időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Összeomlóban a holland kormány a migrációs krízis miatt

Odrobina Kristóf
2023.07.07. 21:18 2023.07.07. 21:30
Összeomlóban a holland kormány a migrációs krízis miatt

Egy hajszálnyi távolságra került az összeomlástól a holland kormánykoalíció, miután többnapos tárgyalás után sem sikerült megegyezniük a Hollandiába érkező menedékkérők kezeléséről – közölték a kormányhoz közel álló források az ANP holland hírügynökséggel péntek este.

Mark Rutte miniszterelnök konzervatív VVD pártjának terve, amely megnehezítené a menekült családok egyesítését, komoly szakadást okozott az általa vezetett koalícióban, mivel két kisebbik párt nem hajlandó támogatni a javaslatokat. A Politico szaklap felidézte, hogy a kabinet még csütörtökön kezdett válságtanácskozásba, amely még pénteken is tartott, sőt

egyes információk szerint egész hétvégén azon lesznek, hogy megmentsék a holland kormányt – annak ellenére, hogy Rutte pártjának a hét végéig egy intézkedéscsomagot kell letennie az asztalra.

A holland média arról számolt be, hogy Rutte kész a kormány bukására, ha nem sikerül megállapodásra jutni. Rutte 2010 októbere óta négy különböző koalícióban vezette Hollandiát, ezzel ő az ország történetének leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke.

Hollandiában a menedékjog iránti kérelmek száma tavaly harmadával, 46 000 fölé ugrott, és idén várhatóan 76 000 fölé emelkedik, ami meghaladja a 2015-ös csúcsot.

Ez megterheli az ország menekültügyi létesítményeit. Tavaly hónapokon át menedékkérők százai aludtak gyakran a szabadban, alig jutottak ivóvízhez, higiéniai létesítményekhez vagy egészségügyi ellátáshoz.

A körülmények javítása érdekében Rutte pártja a konzervatív CDA támogatásával azt javasolta, hogy korlátozzák a már Hollandiában tartózkodó háborús menekültek gyermekeinek beutazását, és a családok legalább két évet várjanak az egyesítésre. Eddig azonban nem sikerült elnyernie a többi koalíciós partner támogatását, akik szerint politikája túl messzire ment.

Az ANP holland hírügynökség eközben kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a koalíciós tagok feladták a vitát, és hamarosan bejelenthetik a kabinet feloszlását.

Borítókép: Mark Rutte holland miniszterelnök a sajtó képviselőinek nyilatkozik az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozása előtt Brüsszelben, 2023. június 29-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.