Jüanra váltott Bolívia

Bolívia lett a legújabb dél-amerikai ország, amely rendszeresen használja a kínai jüant importja és exportja során, csatlakozva azokhoz az államokhoz, amelyek megtörték az amerikai dollár dominanciáját a nemzetközi pénzügyi tranzakciókban.

Magyar Nemzet
Forrás: AP2023. 07. 28. 15:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén május és július között Bolívia 278 millió kínai jüan (38,7 millió dollár) értékben hajtott végre tranzakciókat, ami külkereskedelme 10 százalékának felelt meg ebben az időszakban, írja az AP hírügynökség. Marcelo Montenegro gazdasági miniszter megjegyezte, hogy a jüanban elszámolt kereskedelmi forgalom még mindig csekély, de idővel növekedni fog. Ezek a tranzakciók az állami tulajdonú Banco Unión keresztül zajlanak, és olyan árucikkeket érintenek, mint export szempontjából a banán, a cink és a fa, illetve import szempontjából a járművek és a beruházási javak.

A jüan használata Latin-Amerikában és a Karib-térségben növekszik, különösen azokban az országokban, amelyek szorosabb kapcsolatokra törekszenek Kínával, és csökkenteni kívánják az amerikai dollártól való függőségüket.

Az év elején Argentína jelentette be, hogy tervezi a jüant használni a Kínából származó importra, hogy takarékoskodjon fogyatkozó devizatartalékaival, Brazília központi bankja pedig felfedte, hogy 2022 végére a jüan megelőzte az eurót, a második legfontosabb valutát a devizatartalékában.

Kína, amely évek óta szorgalmazza a jüan nemzetközi használatát, üdvözli Bolívia lépését. Ennek ellenére a szakértők egyetértenek abban, hogy a közeljövőben nem valószínű a jüanra való széles körű átállás, mivel a dollár továbbra is dominál a nemzetközi tranzakciókban, és Kína pénzügyi rendszere viszonylag zárt.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.