Összeomlóban a holland kormány a migrációs krízis miatt

Egy hajszálnyi távolságra került az összeomlástól a holland kormánykoalíció, miután többnapos tárgyalás után sem sikerült megegyezniük a Hollandiába érkező menedékkérők kezeléséről – közölték a kormányhoz közel álló források az ANP holland hírügynökséggel péntek este.

2023. 07. 07. 21:18
RUTTE, Mark
Brüsszel, 2023. június 29. Mark Rutte holland miniszterelnök a sajtó képviselõinek nyilatkozik az Európai Unió tagországai állam- és kormányfõinek kétnapos tanácskozása elõtt Brüsszelben 2023. június 29-én. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mark Rutte miniszterelnök konzervatív VVD pártjának terve, amely megnehezítené a menekült családok egyesítését, komoly szakadást okozott az általa vezetett koalícióban, mivel két kisebbik párt nem hajlandó támogatni a javaslatokat. A Politico szaklap felidézte, hogy a kabinet még csütörtökön kezdett válságtanácskozásba, amely még pénteken is tartott, sőt

egyes információk szerint egész hétvégén azon lesznek, hogy megmentsék a holland kormányt – annak ellenére, hogy Rutte pártjának a hét végéig egy intézkedéscsomagot kell letennie az asztalra.

A holland média arról számolt be, hogy Rutte kész a kormány bukására, ha nem sikerül megállapodásra jutni. Rutte 2010 októbere óta négy különböző koalícióban vezette Hollandiát, ezzel ő az ország történetének leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke.

Hollandiában a menedékjog iránti kérelmek száma tavaly harmadával, 46 000 fölé ugrott, és idén várhatóan 76 000 fölé emelkedik, ami meghaladja a 2015-ös csúcsot.

Ez megterheli az ország menekültügyi létesítményeit. Tavaly hónapokon át menedékkérők százai aludtak gyakran a szabadban, alig jutottak ivóvízhez, higiéniai létesítményekhez vagy egészségügyi ellátáshoz.

A körülmények javítása érdekében Rutte pártja a konzervatív CDA támogatásával azt javasolta, hogy korlátozzák a már Hollandiában tartózkodó háborús menekültek gyermekeinek beutazását, és a családok legalább két évet várjanak az egyesítésre. Eddig azonban nem sikerült elnyernie a többi koalíciós partner támogatását, akik szerint politikája túl messzire ment.

Az ANP holland hírügynökség eközben kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a koalíciós tagok feladták a vitát, és hamarosan bejelenthetik a kabinet feloszlását.

Borítókép: Mark Rutte holland miniszterelnök a sajtó képviselőinek nyilatkozik az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozása előtt Brüsszelben, 2023. június 29-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.