Jevgenyij Prigozsinnak tetszik, amit Afrikában lát

A Wagner-csoport „száműzött” vezetője üdvözölte a nigeri puccsot, szerinte lényegében most szabadultak meg a gyarmatosítóktól.

Gábor Márton
2023. 07. 29. 16:26
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Szentpétervár, 2023. június 25. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg vezetõje helikopterrel érkezik Szentpétervárra 2023. június 25-én. Prigozsin az este folyamán visszarendelte embereit, akik, mint mondta, 200 kilométerre közelítették meg Moszkvát. A Wagner június 24-ére virradóra ellenõrzése alá vonta Rosztov-na-Donut azt követõen, hogy a csoport alapítója a magánhadsereg táborai elleni csapással vádolta az orosz védelmi minisztériumot. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoshadsereg Oroszországból „száműzött” vezetője jó hírként értékelte a nigeri katonai puccsot, és felajánlotta harcosai szolgálatait a rend megteremtése érdekében.

A Wagnerhez köthető Telegram-csatornákon közzétett hangüzenetben az államcsínyt a nyugati gyarmatosítók alóli régóta esedékes felszabadulás pillanatának nevezte.

Ami Nigerben történt, az nem más, mint a nigeri nép harca a gyarmatosítók ellen. Azokkal a gyarmatosítókkal, akik megpróbálják rájuk erőltetni szabályaikat és életmódjukat, és olyan állapotban tartani őket, ami Afrikára több száz évvel ezelőtt jellemző volt. Ez gyakorlatilag a függetlenségük kivívása volt. A többi kétségtelenül a nigeri népen múlik majd, és azon, hogy mennyire lesz hatékony a kormányzás, de a lényeg, hogy megszabadultak a gyarmatosítóktól

 – állt az üzenetben.

A nigeri puccsista vezetők pénteken Abdourahamane Tiani tábornokot nyilvánították új államfővé, néhány nappal azután, hogy bejelentették, hogy kevesebb mint három év alatt a hetedik katonai hatalomátvétel során eltávolították Mohamed Bazoum elnököt a hatalomból.

A világ egyik legszegényebb országa, amely egyben a legnagyobb uránlelőhelyekkel is rendelkezik, 1960-ban nyilvánította ki teljes függetlenségét a korábbi gyarmatosító Franciaországtól.

A hangüzenet jól tükrözi, hogy Prigozsin és emberei továbbra is aktívak Afrikában, ahol még mindig biztonsági szerződésekkel rendelkeznek egyes országokban, például a Közép-afrikai Köztársaságban.

Prigozsin egy afrikai hírügynökségnek adott, napokkal korábban online közzétett interjúban arról beszélt, hogy a Wagner kész növelni afrikai jelenlétét, és hogy harcosainak újabb csoportja érkezett a Közép-afrikai Köztársaságba a népszavazás előtt.

A Wagner afrikai szerepvállalása aggodalomra ad okot a nyugati kormányok, köztük Franciaország és az Egyesült Államok számára. Washington atrocitásokkal vádolta a csoportot, és szankciókat vezetett be ellene.

A 62 éves Prigozsin a jelek szerint továbbra is szabadon mozog Oroszországban annak ellenére, hogy a Kreml a múlt hónapban azt állította, hogy egy, a lázadás utáni megállapodás értelmében a szomszédos Belaruszba költözik.

A lázadás utáni megállapodás megkötése óta többször is látták Prigozsint Oroszországban, és a Kreml szerint még egy találkozón is részt vett Putyinnal, aki korábban hátba szúrásnak nevezte a meghiúsult lázadást.

A hangüzenet közzététele egybeesett azzal, hogy a Telegramon legalább két olyan fényképet tettek közzé, amelyeken állítólag Prigozsin a pénteken befejeződött szentpétervári orosz–afrikai csúcstalálkozó afrikai résztvevőivel találkozik. A Reuters megerősítette, hogy az egyik fényképen látható helyszín a szentpétervári Trezzini Palace szálloda. Az a nyaklánc, amelyet a fényképen szereplő, a Közép-afrikai Köztársaság egyik tisztviselője viselt, megegyezik a csúcstalálkozó küldötteinek adott nyaklánccal.

Oroszország ma mind gazdasági kapcsolatokat, mind pedig biztonsági exportot kínál, amelyek nélkül Afrika nem létezhet. A fórum jól sikerült, és a közeljövőben látni fogjuk az eredményeit

– fogalmazott Prigozsin a Wagner Telegram-csatornáján közölt üzenet szerint.

Borítókép: Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport nevő orosz zsoldoshadsereg vezetője helikopterrel érkezik Szentpétervárra 2023. június 25-én. (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.