London segítségével éleszthetik újjá a gabonaegyezményt

Rishi Sunak brit miniszterelnök megígérte az ukrán elnöknek, rakétákat és lőszereket fog küldeni.

Magyar Nemzet
2023. 07. 25. 15:41
null
Isztambul, 2022. augusztus 3. A török védelmi minisztérium által közreadott képen 26 ezer tonna ukrán kukoricával Tripoliba tartó, Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajón ellenõrök Isztambul közelében 2022. augusztus 3-án. Az Ukrajna ellen indított orosz háború február 24-i kezdete óta ez az elsõ, ukrán gabonát szállító hajó, amely elindulhatott Odesszából, és most egy nemzetközi csoport ellenõrzi, a gabonán kívül nincs-e más, tiltott rakomány a fedélzetén. MTI/EPA/Török védelmi minisztérium Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai gabonaexport újraindításáról, a gabonaegyezmény felélesztésének lehetőségéről egyeztetett hétfőn telefonon Rishi Sunak brit miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A megbeszélés során a brit kormányfő elmondta, London szorosan együttműködik az egyezmény egyik aláírójával, Törökországgal a gabonaexport visszaállítására irányuló erőfeszítésekben, az Egyesült Királyság pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) soros elnökeként továbbra is elítéli Oroszország viselkedését – tájékoztatott Sunak egyik szóvivője közleményben. A felek egyeztettek az ukrajnai háborús fejleményekről is, Rishi Sunak pedig mély felháborodását fejezte ki az orosz erők legutóbbi, a dél-ukrajnai Odesszát ért támadásai miatt.

Sunak egyúttal biztosította ukrán kollégáját, hogy kormánya nem hagy fel Kijev katonai támogatásával, és további rakétákat, valamint lőszereket fog küldeni az ukrán haderőnek

– tette hozzá a szóvivő.

Oroszország a múlt héten bejelentette, nem hosszabbítja meg a Fekete-tengeren keresztül történő ukrán gabonaexportról szóló megállapodást, amely július 17-én, éjfélkor járt le. Moszkva előzőleg közölte, hogy akadályokba ütközik a saját élelmiszer- és műtrágyaszállítása, amely szintén az egyezség része. Egyben azt állította, hogy nem valósul meg az egyezmény kimondott célja, amely lehetővé teszi a gabonafélék szállítását a nélkülöző országokba.

A megállapodás lejártát követően Oroszország heves támadást indított az ukrán gabonaszállításban kulcsfontosságú szerepet játszó dél-ukrajnai kikötővárosok, elsősorban Odessza ellen.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a múlt héten jelezte: Vlagyimir Putyin orosz elnökkel „körbejárják” a témát, és meggyőződése, hogy rövidesen biztosítják az ukrán gabonaexport folytatását. Mind Oroszország, mind Ukrajna a világ vezető gabonaexportőrei közé tartozik.

Borítókép: 26 ezer tonna ukrán kukoricával Tripoliba tartó, Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajón ellenőrök Isztambul közelében 2022. augusztus 3-án (Fotó: MTI/EPA/Török védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.