadást intézett a keleti frontvonalon fekvő Harkiv városa ellen (Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.