Csak szeptemberben érkezhetnek meg az ukrán frontra az amerikai Abrams harckocsik + videó

Az Egyesült Államok tervei szerint szeptemberben érkezhetnek meg az ukrán frontra az első Abrams harckocsik, miután augusztusban átesnek a felújítás utolsó szakaszán Németországban. Várhatóan szintén augusztusban végeznek a modellre szóló tízhetes kiképzéssel az első ukrán katonák a németországi Grafenwöhr bázison.

Magyar Nemzet
2023. 07. 28. 12:45
null
Szczecin, 2023. június 28. Amerikai M1A1 Abrams harckocsik az elsõ szállítmány ünnepélyes átvételén az észak-lengyelországi Szczecin kikötõjében 2023. június 28-án. A Lengyelország által vásárolt 116 korszerûsített Abrams tankból most 14 érkezett meg. MTI/EPA/PAP/Marcin Bielecki Fotó: Marcin Bielecki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Pentagon mindeddig nem volt hajlandó konkrét időpontot megadni az Abrams harckocsik szállításával kapcsolatban, a Politico hírportálnak fél tucat egymástól független forrás – köztük egy védelmi minisztériumi tisztségviselő és egy iparági bennfentes – is megerősítette, hogy az augusztusi németországi karbantartás után szeptemberben már a fronton lehetnek az első járművek.

Az első szállítmány valószínűleg hat-nyolc harckocsit tartalmaz majd, viszont nem a legmodernebb A2-es, hanem a kissé öregebb M1A1-es típusból. Az Egyesült Államok összesen 31 Abramset tervez átadni Ukrajnának.

A harckocsik érkezése persze önmagában egy dolog, ahhoz, hogy hatékonyan szolgálják az ukrán erőket, a karbantartási képességeiket is fejleszteni kell, márpedig ez a korábban érkezett fejlett nyugati fegyverek esetében is komoly gondot jelentett.

A feladat elvégzésével egy, az Egyesült Államok, Lengyelország és az Egyesült Királyság által vezetett, 22 országból álló munkacsoport foglalkozik, amelynek egyik elsődleges célja, hogy a több milliárd dollár értékű modern felszerelést üzemképes állapotban tartsa Kijev ellentámadásának folytatásához, olvasható a Politico cikkében. A német Leopard 2 tankok szervizelésére például Lengyelországban hoznak létre egy központot.

Miközben az ukrán igények egyre nőnek, a nyugati szövetségeseknek egyre nagyobb gondot okoz ezek kielégítése – nem egy esetben az országok saját készleteik szintjét csökkentik kritikusra mértékben. Nemrég aggasztó tényekre hívta fel a figyelmet az amerikai Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja agytröszt tanulmánya is. A dokumentum szerint a 155 mm-es tüzérségi lőszerkészletek pótlása minimum négy, de akár hét évet is igénybe vehet. A Javelin rakéták esetében ez nyolc év, a Stingereknél pedig akár 18 év is lehet – írja a Fox News amerikai csatorna hírportálja.

A lőszerkészletek kritikus apadása főleg azután került a közvélemény látókörébe, hogy Joe Biden amerikai elnök egy, a CNN-nek adott interjúban elszólta magát.

Ez a háború a lőszerről szól. És elfogyott a lőszerük, és nekünk is kevés van belőle

− utalt Biden Ukrajnára.

Borítókép: Amerikai M1A1 Abrams harckocsik (Fotó: MTI/EPA/PAP/Marcin Bielecki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.