Polgárháborúhoz vezet a baloldal politikája – exkluzív interjú Éric Zemmourral

A kialakult helyzetből egyetlen következtetést lehet levonni: Franciaországban polgárháború van kialakulóban – szögezte le lapunk megkeresésére Éric Zemmour. A francia jobboldali politikust az elmúlt hetekben a francia nagyvárosokban kitört zavargásokról kérdeztük, ennek kapcsán felvázolta, hogyan lehetne megoldani a nyugat-európai országot évtizedek óta sújtó, az elhibázott migrációs politikából fakadó problémákat.

Homoky Réka
2023. 07. 13. 21:01
France, PARIS, 2022-12-04 METTING ANNIVERSAIRE DE RECONQUETE AU PALAIS DES SPORTS DE PARIS
METTING ANNIVERSAIRE DE RECONQUETE AU PALAIS DES SPORTS DE PARIS Fotó: FRANCOIS PAULETTO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Túlnyomó többségben bevándorló-hátterű fiatalok ezrei gyilkos szándékkal támadnak a rendőrökre, városházákat és iskolákat gyújtanak fel, betörnek az útjukba kerülő boltokba és kifosztják azokat – ecsetelte lapunk megkeresésére Éric Zemmour. A Visszahódítás (Reconquete) elnevezésű francia jobboldali párt elnöke szerint a felsoroltak alapján egyetlen következtetést lehet levonni: 

Franciaországban polgárháború van kialakulóban.

 

Civilizációk ütközése

Véleményem szerint a szóban forgó zavargások mindenekelőtt etnikai eredetűek

 – szögezte le Éric Zemmour, hozzátéve, hogy a zendülések legfőbb mozgatórugója az a Franciaország iránti gyűlölet, amit a francia baloldal évtizedek óta táplál a bevándorlókba. A baloldal áldozatként állítja be a bevándorlókat, azt erősítve bennük, hogy az őket befogadó ország rasszista. A jobboldali politikus kiemelte, hogy arról a baloldalról van szó, amely a külvárosokban élő választópolgárokat célozta meg, hízelgett nekik, miközben felrúgta az asszimiláció összes szabályát. A francia lakosság nagy árat fizet most mindezért – szögezte le Zemmour.

– Franciaország évtizedek óta Afrikából és a Közel-Keletről érkező, egész országok lakosságát kitevő embertömegeket fogad be, valóságos népességcserének vagyunk a tanúi. Két rendkívül eltérő civilizáció ütközik össze, az egyik a zsidó–keresztény, a másik pedig az iszlám. Mindennek a következményeként Franciaország elindult a harmadik világgá válás útján, megjelentek a külföldi enklávék, Franciaország elleni gyűlöletet és elkerülhetetlen, durva erőszakot hozva magukkal.

 

Szükségállapot

Lapunk a kialakult helyzet lehetséges megoldásáról is megkérdezte a politikust. Éric Zemmour kiemelte, hogy pártja, a Visszahódítás több javaslatot is tett már arra, hogy visszaállítsák az országban a tartós békét. A politikus úgy véli, hogy újra biztosítani kell a francia rendőrségnek az eszközöket, melyekkel képesek fenntartani a rendet a külvárosokban. 

Ehhez szükségállapotot kell bevezetni

– húzta alá Zemmour.

Szerinte aki rongál, annak kell megfizetnie az általa okozott anyagi kárt, nem a francia adófizetőkön kell azt behajtani. Ezért azt javasolja, hogy jogi úton kötelezzék a rendbontókat arra, hogy állítsák helyre azt, amit leromboltak és tönkretettek, továbbá csökkentsék a rendbontó kiskorúak családjainak nyújtott szociális segélyt, vagy súlyos pénzbírságokat szabjanak ki rájuk. Éric Zemmour a BFMTV-nek is nyilatkozott a témával kapcsolatban, öt pontba szedve a rendbontókkal szemben bevezetni kívánt intézkedéseket. Ennek érdekesebb elemei közé tartozik például az, hogy a zavargásokban részt vevő kiskorúaktól megvonnák a francia állampolgárságot, amint betöltik 18. életévüket. Emellett Zemmour közmunkára kötelezné a rendbontókat, velük építtetné újra azt, amit tönkretettek.

A politikus elmondta, a probléma hosszú távú és végleges megoldásának egyetlen módszere van, ez pedig nem más, mint a bevándorlás megállítása. 

Ennek érdekében Éric Zemmour egy több intézkedésből álló migrá­ciós csomag létrehozására tett javaslatot, beleértve a családegyesítés megszüntetését. Zemmour ezenfelül megtiltaná az illegális bevándorlók helyzetének legalizálását, eltörölné továbbá a külföldi állampolgárok számára adandó szociális segélyeket és szorgalmazná a külföldi állampolgárságú bűnelkövetők kitoloncolását és származási országukba történő hazaküldését.

 

Tétlen vezetés

Lapunk rákérdezett a zavargások által okozott anyagi károkra is, mivel a francia sajtó szerint jóval nagyobb a mostani megmozdulások során keletkezett kár, mint 2005-ben, amikor két, a rendőrök által üldözött kiskorú migráns balesetben életét vesztette, majd háromhetes zavargássorozat alakult ki, melynek végén a kormány szükségállapotot hirdetett ki. A mostani események során egyébként jóval több rendőr és csendőr sérült meg, mint tizen­nyolc évvel ezelőtt. A jobboldali politikus kiemelte, hogy míg 2005-ben tizenötezer rendőrt mozgósítottak, addig ez a szám most negyvenezer volt. 

A mostani zavargások jelentősége nagyobb, éppen azért, mert 2005 óta a vezetés semmit sem tett a helyzet javítása érdekében

– húzta alá Zemmour.

A jobboldali politikus szerint nyilvánvaló, hogy a mostani zavargások sokkal jelentősebbek, mint bármelyik korábbi megmozdulás, és ha nem történik semmi, akkor újabb, még erőszakosabb fellépésre lehet számítani. 

A kormány részéről egyetlen megoldás maradt ennek a megszüntetésére, mégpedig az, hogy ha konkrét intézkedéseket vezet be a bevándorlás elleni küzdelem érdekében

− vélekedett Zemmour. A politikus felhívta rá a figyelmet, hogy immár két évtizede figyelmezteti a fent említett problémára a francia vezetést, mégsem történik semmi. Zemmour elárulta, éppen ezért döntött úgy, hogy indul a legutóbbi elnökválasztáson, ahol az első fordulóban a negyedik helyen végzett, valamivel több mint hét százalékot kapott.

Borítókép: Éric Zemmour (Fotó: AFP/Hans Lucas/Francois Pauletto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.