Saját trolljai „falják fel” Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezért

Vlagyimir Putyinnak a háború és a Wagner-lázadás miatt továbbra is szüksége van a trollfarmokra.

Magyar Nemzet
Forrás: The New YorkTimes2023. 07. 26. 17:32
Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldos csoport vezetője. (Fotó: NEXTA / Twitter)
Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldos csoport vezetője. (Fotó: NEXTA / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg vezetője éveken keresztül úttörője volt az internetes trollkodásnak (provokációnak), sőt trollfarmokat (a provokáció intézményesített csoportja – a szerk.) is indított, hogy alakítsa a narratívát Oroszországban és azon túl is. Ám most a The New York Times amerikai napilap szerint Prigozsin „teremtménye” ellene fordult, és a támadások célkeresztjébe került, miután júniusban az orosz vezetés ellen indított puccskísérlete kudarcba fulladt, ő pedig Belaruszba kényszerült száműzetésbe.

Putyin és az általa biztosított pénzügyi erőforrások nélkül Prigozsin egy senki

– írta az egyik troll. „Prigozsin Putyin eszköze” – írta egy másikuk.

Valójában azonban nem az ilyen „beszólások” árthatnak igazán Prigozsinnak – vagy bárkinek –, hanem azok a kreált híresztelések, lejárató kampányok, összevágott képek vagy videófelvételek, amelyek a meggyengítését szolgálják, szemben az orosz elnökkel és vezetéssel, amelyet a stabilitás, az erő vagy épp a kiszámíthatóság képével ruházhatnak fel.

A The New York Times szerint a Wagner-vezér ellen fordulás azt is jelenti, hogy ezek a csatornák valójában korábban sem őt, hanem a Kremlt és annak narratíváját szolgálták.

Darren Linvill, aki a dél-karolinai Clemson Egyetemen tanulmányozza az orosz trollokat és a közösségimédia-dezinformációt, a lapnak kifejtette, hogy „a trollgyárak munkája most éppen olyan fontos Putyinnak, mint máskor”.

Azonban, amíg a Kreml Prigozsin trollfarmjait megtartott, addig – szélsőséges hangvételű – médiavállalkozásait hamar felszámolta, bár ezek egyébként sem közelítették meg a jobban finanszírozott orosz állami média elérését.

 

Borítókép: Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldos csoport vezetője (Forrás: NEXTA/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.